Hopsø har til nå ligget lavt, men onsdag møter TV 2 ham i Oslo. Først på lørdag skal han til Hell.
Der blir kampen om førsteplassen på stortingslisten til Sør-Trøndelag Ap endelig avgjort.
Han har tro på seier mot Giske. Det er et skjebnevalg for Ap, mener han.
– Jeg opplever at vi står ved en korsvei om hvem som skal ta Arbeiderpartiet framover. Jeg vil være med og bidra til det.
TV 2 følger Hopsø fra Arbeidsdepartementet, der han er statssekretær for Aps nestleder og statsråd Tonje Brenna, til Stortinget.
– Er du en del av eliten i Oslo?
– Nei, det tror jeg ikke. De som kjenner meg, og jeg tror heller ikke sjøl at jeg er noe spesielt elitistisk av meg. Ikke har jeg vært på Stortinget før eller vært inni Oslo-gryta eller Oslo-bobla før. Jeg bor nå på Melhus.
I Aps korridor på Stortinget møter han først Kamzy Guanaratnam, som vant nominasjonen i Oslo tirsdag kveld. Han gir henne en god klem.
– Kan det være du som vinner neste gang?
– Det håper jeg jo. Jeg gjør jo det, sier han.
Men det er ikke gitt.
Kunne vært omvendt
Nominasjonsprosessen i Trøndelag har vært preget av dramatikk og opprør mot overføring av medlemmer fra Giskes lokallag Nidaros til andre lokallag for å sikre ham seieren.
– Jeg har forståelse for at folk kjenner litt på ulike følelser nå. Det har vært en nominasjonsprosess der det har skjedd en del ting som folk har reagert veldig sterkt på. Og det er med og preger de siste dagene og nominasjonsmøtet vi går inn i.
Giske er regnet som klar favoritt etter at Nidaros rensket ut delegatlisten i Trondheim Ap, slik at alle de 57 delegatene fra Trondheim Ap er for Giske.
Giske kan dermed ha 71 delegater i ryggen på nominasjonsmøtet, mens det kreves 67 mandater for å få flertall.
– Hadde Giske hatt noen mulighet til å vinne uten denne medlemsoverføringen?
– Nei, det tror jeg faktisk ikke. Hadde vi hatt en fair og reell kamp der det ikke har vært den type medlemsoverføringer, så hadde situasjonen vært annerledes.
Situasjonen hadde vært omvendt, med ham som klar favoritt, om Giske ikke hadde tatt de omdiskuterte maktgrepene, mener han.
– Ja, det vil jeg tro. Langt på vei, faktisk. At det ville ha sett annerledes ut. Det er jo kommunepartiet der det har dukka opp medlemmer som man knapt har sett før og avgjort utfallet på medlemsmøter. Så det tyder jo på at det ville ha sett annerledes ut.
Ikke avgjort
Hopsø er innstilt som toppkandidat av 8 av 9 medlemmer av nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag Ap.
14 av 20 kommunelag støttet forslaget nominasjonskomiteen sendte ut om Hopsø som toppkandidat.
Han har ikke gitt opp kampen, for hvem som møter opp, og om noen snur på nominasjonsmøtet avgjør.
– Det er fortsatt tre-fire dager igjen til nominasjonsmøtet, og det er 133 mennesker som skal møtes og gjøre seg opp sin egen mening. Så jeg tror vi skal ikke ta noe verken seier eller tap på forskudd.
– Nå har Giske forsvart dette med medlemsoverflytting fra Nidaros til andre partilag. Hva syns du om det?
– Jeg tror ikke det er noen som er så naiv at man ikke skjønner hvorfor det har skjedd. Styret i Trøndelag Ap har i vedtaksform uttalt at det har vært en kollektiv, systematisk og timet medlemsoverføring rett i forkant av avgjørende medlemsmøter i ulike lag.
Mens Giske er sterkt omstridt, er det knapt noen som har gått ut mot Hopsø i nominasjonskampen.
– Jeg opplever at ingen har noe imot meg. Og så er det ulike innganger til nominasjonskampen vi står i nå, om hva som er viktig for min del, sier han og legger til:
– Jeg har åtte av ni i nominasjonskomiteen bak meg, så jeg føler at det er folk som ønsker at jeg skal være et nytt ansikt for Arbeiderpartiet.
Veskebærer
Hopsø er fra Melhus, og har lang erfaring som kommune- og fylkespolitiker i Trøndelag. Han har også vært leder i Trøndelag Arbeiderparti.
Han har vært en av Giskes nærmeste støttespillere gjennom mange år, og «veskebærer» for Giske da han forsøkte seg på et comeback i 2018 etter at han måtte gå av som nestleder på grunn av Metoo-skandalen.
– Jeg tror det er samme veska jeg får å bære på nå som jeg bar den gangen, spøker Hopsø.
– Er det vanskelig for deg å ta en tøff kamp mot han, siden dere har vært så nære tidligere?
– Jeg har alltid visst at å stille opp i en nominasjonskamp mot Trond vil være tøft. Men jeg opplever kjempestor støtte, og jeg vil være med og skape et nytt lag og gjøre en jobb for Arbeiderpartiet og Trøndelag.
Støtte fra Brenna
Mange av Giskes tidligere støttespiller har vendt ham ryggen, noe som gjenspeiler seg på Stortinget. Der er det klapp på skulderen og oppmuntrende kommentarer fra partikolleger.
Sjefen Tonje Brenna dukker også opp i Aps korridor i tredje etasje.
– Neimen hallo! Jeg blir nervøs når du ikke er i AID, men henger rundt på Stortinget, utbryter Brenna.
Hun har stor tro på Hopsø, men sier hun ikke vil blande seg inn i nominasjonskampen i Trøndelag.
– Jeg er mest opptatt av at Per Olav får fortsette å drive med politikk for Arbeiderpartiet. For han er utrolig flink, og jeg er veldig heldig som får ham som statssekretær nå. Og så håper jeg jo at han skal sitte på Stortinget etterhvert, og få lov til å drive også med den viktige jobben som folkevalgt.
Klem til Giske
Tilbake til klemmen han ga Kamzy Gunaratnam.
– Om det hadde vært Hadia Tajik som hadde vunnet i går, så hadde jeg også gitt henne en klem. Sånn må vi jo ha det i Arbeiderpartiet. Vi må jo gi hverandre klemmer.
– Ja, gir du Giske en klem hvis han vinner?
– Det kan jo godt hende.