Internett ville ikke vært det samme uten det lille ikonet av en tommel opp. Dette er historien bak.

Publisert 18.05.2025 12:20
Er du på internett, har du et forhold til den enten du liker den eller ikke.
En liten gest som viser støtte og aksept, eller et frø som sår tvil, usikkerhet og følelse av utenforskap.
«Liker-knappen» har blitt en kilde til dopaminrush og en emosjonell rambukk» skriver nyhetsbyrået AP som siterer den nye boken «Like: Knappen som endret verden».
I boken dykkes det ned i historien bak symbolet som har blitt en del av livet vårt.
Fra Romerriket til Silicone Valley
Det er en historie som går tilbake til gladiatorkamper for overlevelse i Romerriket, før den spoler fremover til begynnelsen av det 21. århundret, da teknologiske pionerer lette etter en metode for å bruke menneskers behov for anerkjennelse som valuta for å fylle plattformene deres med gratis innhold.
Yelp, Twitter, PayPal, YouTube, Gmail hadde alle grundere som eksperimenterte med ulike måter å oppnå dette, skriver AP.

Dette er emojiene vi googler mest – vet du hva de betyr?
– Det er noe elegant og enkelt fordi Liker-knappen sier: «Jeg liker deg, jeg liker innholdet ditt. Og jeg er som deg. Jeg liker deg fordi jeg er som deg, jeg er en del av stammen din», sier medforfatter av boka, Martin Reeves til AP.
– Men det er veldig vanskelig å svare på hvem som faktisk oppfant liker-knappen, sier han.
Som del av idémyldingen i teknologibedriftene var det en Yelp-ansatt, Bob Goodson, som for 20 år siden fikk idéen om en tommelsymbol.
18. mai 2005 tegnet han en grov skisse av en tommel opp og tommel ned. Tanken var å gi folk en enkel måte å uttrykke sine meninger om restaurantanmeldelser på nettstedet.
Men Yelp valgte bort Goodsons tommel-symbol, valgte i stedet knappene «nyttig», «morsom» og «kul» som grunnleggeren Russ Simmons hadde utviklet.
Senere ble det Facebook som ble tettest sammenkoblet med Liker-knappen. Men det var ikke uten motstand.
Zuckerberg var negativ
Det tok Facebook nesten to år å overbevise administrerende direktør, Mark Zuckerberg, om at ideen ikke bare var tull. Konseptet boblet i mer enn et tiår i Silicon Valley før Facebook endelig omfavnet det.

Knappen ble introdusert på Facebook 9. februar 2009.
Da Goodson holdt på med tommel opp- og tommel ned-gesten sin, hadde den oscarvinnende filmen «Gladiator» nettopp gått på kino.
Filmer portretterer keiser Commodus som bruker gestene, tommel opp, eller tommel ned, for å bestemme om gladiatorene skulle drepe eller spare livet til motstanderen sin.
Fikk raskt enorm verdi
Da Zuckerberg først ga etter, så Facebook raskt at Liker-knappen ikke bare bidro til å holde publikum engasjert i det sosiale nettverket, men også gjorde det lettere å finne folks individuelle interesser og samle verdifull innsikt som brukes for målrettet annonsering.
Knappens suksess gjorde at man i 2016, la de til seks flere typer følelser – «elsker», «bryr seg om», «haha», «wow», «trist» og «sint».

Brukte emoji – fikk bot på halv million
Ikke alle liker liker-knappen. Den har skapt en epidemi av emosjonelle problemer, spesielt blant tenåringer.
Mennesker i formative år kan legge stor vekt på hvordan innleggene deres tas imot. Ignorering kan være mobbing, og andre kan dyrke positiv oppmerksomhet så mye at de ender opp med å stemples som overdrevent selvsentrerte.
Reeves tror at Liker-knappen traff noe unikt menneskelig.