Vestre vil bedre oppfølgingen for pasienter som varsler om overgrep

2 hours ago 3



NRK har den siste uken skrevet flere saker om hvilken oppfølging pasienter fikk etter å ha varslet om overgrep fra leger.

– Jeg var overrasket over omfanget, ikke minst når vi ser hvor mange som sliter med psykiske problemer. Dette har jo fått konsekvens for arbeidsdeltakelse for en del av dem, sier Jan Christian Vestre (Ap).

41 pasienter har fortalt om sine erfaringer i en undersøkelse NRK har gjort. Den viser blant annet at 28 av pasientene har fortalt om psykiske plager i etterkant.

– Jeg tror vi alle bare kan forestille oss hva disse menneskene har gått gjennom, og at det går utover tilliten deres til helsetjenestene, sier Vestre.

– Dette skal ikke skje

Noe av de mest alvorlige i undersøkelsen mener Vestre er at flere av pasientene NRK har snakket med forteller at det har vært vanskelig å be om hjelp fra det samme systemet som nettopp har misbrukt tilliten deres.

34 av 41 pasienter har forklart at de mistet tilliten til helsevesenet etter det de gikk gjennom.

– Når jeg ser såpass mange som sier at de ikke lenger har tillit til helsetjenesten, rett og slett fordi at aktører i helsetjenesten har brutt den tilliten, gjør det selvfølgelig stort inntrykk. Det er derfor jeg sier at vi må snu alle steiner for å se om vi kan gjøre ting bedre. Dette skal rett og slett ikke skje i Norge.

Helseminister Jan Christian Vestre får forelagt NRK sin undersøkelse om pasienter av reporter Anne Kari Løberg

Foto: Alexander Nordby / NRK

Tilsynet tar grep

Han er glad Helsetilsynet har sett at det er forbedringspotensial i saksbehandlingen og forventer at de følger opp. Samtidig påpeker han at de er en tilsynsmyndighet.

– Vi må ikke gi Helsetilsynet en dobbeltrolle, der de både skal gi tilsyn og yte helsehjelp, sier Vestre.

Direktør i Helsetilsynet, Sjur Lehmann fortalte torsdag at de skjerper inn rutinene sine. Dette innebærer både en samtale med pasientene underveis og i etterkant, forteller Lehmann.

– I den samtalen skal det også tas opp om vedkommende får den hjelpen de trenger. Hvis vedkommende svarer nei, skal vi bruke vår kunnskap om helsevesenet til å gi noen gode råd om hvor de kan henvende seg.

Direktør i Statens Helsetilsyn Sjur Lehmann på kontoret.

Direktør ved Helsetilsyn Sjur Lehmann sier de vil skjerpe rutiner for å snakke med de som melder fra.

Foto: Alexander Nordby / NRK

De vil også snakke med pasientene når saken er avsluttet.

– Det kan være vanskelig for vedkommende å sette seg inn i det skriftlige som kommer. Det kan være behov for utdypninger og forklaringer som ikke er så lett å be om uten oppfølging, sier Lehmann.

Åpen for å se på flere tiltak

Forsker Siri Thoresen, ved nasjonalt kunnskapssenter mot vold og traumatisk stress, har foreslått en LOS-ordning, eller en støtteperson for de som melder fra om seksuelle overgrep. Det regjeringsoppnevnte Voldtekstutvalget foreslo dette.

Siri Thoresen, prosjektleder ved Nasjonalt kompetansenter om vold og traumatisk stress.

Forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter mot vold og traumatisk stress Siri Thoresen.

– Man bør prøve det ut og systematisk samle inn noen erfaringer for å vurdere om det er den måten man skal jobbe videre på, sier hun.

Helseminister Jan Christian Vestre sier dette er noe som kan vurderes. Men at de lostjenestene Norge har i dag, gjerne er forbundet med nasjonale katastrofer eller terrorangrep.

– Jeg mener i hvert fall at vi må snu alle steiner for å se om vi kan gjøre flere tiltak enn de tiltakene som allerede er satt i gang, sier Vestre.

Hei!

Har du tips, andre opplysninger eller har du en lignende historie? Da kan du ta kontakt med NRKs journalister på e-post eller via kryptert melding på Signal eller Whatsapp.

Tlf: 992 99 332

Publisert 25.11.2024, kl. 05.55

Read Entire Article