– Blir vel en sjokkregning når jeg kommer hjem

1 day ago 4



Nordmenn i ferieparadis:

MAGALUF (TV 2): Syden-ferien blir dyr for guttegjengen fra Ålesund, men ikke alle er misfornøyd med at prisene har skutt i været.

 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
DAGEN DERPÅ: Fem av seks i reisefølget trosset fyllesyken for en båttur dagen derpå. Dessverre hadde de tatt feil av både tid og sted, og feiret med kebab til frokost. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

Publisert 26.07.2025 20:33

– Vi mangler to telefoner og to eller tre bankkort. Frastjålet første kveld!

Det forteller en sliten og litt knisete guttegjeng til TV 2 mens de inntar dagens første måltid. Den består av kebab og blå powerade som serveres i en blanding av et gatekjøkken og en suvenirbutikk.  

– Det ble sent i går, ja, sier Adrian Mosesen.

Noe har endret seg i den kjente festbyen Magaluf på Mallorca, men ikke alt.

Den klassiske dannelsesreisen, gutteturen til Syden, står ved lag. 

Hit har unge mennesker i flere tiår reist for hvite stender, blått hav, fest, flørt og billig øl.

Men prisene er ikke det de en gang var.

 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
«I LOVE»: Til tross for økte priser - og spesielt for nordmenn med den svake kronen - er Magaluf i Mallorca like populær som før. Byen var i uke 30 nesten utsolgt for hotellrom. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

Færre ungdommer

Under skilt som lover «Pølse i lompe» og «Karsk» tapper Gjøran Dolve spansk øl til tørste gjester som har forvillet seg inn på den norske baren Gjørkeredet. 

– Vi merker godt at prisene har økt og at den norske krona er svak. Det kommer færre norske ungdommer, spesielt i høysesongen, sier bareieren.

 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
NORSK BAR: Før og etter høysesongen fylles den norske baren Gjøkeredet med norske stamgjester, som har reist til Magaluf i årevis. Men midt på sommeren er det mest unge voksne på fest. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

– Ungdommen har også endret drikkevaner. Før startet festen ute mye tidligere. Nå drikker de på hotellrommene og kommer ikke ut før rundt midnatt, sier Dolve.

Lokalisert i en sidegate fra de aller største nattklubbene, ligger den skandinaviske bargaten. Her kreves verken spansk eller engelsk for å bestille en øl.

– Her er det også hakket roligere festing enn der nede, sier Dolve. 

 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
FORBUD: Spanske partybyer har innført en rekke restriksjoner for å få bukt på fyll og bråk. Blant annet forbud mot å drikke på åpen gate. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

«Sex, vold og narkotika» 

Gjennom årene har det nemlig ikke manglet på skandaleoverskrifter om sex, vold, død og narkotika i Magaluf. 

Til slutt fikk de spanske myndighetene nok. 

Så mye koster det:

  • Hotellprisene i Magaluf har i høysesongen steget med 10 prosent siden i fjor. Året før steg prisene over 20 prosent.
  • Snittpris på hoteller lå i fjor sommer på over 260-270 euro natten. Før pandemien var snittet 220 euro.
  • En helt uoffisiell TV 2-undersøkelse viser at prisen på en halvliter på Magalufs pub-er ligger på typisk mellom 3 og 4 euro. I partygatene kan prisen komme ned til rundt 2,5 euro.

  • I følge reiseforumet Tripadvisor har prisene på to solsenger og en parasoll økt fra 13,5 euro til 19,5 euro på få år. Dette gjelder også på de offentlige stredene.

I fjor ble flere tiltak innført – fra forbud mot å drikke på offentlig sted og reklamere for «happy hour», til langt mer synlig politi.

– Britene er verst. Vi ville helst hatt flere nordmenn, sier butikkeier Jose Sanchez.

 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
ØKTE PRISER: Jose Sanchez sier at prisene har doblet seg. Det har ført til at det kommer andre turister til Magaluf nå, enn bare for få år siden. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2
 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
BEDRE: Butikkeieren syns de økte prisene har gjort festbyen Magaluf bedre. Nå håper han det kommer enda flere turister fra Skandinavia. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

I 35 år har Sanchez solgt solkrem, badehåndklær og kald drikke til turister på vei til stranden. Gjennom årene har han vært mye bekymret for festen som rammer byen hver sommer. Men de siste to årene har noe skjedd.

– Prisene har skutt i været, bare hotellprisene har doblet seg siden den siste normale sesongen før pandemien, forteller han.

Fremdeles utgjør britiske turister ni av ti turister i Magaluf gjennom sommeren.

Men Brexit har gjort reisen dyrere for britene.

 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
MER FAMILIE, MINDRE FYLL: Magaluf har tatt grep. Nå ønsker de seg mer familier og par, og mindre fest. Noe de lykkes med, ifølge turistnæringen. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

– Kostnadene luker bort en del briter som tidligere reiste hit for å feste og lage bråk. Nå kommer det langt flere familier og par. Slik sett er vi godt hjulpet av både dette og vår egen inflasjon, sier Sanchez.

Fremdeles en fest

Det kjenner den norske bareieren seg igjen i. I 16 år har han jobbet og drevet den norske baren.

– Det var langt verre før, sier Dolve.

– Årsaken er nok prisene, ikke myndighetenes tiltak. De mest rølpete har kanskje ikke råd til å reise hit, eller velger billigere alternativ.

 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
MER POLITI: Det er sjeldent langt mellom politibilene i Magaluf. Byen kaller inn ekstra politifolk i sommersesongen for å patruljere gatene. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

Dolve legger likevel ikke skjul på at Magaluf først og fremst er en stor fest. Bare litt dyrere enn før.

– Dette er jo en partyplass. Det skal være fest og moro, men det er ikke like rølpete lenger, sier han.

Sjokkregningen venter

Til tross for frastjålne kort og telefoner, har pengene flydd for guttegjengen fra Ålesund.

– Jeg ville ikke reist hit hvis man ikke liker å feste. Det har levd opp til forventningene våre, men her er litt mye engelskmenn, sier Jonas Vedding.

– Er festen billig da? 

– Nei, absolutt ikke. Nå har ikke jeg bankkort lenger da, men det blir vel en sjokkregning når jeg kommer hjem, sier han.

 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
ADRIAN, ADRIAN, ADRIAN: Reiseleder Adrian Mosesen er en telefon mindre, men blir hyllet av kompisene på best mulig vis. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

– Tipper jeg bruker mellom 30-40.000 kroner på denne uken, sier Samuel Hunger (20).

– I går brukte jeg vel rundt 5000 kroner på byen. Men da spanderte jeg mye!

Økte priser eller ei, en spansk halvliter er fremdeles ganske billig  sammenlignet med hjemme.

– But do you know how much a beer cost in Norway? 

Butikkeier Jose Sanchez himler med øynene når han får høre de norske ølprisene.

– It is because of the taxes, right? Vel, så ille er det i alle fall ikke blitt her, ennå, sier han.

Read Entire Article