– Jeg får det rett og slett ikke til å stemme, sier debattredaktør i Avisa Nordland, Børre Arntzen.
– Provoserende, sier fylkesleder Gjertrud Krokaa i Norsk Sykepleierforbund.
Torsdag deler Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH) ut helselederprisen for 19. gang.
Prisen går til Marit Lind, administrerende direktør i Helse Nord. Blant annet for hennes innsats i forbindelse med omstruktureringen av sykehustilbudet i Nord-Norge.
I begrunnelsen roses Lind blant annet for åpenhet, nytenking og for å sikre et godt og likeverdig behandlingstilbud.
Det vekker reaksjoner i hele landsdelen.
– Ikke kommet spesielt langt
– Jeg kan ikke se at Helse Nord har kommet spesielt langt, hverken økonomisk eller når det gjelder utvikling av helsetilbudet, under hennes ledelse, sier Fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, Gjertrud H. Krokaa.
Hun peker på at ventetidene øker, utgifter til vikarbyrå og private avtaler øker, og et voksende antall røde regnskapstall i regionen.
– Hvis det er noen som skulle vært belønnet for både mot, varme hjerter og evne til å stå i det, er det de ansatte som utrettelig har stått på med lav grunnbemanning, stor arbeidsbelastning og betydelig usikkerhet om egen fremtid, sier Gjertrud Krokaa.
Foto: Sykepleien– Når denne prisen begrunnes med blant annet mot, ærlighet og et varmt hjerte, og at hun berømmes for at hun har klart å «stått i det» om prosessene de siste årene, blir det provoserende.
Også debattredaktør Børre Arntzen i Avisa Nordland stusser over at Lind mottar prisen.
– Småsjokkert
– Dette måtte være en fleip, en slags fremskutt aprilsnarr, skriver han i en kommentarartikkel.
Til NRK sier han at det første som slo ham da han fikk høre at Lind får en pris, var «dette er jo faktisk litt hyggelig».
– Da jeg fikk lest begrunnelsen ble jeg nesten småsjokkert. Det stemmer overhodet ikke med det bildet vi har av jobben hun gjør, sier Arntzen.
– Jeg unner Marit Lind alle priser hun kan få, men jeg syns ikke det stemmer helt, den begrunnelsen de bruker for å gi henne en pris som de selv mener er veldig tung, sier Børre Arntzen.
Foto: Tom Melby / Avisa NordlandNestleder i NSH-styret, Sverre Harbo, sier at han forstår at både prisutdelingen og omstillingen i seg selv har skapt stort engasjement.
– Marit Lind har tatt tak i denne oppgaven i et landskap med svært mange hensyn å ta. Det krever både mot og åpenhet. Det er vår mening at vi trenger ledere som tør å se nye løsninger til tross for at det skaper uro i befolkningen.
Se hele hans tilsvar her:
NRK har forsøkt å få en kommentar fra Helse Nord eller Marit Lind i forbindelse med denne saken, uten hell. Til Avisa Nordland sier Helse Nord at de ikke ønsker å kommentere saken før prisen er utdelt.
Et spørsmål om åpenhet
Arntzen reagerer blant annet på rosen Lind for sin åpenhet i omstillingen av sykehusene.
– Det er ingen som deltok i den ganske så elleville prosessen som det var, helt til den ble stoppet, som vil bruke ordet «åpenhet» om det arbeidet, sier Arntzen.
– Hvordan ville du oppsummert Linds tid som administrerende direktør hittil?
– Det er veldig vanskelig å snakke kortfattet om akkurat det. Vi må være klar over at det er en veldig tøff jobb å være administrerende direktør i Helse Nord, sier Arntzen.
– For tidlig
Han syns prosessen med den nordnorske sykehusstrukturen ble helt feil, og peker på at den endte med at det ikke kan gjøres endringer i den før i 2027.
– Jeg tror på at hun går på jobb hver dag for å prøve å gjøre det beste for nordnorske pasienter. Noe annet ville vært oppsiktsvekkende. Men at hun nå skal fremstå som en slags helselederstjerne i Norge, det kom for tidlig.
– Det finnes også dem som mener at Kjerkol måtte inn og stanse denne prosessen for å redde sitt eget skinn. Kan det være noe sannhet i det?
– Det kjenner jeg ikke til. Kjerkol måtte jo gjøre noe, for det var så store protester. Denne prosessen hadde skaket opp nesten hele landsdelen, sier Arntzen, før han utdyper:
– Igjen var problemet åpenhet. At man følte at de virkelig skjønte hva som var på gang. Det gjorde ikke nordlendingene, og da ble det fakkeltog og masse styr. Det er gode tegn på at det er dårlig ledelse ute og går.
Preget av splittelse
Prisutdelingen høster ingen jubel i Lofoten heller. Da Helse Nord i 2023 foreslo å fjerne akuttkirurgien i Lofoten, alternativt omgjøre sykehuset til et distriktsmedisinsk senter, ble det svært dårlig stemning. Det skriver Lofotposten.
Ordføreren i Vestvågøy kommune, Jonny Finstad (H) sier følgende til Lofotposten:
– Hun har nok vært modig, men jeg kan ikke se at hun har lykkes med omstillingen hun satte i gang. Snarere ble splittelsen og usikkerheten under prosessen stor, og landsdelen satt på vent i rekruttering av nødvendig helsepersonell.
Publisert 06.02.2025, kl. 05.58