Hadde englevakt:
TV 2 (BODØ): De to fiskerne som på kort tid opplevde at sjarken forsvant ned i havet utenfor Finnmark, er fortsatt preget. Nå hyller de redningsmannskapene som berget livene deres.
Publisert 05.02.2025 13:43
– De har hatt englevakt og ikke minst en god dose flaks. Det er det ingen tvil om, forteller en preget Arnstein Næss.
Han er medeier i sjarken «Brødrene» og er arbeidsgiveren til de to fiskerne som brått stod overfor en svært dramatisk situasjon da fiskebåten plutselig sank utenfor Sørøya i Finnmark sist søndag.
– Alt skjedde så utrolig fort. De to rakk ikke å ta på seg overlevingsdrakter eller flyteutstyr før båten var mer eller mindre under vann, forteller Næss.
De to fiskerne ønsker ikke å stille til intervju, men uttaler seg igjennom sin arbeidsgiver.
– De er fortsatt svært preget av det som har skjedd, men de er i fin form og er ute fra sykehus, forteller Næss.
De to er erfarne fiskere og var i ferd med å dra opp garn da båten plutselig begynte å synke. De rakk kun å utløse nødpeilesenderen som er montert utvendig på taket på styrehuset.
Klamret seg fast
Den ene fiskeren klarte å klamre seg fast til baugen på båten. Den andre havnet i sjøen, og drev raskt bort fra sjarken.
Det var kaldt i havet, og han hadde kun oljehyre på seg. Det stod om minutter og en kamp mot klokken.
Samtidig var det fire til fem meter høye bølger som slo over båten.
Helt tilfeldig var et Sar Queen-redningshelikopter fra 330 skvadronen på Banak i området for å øve.
– De har hatt en sånn flaks at det nesten ikke er lov. Man skulle ikke tro at noe slikt går an. Vi vurderte faktisk å dra på treningstur en helt annen plass denne dagen.
Evig takk
– Det er rett og slett tilfeldig at man klarte å redde de to, fortalte Oskar Haugli Norderval, fartøysjef på Sar Queen-helikopteret, til TV 2 tidligere denne uken.
Rundt sjarken lå det både tau og vrakrester.
Etter en utfordrende redningsaksjon, ble de to heist om bord i helikopteret.
– Mannskapet og jeg er så utrolig takknemlige for den innsatsen som ble gjort. Både fra Forsvarets redningstjeneste, Kystvakten, kystradioen, Redningsselskapet, Hovedredningssentralen for Nord-Norge og alle fartøy i områder som kom fort til for å hjelpe til.
– Jeg vet ikke hvordan vi skal få takket godt nok. Vi er evig takknemlige, sier Næss.
Det er ingen tvil om at dette kunne ha fått et helt annet utfall.
Livbergende innsats
Redningsmannskapene på Sar Queen-helikopteret anslår at den ene fiskeren kan ha vært i det kalde havet i minst 20 minutter.
– Han som lå i sjøen, var rimelig sliten. Jeg tror han var i ferd med å gå under. Det var en livbergende innsats der og da, forteller redningsmann Andreas Lidim Malm, som fikk de to i sikkerhet.
– Det er faktisk helt unikt at han har overlevd dette med de temperaturene som er i havet nå, forteller fartøysjefen.
Til tross for at Forvarets redningstjeneste øver mye på å hente personer fra båter, er det som regel i forbindelse med sykdom. Hendelsen utenfor finnmarkskysten sist søndag har gjort inntrykk, også på de erfarne redningsmannskapene.
På havet igjen
– Heldigvis er det få oppdrag der båter går ned. Akkurat et slik oppdrag er sjeldent. Jeg har kun vært med på tre lignende hendelser tidligere på de 30 årene jeg har vært i Forsvarets redningstjeneste, forteller Haugli Nordreval.
Båteieren ønsker ikke å kommentere hvorfor sjarken sank så raskt. De viktigste nå er å ta vare på de som var involvert i den dramatiske hendelsen.
– De to blir nå godt ivaretatt. De skal nok ut på havet igjen for å fiske, men før det skjer, skal de få bearbeide det som har skjedd, sier Næss.