– Vi har slikket sårene og forsøkt å ta vare på de ansatte

6 hours ago 5



I midten av juni morgen våknet Regelrådet til meldingen om at Sp og SV hadde fått Ap med på å legge ned Regelrådet, for å finansiere andre satsinger i revidert nasjonalbudsjett. 

– Vi er like overrasket over dette som alle andre, sa Dag Aarnes, sekretariatsleder i Regelrådet.

Les: Regelrådet i sjokk etter å ha blitt nedlagt i budsjettforliket på Stortinget

Regelrådet ble opprettet av Solberg-regjeringen i 2016, og har hatt som hovedoppgave å sjekke at regelendringers konsekvenser for næringslivet er tilstrekkelig vurdert.

Støtte fra EU-kolleger

Regelrådet deltar i det europeiske samarbeidet RegWatchEurope, som fredag sendte et brev til støtte for sine kolleger i Norge. I brevet skriver organisasjonen at den er «surprised and saddened» av nyheten om nedleggelsen.

«We would like to underline the importance of independent scrutiny as a cornerstone of good regulatory practice and better regulation policies in general as promoted by the OECD», skriver RegWatchEurope, samtidig som den håper at at Regelerådets funksjon kan videreføres «in one way or another».

Også norsk næringsliv har ønsket en videreføring av rådet.

– Regelrådet er en viktig vaktbikkje mot lettvint regelverksarbeid. Å legge ned Regelrådet betyr at departementene i sin regelutvikling lettere vil kunne se bort fra næringsliv og verdiskaping, kritiserte administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid. 

Venter beslutning i august

Siden den gang det blitt klart at den formelle nedleggelsen vil skje etter sommeren, og nå handler det om å finne ut hva som skal skje med de åtte ansatte på Hønefoss. 

– Vi har fått beskjed om det skal legges frem en kongelig resulusjon om nedleggelse i august, og deretter ser departementet for seg at vi får varsel om oppsigelse. Så starter vel avviklingsprosessen, da, forteller Dag Aarnes.

Dag Aarnes. (Foto: Ann Kristin Støveren)

Han opplyser at arbeidsavtalene i utgangspunktet har seks måneders oppsigelse, men at det nå diskuteres om nedleggelsen faller inn under organisasjonenes avtale med staten om sluttverderlag ved omstillling.

– Hva bruker dere tiden på nå da?

– Hva kan man gjøre. Vi har slikket sårene og forsøkt å ta vare på de ansatte. Vi hadde det siste ordinære møte med det internasjonale samarbeidsorganet mandag og tirsdag sist uke. De ansatte her er familiefolk, som ikke har opplevd noe lignende før, Det har vært mye bekymring, men støtten fra næringsorganisasjonene har varmet. De har vært veldig tydelige, og det har vært ekstremt viktig på det psykologiske planet, sier Aarnes.

Read Entire Article