Varsler to store endringer for russetiden fra 2026

3 hours ago 4



Det planlegges for to store russe-endringer i 2026: Forbud mot busser med ståplasser og sidestilte seter og russefeiring tidligst 17. mai.

Det jobbes for tiden med to store endringer som vil påvirke russetiden i 2026. Dette arkivbildet viser en russebuss på farten i 2010. Foto: Kyrre Lien / NTB

Publisert: 22.10.2024 20:35

Kortversjonen

Det er ennå langt frem til russetiden i 2026, men de ivrigste tenåringene er allerede i gang med å planlegge den. Nå advarer samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) de unge mot å inngå kontrakter for leie av russebusser. Snart skal et forslag om å forby russebusser med sidestilte seter og ståplasser ut på høring.

– Vi er opptatt av trafikksikkerheten og at det skal være trygt å ferdes på norske veier. Det gjelder også russen. I dag har mange russebusser sidestilte sitteplasser, noe som kan være trafikkfarlig. Innen utgangen av året skal Statens vegvesen sende forslag om å forby busser med sidestilte seter og ståplasser på høring, sier Nygård.

Statsråden har tidligere sagt at mange russebusser har en utforming og bruk som gjør passasjerene ekstra utsatt ved ulykker.

Nygård presiserer at forbudet ikke vil gjelde ordinær løyvepliktig rutegående transport.

Busser hentes fra utlandet

Busser med sidestilte seter har ikke vært mulig å få godkjent i Norge siden 2004. Men fortsatt ruller slike busser på norske veier under russetiden. Den gamle godkjenningen gjelder ennå.

Politiet har de siste årene registrert at stadig flere utenlandske busser blir brukt som russebusser i Norge. Dette kommer av at reglene for registrering av busser er mer liberale i flere land.

Fra 2026 kan det bli forbudt med russebusser med sidestilte seter. I så fall blir det slutt på busser som denne, som ble kåret til årets buss i 2015. Foto: Signe Dons (arkivfoto)

Hvis alt går etter planen, vil slike busser ikke kunne brukes som russebusser fra 2026.

– Vi oppfordrer fremtidig russ til å være forsiktige med å inngå kontrakter om leie eller kjøp av slike busser. I verste fall kan man bli sittende igjen med en buss som ikke kan brukes, sier Nygård.

– Hva med de som henter slike busser fra Sverige?

– Jeg har tatt opp dette spørsmålet med min svenske kollega og spurt om det finnes handlingsrom for å gjøre noe med dette. For øvrig har vi tidligere i år endret reglene for bruk av utenlandske busser og sjåfører i Norge. Nå kan de maks kjøre i Norge i 20 dager på strekk, svarer Nygård.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap). Foto: Olav Olsen

Tidligst 17. mai

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) sier det er viktig at Samferdselsdepartementet nå skal sende på høring et forslag om å forby russebusser med sidestilte seter og ståplasser.

– I dag kan russen kjøre i 100 km/t i et stående diskotek. Det er farlig, rett og slett. Derfor er det fint at det blir slutt på det, sier Nordtun.

Selv har hun som mål at russetiden starter senere enn det som er normalt.

– Mitt mål er at russetiden tidligst starter 17. mai fra 2026. Vi ser at russetiden er blitt mer omfattende og dyrere de siste årene. Den inneholder mye rus. Vi skal se på eksamenstidspunktene. I tillegg pågår det et arbeid blant fylkeskommunene for mer inkluderende russefeiring, sier Nordtun.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap). Foto: Olav Olsen

I likhet med sin statsrådskollega Nygård oppfordrer også Nordtun ungdommer til å vente med å inngå leiekontrakter for russebusser.

– Med tanke på russefeiring fra 2026, vil dere endre tidspunkt for eksamen?

– Nå har vi gitt Udir (Utdanningsdirektoratet) i oppdrag å se på hvordan eksamenstidspunktene kan bli mer tilpasset dagens situasjon. Det blir viktig å ha dialog med fylkene og elevene om disse endringene, svarer statsråden.

Read Entire Article