Vestbredden visket vekk: – Veldig alvorlig

1 month ago 18



Netanyahus kart:

Kartet er svært problematisk og strider mot Folkeretten, mener flere eksperter.

 Abir Sultan/Pool via AP
KONTROVERSIELL: Den israelske statsministeren foran et svært omstridt kart. Foto: Abir Sultan/Pool via AP

Publisert 09.09.2024 18:23 Sist oppdatert 2 minutter siden

Saken oppsummert:

  • Statsminister Benjamin Netanyahu i Israel brukte et feilaktig kart under en pressekonferanse, hvor Vestbredden, Øst-Jerusalem og Golanhøydene var utelatt.
  • Kun Gazastripen var synlig av palestinske områder.
  • Palestinske myndigheter kritiserer kartet for å vise en «kolonialistisk og rasistisk agenda» og ignorere internasjonal lov.
  • Midtøsten-eksperter mener kartbruken signaliserer avvisning av en selvstendig palestinsk stat og internasjonale krav, noe som er alvorlig for fredsprosessen.
  • Kartet reflekterer Likud-partiets langvarige holdning om at hele området fra Jordan til Middelhavet tilhører Israel, ifølge forsker.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu er i hardt vær for å ha brukt et feilaktig kart da han holdt en pressekonferanse sist uke.

– Han viste frem et stort og merkelig tomt kart over Gaza og Israel, skrev den israelske avisen Haaretz.

På kartet er både Vestbredden og Øst-Jerusalem helt visket bort. Begge disse palestinske områdene er okkupert av Israel. Også annekterte Golanhøydene er borte.

Det eneste som er igjen å se av palestinske territorier, er krigsherjede Gazastripen.

 Abir Sultan / AP
Foto: Abir Sultan / AP

Både palestinere og Midtøsten-eksperter reagere kraftig på at de palestinske og israelske områdene er samlet under ett navn – Israel.

– Vi fordømmer den gjentatte bruken av den israelske statsministerens av et kart som inkluderer Vestbredden som del av Israel, skrev det palestinske utenriksdepartement i en uttalelse.

– Veldig alvorlig

De kaller kartet en «åpenbar erkjennelse av Israels kolonialistiske og rasistiske agenda».

– Denne rasistiske handlingen viser en neglisjering av internasjonal lov, fredsavtaler og globale forsøk på å gjenopplive en tostatsløsning, heter det i uttalelsen.

Midtøsten-ekspert Erik Skare er langt på vei enig. 

Han er postdoktor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo (UiO) og tilknyttet seniorforsker ved franske Sciences Po i Paris. 

– Kartbruken signaliserer territorielle ambisjoner som står i strid med en palestinsk stat og også en avvisning av internasjonal lov, sier han til TV 2. 

En palestinsk selvstendig stat er hva mange, inkludert USA og Norge, mener er den foretrukne løsningen på konflikten. Da vil man ha to nabostater, hvor palestinere og israelere bor i hver i sin stat.

Dette er tostatsløsningen:

Tostatsløsningen er en foreslått løsning i Israel og Palestina som går ut på at det blir etablert to selvstendige stater – en jødisk (Israel) og en arabisk (Palestina), men i dag okkuperer Israel store deler av det som opprinnelig skulle være områder underlagt en palestinsk stat. I tillegg opprettholder Israel en blokade av Gazastripen.

– Netanyahu signaliserer at han ikke ønsker en palestinsk stat, og at mesteparten av landet mellom Middelhavet og Jordan-elven heter Israel, stemmer førsteamanuensis og Midtøsten-forsker Kjersti G. Berg ved NLA i.

Berg, som også er tilknyttet Christian Michelsen Institute, forteller at dette er noe Netanyahu i mange år har gått åpent ut mot.

– Det er ikke overraskende og heller ikke første gang Vestbredden er visket ut av Netanyahu.

– Det er selvsagt veldig alvorlig med tanke på muligheten for en fremtidig tostatsløsning, grunnleggende selvbestemmelse for palestinerne i tråd med Folkeretten og for en fredelig løsning på sikt.

 Richard Drew / AP
HELT BORTE: Da den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu talte til FN i februar 2023 var også Gazastripen borte fra kartet. Foto: Richard Drew / AP

– Må være veldig dum

Grunnen til at han visket ut de palestinske områdene, hevder Netanyahu, var fordi pressekonferansen handlet om Gazastripen. Her har krigen nå rast i elleve måneder og kostet minst 40.000 mennesker livet, ifølge myndighetene.

– Hvis det ikke var for de allerede uttalte ambisjonene for Netanyahu og hans regjering, og at kartet reflekterer disse ambisjonene, så ville påstanden hans hatt større troverdighet, sier UiO-postdoktor Skare.

 Khaled Desouki / AFP
UTVIKLINGEN: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas holdt under et møte i 2020 opp et ark som viser fire forskjellige kart – det historiske Palestina (.t.v.), FNs delingsplan fra 1947, Israel-Palestina-grensen mellom 1948 og 1967, og et kart over palestinske områder uten israelskannekterte områder og bosetninger. Foto: Khaled Desouki / AFP

Mens den israelske avisen Haaretz skrev dette etter pressekonferansen:

– Man må være veldig dum for ikke å legge merke til at det ikke var noe Palestina i det hele tatt på kartet hans. Ordet «Israel» strekker seg fra elven til havet, skriver avisen Haaretz.

– Vil ha hele landet

Nettopp dette uttrykket, «from the river to the sea», som på norsk betyr «fra elven til havet», er omdiskutert når vi snakker om Midtøsten.

Hilde Henriksen Waage er professor i historie ved UiO og seniorforsker ved Prio. 

Hun mener at Netanyahu med denne kartbruken signaliserer noe som har vært politikken til partiets hans, Likud, i flere tiår – nemlig:

– At hele området tilhører Israel, «from the river to the sea», som var et gammelt slagord i sionistbevegelsen, sier hun, og fortsetter: 

– I dag mener mange at dette slagordet er et uttrykk for at propalestinske krefter egentlig vil utslette Israel. Men i virkeligheten er dette gammel Likud-politikk.

Mer om «fra elven til havet»:

Området som omtales i uttrykket er landområdene vest for elven Jordan – som i dag består av Israel, Vestbredden, Gazastripen, Jerusalem og Golanhøydene – og vestover til Middelhavet.

Uttrykket er i dag mest kjent for å støtte Palestina: «From the river to the sea, Palestine will be free».

Men stadig flere innad i Israels regjering bruker deler av det, «from the river to the sea», for å si at uttrykke hva de mener skal være israelsk territorium.

Ifølge flere, inkludert amerikanske Vox og britiske The Guardian, er det uklart hvor uttrykket faktisk har sitt opphav.

Førstnevnte viser til kilder som sier at det først dukket opp blant den palestinske nasjonalistbevegelsen på 60-tallet.

Mens New York Times sitert i 2005 den avdøde israelske spionsjefen og diplomaten David Kimche på at «de gamle sionistnasjonalistene» snakket om en israelsk stat som strakte seg til Jordanelvens to bredder – altså på begge sider av elven.

«Men da dette ble upraktisk, snakket vi om «stor-Israel», fra Jordan til sjøen», har han uttalt ifølge avisen.

Hun viser til den tidligere Likud-leder og statsminister Ariel Sharon som pleide å si at «Jordan er Palestina».

Med dette, sier Waage, pekte han på det som var og er Israels problem.

– Israel vil ha hele landet, men de vet ikke hva det skal gjøre med menneskene som bor der. Men Sharon visste råd: Palestinerne på Vestbredden kunne «flytte» til Jordan og lage staten Palestina der.

 Menahem Kahana AFP
FRA ELVEN: Jordan-elven her sett i nordlige deler innsjøen Genesaretsjøen. Foto: Menahem Kahana AFP

– Kartbruken til Netanyahu viser med all tydelighet denne politikken, sier Waage. Denne politikken har ifølge henne stor støtte i den israelske befolkningen.

UiO-kollega Skare trekker frem at kartbruken «føyer seg inn i en rekke eksempler hvor Benjamin Netanyahu har nektet å anerkjenne en palestinsk stat».

– Og flere ministre i hans regjering, som for eksempel Itamar Ben-Gvir og Bezalel Smotrich, er åpne om at de ønsker å annektere Vestbredden i sin helhet, sier Skare, og legger til:

– Netanyahu uttalte selv så sent som i 2019 at han ønsket å annektere de delene av Vestbredden hvor det er israelske bosetninger. Det har blitt omtalt som en «snikende annektering» av palestinsk territorium.

Read Entire Article