VG: Norskeid selskap undersøkes for salg av personsøkere til Hizbollah

3 weeks ago 13



En nordmann kobles til personsøkerne som eksploderte og drepte tolv og såret tusenvis i Libanon, skriver VG.

 AFP / NTB
Foto: AFP / NTB

Publisert 19.09.2024 14:52 Sist oppdatert 5 minutter siden

Et bulgarsk-registrert selskap kobles til salg av personsøkerne til Hizbollah, ifølge en ungarsk avis. Selskapets eier oppgis å være en nordmann bosatt i Oslo, skriver VG.

– PST er kjent med disse opplysningene, men jeg kan ikke kommentere nærmere rundt dette per nå, sier Trond Hugubakken i PST til avisen.

Minst tolv personer ble drept og opp mot 3000 såret da personsøkere som tilhørte Hizbollah-bevegelsen i Libanon, eksploderte tirsdag.

Dagen etter ble minst 25 drept og over 500 såret, da walkietalkier eksploderte.

Bulgarsk etterretning sier i en pressemelding at det ikke er blitt gjennomført tollaksjoner mot produkter som personsøkere. De oppgir også at det ikke er gjennomført tollaksjoner mot firmaet som er omtalt i media. 

Dette firmaet skal være eid av en nordmann, skriver VG. De viser til stiftelsespapirene til selskapet, som de har sett, hvor en nordmann står oppført som eier.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med mannen, men har så langt ikke fått svar. 

Siden krigens start på Gazastripen, har Hizbollah-militsen og israelske styrker beskutt hverandre nærmest daglig. 

Israel har flere ganger truet med å invadere Libanon som følge av den stadige eskaleringen dem i mellom.

Frykten er nå at krigen på Gazastripen skal spre seg til Libanon. Eksperter mener at dette er israelske forberedelser til en større militær operasjon.

Et angrep i denne skalaen tyder på at Israel enten prøver å trigge Hizbollah til å sette i gang noe, eller at de er i ferd med å starte noe selv, ifølge Charles Lister, seniorforsker ved Middle East Institute.

– Det finnes ingen bedre måte å starte en fullskala konflikt på enn å ta ut ti til tjue prosent av Hizbollahs styrker, og ødelegge kommandolinjer, kommunikasjon og kontroll ved å ramme nødvendig infrastruktur, sier han til nyhetsbyrået AFP. 

Read Entire Article