Den Israelske regjeringen har godtatt en våpenhvileavtale i Libanon, ifølge statsministeren Benjamin Netanyahu.
Publisert 26.11.2024 19:11 Sist oppdatert nå
Det sier Israels statsminister i en uttalelse tirsdag kveld, ifølge Reuters.
Han skryter samtidig av at han har satt Hizbollah «tilbake med flere tiår», og at Israel kommer til å fokusere på «den iranske trusselen» fremover, skriver nyhetsbyrået.
Netanyahu varsler også at de ikke vil nøle med å slå til dersom Hizbollah bryter avtalen.
Det var på forhånd kjent at den israelske regjeringen ville behandle et forslag om våpenhvile tirsdag.
Samme dag gjennomførte likevel det israelske militæret omfattende angrep i Libanons hovedstad Beirut. Ti personer ble drept, ifølge det libanesiske helsedepartementet.
60 dager
Avtalen legger opp til en våpenhvile på 60 dager der israelske styrker skal trekke seg ut av Sør-Libanon, ifølge BBC.
Hizbollah-militsen skal på sin side trekke seg tilbake fra grensa mot Israel og flytte sine tunge våpen nord i landet.
Israel gikk inn med bakkestyrker i nabolandet natt til 1. oktober, i det de omtalte som en «begrenset bakkeoperasjon» med mål om å knuse den Iran-støttede militsen Hizbollah.
Siden den tid har det vært gjennomført flere store israelske angrep i landet.
Israel og Hizbollah har skutt mot hverandre helt siden terrorangrepet fra Hamas 7. oktober i fjor og den påfølgende invasjonen av Gazastripen.
Blant annet ble tolv mennesker drept i et Hizbollah-angrep mot de israelskokkuperte Golanhøydene i sommer.
Liten tro på avvæpning
Dag Henrik Tuastad, førstelektor i midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, tror at våpenhvileavtalen er en mulighet for at krigen mellom Hizbollah og Israel kan bli avsluttet.
– Frem til nå har vi sett et Israel som har forsøkt å eliminere sine fiender – først Hamas, deretter ulike aktører i Irak, Iran og til en viss grad Russland. Nå ser det ut som den reisen mot eskalering er over. Det vi ser nå, er deeskalering, noe vi ikke har sett tidligere, sier han til TV 2.
På den andre siden har Tuastad liten tro på at Hizbollah kommer til å avvæpne seg i Sør-Libanon. Tvert i mot kan våpenhvileavtalen gi dem tid til å styrke seg igjen, mener han.
– Jeg tror også at mange som kommer fra sør i Libanon, er Hizbollah-medlemme .Siden Hizbollah har sin hovedstøtte i sør, vil det være vanskelig å nekte dem hjem der. Dette kan føre til brudd på premissene for våpenhvilen, sier førstelektoren.
På den andre siden trekker han frem at det har blitt større slitasje i Israel etter over ett år med krig.
– Færre melder seg til reservetjeneste, og det er vanskelig å få nok folk til å stille opp for de israelske styrkene. Dette gjelder særlig i en konflikt mot Libanon, sier Tuastad.
Saken oppdateres»