VAR-tilhenger Rekdal: – Mange i Fotball-Norge burde vurdert å trekke seg

14 hours ago 3



Aalesund-treneren kaster seg inn i VAR-debatten med å kritisere både supportermakten, Norges Fotballforbund og klubblederne.

Publisert: 14.01.2025 20:07

– Hadde jeg vært styreleder i en klubb og blitt pålagt å ha en annen mening enn jeg har, så hadde jeg trukket meg. Sånn sett burde mange i Fotball-Norge vurdert å trekke seg, melder Kjetil Rekdal i dette VG-intervjuet.

I «VAR-kampen» i norsk fotball er det en rekke tilfeller av at klubbledelsen er på kollisjonskurs med egne medlemmer.

Molde og Tromsø er ferske eksempler hvor ledelsen har røket på nederlag på årsmøtet og må stemme noe annet enn det de egentlig har ment når VAR-spørsmålet skal opp på Fotballtinget – Norges Fotballforbunds generalforsamling – første helgen i mars.

– De er tross alt valgt av medlemmene for å stå for meningene sine. Hvis de ikke kan få gjennomført det de mener er riktig for klubben, så bør de tre av. Jeg hadde ikke gått på tingettingetFotballtinget/NFFs generalforsamling og stemt nei til VAR hvis min mening var ja. Da hadde jeg sagt at noen andre får reise, erklærer Rekdal.

Rekdal støtter dermed styret i Moss, som fikk kritikk av egne medlemmer da klubbstyret stilte sine plasser til disposjon i forbindelse med VAR-avstemningen.

– Men er det ikke slik når de aller fleste fotballklubbene i Norge har vært medlemsstyrte, at det da er et flertall som bestemmer? Mener du at det ikke bør være sånn?

– Nei da, det gjør jeg ikke. Det er ikke det som er poenget mitt i det hele tatt. Poenget er at det er gjort en altfor dårlig jobb fra dag én, da VAR ble innført, og viktigheten av det, hvordan det ellers er i Fotball-Europa, og hva vi skal gjøre for å være med i den utviklingen. Skal Norge bli et U-land, som ikke skal være med på noe som helst? spør Aalesund-treneren.

Hans egen klubb spiller i Obosligaen, som ikke har videodømming. Som Rosenborg-trener i 2023 stiftet han derimot bekjentskap med dommerverktøyet.

Rekdal er ikke i tvil om hvor fremtiden ligger.

– Norsk fotball vil lide hvis vi ikke blir med videre, mener han.

– Du er gift med en som sitter i styret i Norges Fotballforbund. Føler du deg forpliktet til å støtte VAR?

– Nei. De som kjenner meg, vet at det ikke er noen «kjerringstyrt» kar som springer etter og snakker hennes sak. Vi snakker ikke om dette i det hele tatt. For det første har hun en jobb som jeg ikke har interesse av eller får noe innsyn i, svarer Rekdal kontant.

 Kjetil Rekdal og kona Ane Guro etter cupfinalen som Aalesund-trener i 2011. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han fortsetter med å rette kritikken til organisasjonen der kona Ane Guro Skaare-Rekdal er visepresident: Norges Fotballforbund.

Sammen med klubblederne har de sviktet i å få frem hvor viktig videodømming er for norsk fotball, mener Kjetil Rekdal.

– NFF har gjort en ræva jobb rundt dette, sier han.

– Jeg er veldig skuffet over NFFNFFNorges Fotballforbund, NTFNTFNorsk Toppfotball er interesseorganisasjonen til de 32 toppklubbene på herresiden, tilhørende i Eliteserien og Obosligaen., klubbene selv og styrene i klubbene, som ikke har klart å få tydelig nok frem konsekvensene av hva som skjer hvis Norge går ut av VAR for fremtiden.

– Er det helt sikkert at vi blir en U-nasjon?

– Jeg er rimelig sikker på at det kommer til å bli enden på visa, ja. Det er min oppriktige mening. Så aksepterer og respekterer jeg at det er andre som mener annet.

– Ifølge VAR-rapporten koster det over 15 millioner for å få VAR til å fungere – og at det vil koste 80 millioner i året for å få et topp moderne VAR-system. Er dette verdt det?

– Det kan du si, men nå sitter jeg på informasjon om at tallene er helt annerledes enn det der. At det er mulig å utvikle VAR på omtrent samme kostnadsnivå som vi ligger på nå, svarer Rekdal.

Samtidig mener han at VAR-debatten har blitt for følelsesladet.

– For meg ligner det på aksjonsdemokrati fra de mest ihuga supporterne som får gjennom tingene sine på årsmøtene. Når du ser antall stemmer, 33 stemmer i Bryne, det er ganske lite når du skal ta en sånn avgjørelse. Det er 40–50 i en del andre klubber, det er ganske lite, påpeker Kjetil Rekdal.

– Jeg har sett mange supportere uttale seg om at de ikke jubler når det scores mål. Jeg satt tilfeldigvis og så på Rosenborg-Molde. Edvard Tagseth scoret mål 2–1 på overtid. Det var ikke én Rosenborg-supporter som ikke omtrent stormet ut på banen og jublet. Ingen holdt igjen jubelscenene og satt og ventet på offside. Jeg tror nok det er ganske overdrevet, fortsetter han.

Rekdal kaller det en interessant diskusjon om hvordan makten i norsk fotball skal fordeles mellom supportergruppene, styrene, administrasjonene og sportslig ansatte.

– Den største utfordringen nå er at det er veldig utydelig hvor makten ligger. Hvem er det som skal sitte med hånden på rattet i klubbene, i forbundet, i norsk toppfotball og så videre. Vi kan ikke ha sesonger som blir kaotiske og kamper som blir avbrutt, demonstrasjoner og uendelig med blussing, advarer Aalesund-treneren.

  • Her kan du lese mer om hvordan klubbene i norsk fotball stiller seg til VAR.
Read Entire Article