Forsvarer bryter tausheten: – Dypt bekymret

5 days ago 16



Marius Borg Høiby:

Marius Borg Høiby (28) vegrer seg for å stille i nye avhør, i frykt for lekkasjer. Nå vil politiet undersøke saken etter anmeldelse fra Høibys nye forsvarer.

 Kristoffer Søvik / TV 2
REFSER PRESSEN: Den erfarne advokaten Ellen Holager Andenæs er Marius Borg Høibys nye forsvarer. I dette intervjuet med TV 2 tar hun et oppgjør med lekkasjene i saken og mediedekningen. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

Publisert 04.04.2025 07:26

Etter at hun tok over som forsvarer for Marius Borg Høiby i slutten av februar, har advokat Ellen Holager Andenæs vært svært tilbakeholden med å kommentere straffesaken mot kronprinsesse Mette-Marits sønn.

Nå bryter hun tausheten.

– Jeg føler en dyp bekymring for hvordan denne saken er i ferd med å utvikle seg. Det som er i ferd med å skje nå, er at etterforskningen rett og slett kan saboteres, sier Andenæs.

 Lise Åserud / NTB
SIKTET: Marius Borg Høiby er anklaget for flere alvorlige lovbrudd. Foto: Lise Åserud / NTB

Advokaten har med seg en ringblokk med tettskrevne sider til intervjuet med TV 2. Det er særlig to temaer som Andenæs vil snakke om:

  • De stadige lekkasjene fra politiets etterforskning, også av strengt hemmelige opplysninger, og medias gjengivelse av disse.
  • Det voldsomme medietrykket mot 28 år gamle Høiby.

– Jeg hadde vært glad om jeg kunne slippe disse stupide overskriftene om at forsvarer raser mot media. Jeg raser ikke, men jeg er dypt bekymret, sier Andenæs.

Spesialenheten koblet inn

I to ferske anmeldelser ba Andenæs' kontor Oslo politidistrikt om å etterforske lekkasjene i saken som brudd på taushetsplikten.

– I den grad det lekkes fra politidokumenter, er det straffbart, sier forsvareren.

Overfor TV 2 bekrefter politiet at de har mottatt anmeldelsene. Vurderingen av om dette har skjedd internt i politiet, er videresendt til Spesialenheten for politisaker, opplyser Rune Alstadsæter, kommunikasjonsdirektør i Oslo politidistrikt.

I tillegg vil politidistriktet selv vurdere om det er grunnlag for å gjøre videre undersøkelser opp mot partene som har mottatt dokumentene i saken.

– På generelt grunnlag er det uheldig for en sak at informasjon fra saksdokumentene offentliggjøres, samtidig som saken er under aktiv etterforskning, sier Alstadsæter til TV 2.

– Vanskeliggjør etterforskningen

Helt siden Høiby ble pågrepet for første gang etter volds- og skadeverksepisoden i ekskjærestens leilighet på Frogner i Oslo 4. august i fjor, har detaljer fra politiets etterforskning dryppet ut i media.

– Det lekkes ikke bare fra «vanlige» politidokumenter, men også fra klausulerte dokumenter, sier Andenæs.

Klausulerte dokumenter er strengt beskyttet mot innsyn. Advokatene i en straffesak kan få tilgang, men da mot et løfte om ikke å dele det med klienten.

Det gjelder også for Høiby, selv om han er siktet.

– Likevel kan han altså lese i om dette i media. Kanskje hadde politiet tenkt å avhøre ham om et tema, uten at han visste det. Det vanskeliggjør etterforskningen.

 Kristoffer Søvik / TV 2
ANMELDER: Ellen Holager Andenæs har levert to anmeldelser til politiet for brudd på taushetsplikten i Høiby-etterforskningen. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

– Forhåndsdømming

Klausuleringen gjør også at Andenæs er forhindret fra å kommentere opplysningene i media, forklarer hun.

– Jeg vet ikke om de personene som lekker dette til pressen, gjør det for penger, eller om de gjør det for å gjøre seg interessante. Det kan være mange forskjellige motiver, og det fører til at Marius utsettes for en kolossal forhåndsdømming, sier hun.

Lekkasjene gjør at Høiby nå vegrer seg for å stille i nye avhør, selv om både politiet og han selv i utgangspunktet ønsker det, ifølge forsvareren. 

– Politiet ønsker avhør av Marius. De ønsker det sterkt. Og Marius ønsker å forklare seg til politiet. Men hvordan skal dette kunne skje under de rådende omstendigheter? Det er spørsmålet jeg stiller meg, sier Andenæs.

Konsekvensen er at politiet ikke får saken tilstrekkelig opplyst, mener hun.

– Det er ikke mulig uten hans forklaring, sier Andenæs.

 Lise Åserud / NTB
RISIKERER TILTALE: Siden han ble pågrepet for første gang 4. august i fjor, har anklagene mot Marius Borg Høiby (28) vokst i omfang. Her er han avbildet sammen med sin mor, kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB

«Umenneskelig» press

Siden den første pågripelsen for åtte måneder siden, har straffesaken mot Høiby vært gjenstand for enorm medieoppmerksomhet. Andenæs har ikke selv oversikt over antall oppslag i media, men beskriver presset mot Høiby som «umenneskelig».

– Hvordan påvirker det ham?

– Jeg føler nesten at det er unødvendig å utbre meg om det. Kan man virkelig lure på hvordan det er å bli jaget på den måten? Han kan ikke gå ut og spise middag engang, uten at han blir hengt ut.

– Er du bekymret for ham?

– Jeg har ikke lyst til å snakke om det. Det er umulig å sette seg inn i hans situasjon, svarer Andenæs.

– Følger han med på nyhetsdekningen, eller skjermer han seg?

– I den grad han prøver å skjerme seg, kan du være sikker på at noen forteller ham hva som står i mediene. Så han får det nok med seg, ja.

«Ny» voldtektsmistanke

I løpet av høsten og vinteren har Høiby fått en stadig mer omfattende siktelse hengende over seg. Han er i dag siktet for vold i nære relasjoner mot tre ekskjærester: Frogner-kvinnen, Nora Haukland (28) og Juliane Snekkestad (29).

 Ditlev Eidsmo / TV 2 og Lise Åserud / NTB
FORNÆRMET: Høibys ekskjærester Nora Haukland (til venstre) og Julianne Snekkestad. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2 og Lise Åserud / NTB

Han er også siktet for to tilfeller av voldtekt uten samleie mot to kvinner, i henholdsvis påsken og september i fjor. 

Linni Meister (39) har også status som fornærmet for et liknende forhold fra 2018, men Høiby er ikke siktet for dette.

I slutten av mars ble det kjent at politiet mistenker Høiby for nok en voldtekt uten samleie, da mot en kvinne i 20-åra. Hendelsen skal ha skjedd på et hotell i Oslo i begynnelsen av november i fjor, mens Høiby var under etterforskning.

Han er heller ikke siktet i denne saken.

– Tro på bedring

Forsvareren til Høiby erkjenner at saken har offentlig interesse, men:

– Jeg synes at det er utrolig viktig at ikke offentlig interesse sammenblandes med offentlig nysgjerrighet. Det hadde jeg satt pris på at man tenkte litt mer over. Er det offentlig nysgjerrighet, så kan man spare seg, sier Andenæs.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
HÅPER PÅ BEDRING: Ellen Holager Andenæs på tinghuset i Oslo. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

På spørsmål om hva som skal til for at Høiby er villig til å gå i nye politiavhør, svarer hun:

– Det er hvis han kan føle seg trygg på at ikke alt han forklarer til politiet, flyter fritt ut i media. Det ville ha hjulpet godt, men det krever faktisk en medvirkning fra pressen. Det tror jeg ikke pressen er så interessert i, dessverre.

– Hvorfor gjøre dette intervjuet hvis du ikke har tro på bedring?

– Jeg har jo innerst inne en tro på bedring. Jeg klarer liksom ikke helt å gi opp troen på menneskene, svarer Andenæs.

– Veldig stort trykk

Reidun Kjelling Nybø er generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Hun har forståelse for at Høiby, men også de fornærmede i saken, opplever dekningen som massiv.

– Det spesielle i denne saken er at vi har hatt en utvikling over tid, der det stadig har kommet nye opplysninger som gjør at man ikke får ro. Det har vært mange måneder med veldig stort trykk, sier hun.

Samtidig viser forskning at kritisk medieomtaler av enkeltpersoner over tid er svært belastende, ifølge Nybø. Det gjør at de enkelte redaksjonene må gjøre løpende vurderinger av hvor terskelen skal ligge, særlig sett opp mot et samlet medietrykk, påpeker hun.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
FØLGER MED: Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, forteller at det er mye mediene kan gjøre for å lempe på det totale medietrykket i en sak. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

– Denne saken har åpenbart stor offentlig interesse, men man kan ha en diskusjon om detaljnivået, nyhetsterskelen og antall saker over tid. Det er mye man kan gjøre for å lempe på det samlede medietrykket, sier Nybø.

Read Entire Article