Ukrainere i Norge: – Går i Putins felle

1 month ago 56



– Vi ukrainere ønsker desperat fred. Men hva slags fred, og på hvilke vilkår, er avgjørende for oss å bestemme, sier Volodymyr Buha fra Rollag i Buskerud.

Han flyktet fra russernes angrep mot hjemlandet for snart tre år siden. Før krigen brøt ut jobbet Buha som journalist og redaktør for en polsk avis. Nå følger han spent med på det som skjer i Saudi-Arabia, der Russland og USA i dag innledet samtaler om en mulig fred.

Han reagerer kraftig på at Ukraina ikke har fått plass ved forhandlingsbordet.

Hvordan kan noen bestemme verdens fremtid uten at Ukraina sitter ved bordet? Det er umulig. Krigen utspiller seg i vårt hjemland, på vår jord, sier Buha.

Utenriksminister i Russland Sergej Lavrov og Jurij Usjakov, rådgiver for president Vladimir Putin lytter til USAs utenriksminister Marco Rubio etter samtalene i Saudi-Arabia.

Foto: AFP

– Putin ikke interessert i fred

– Alle som er involvert i konflikten i Ukraina må være enige i forslaget om avslutte krigen. Målet er en rettferdig, varig og bærekraftig slutt på krigen, sa USAs utenriksminister Marco Rubio etter dagens møte.

Kilder i Kreml opplyste i dag at Putin er villig til å delta i fredssamtaler med Zelenskyj. Buha har liten tro på at den russiske presidenten virkelig ønsker fred.

Jeg tror ikke Putin er interessert i å avslutte krigen på dette tidspunktet. Hans posisjon på slagmarken er fortsatt relativt sterk, sier den ukrainske flyktningen.

Han frykter at Putin vil prøve å utnytte det nåværende politiske klimaet til sin fordel.

Volodymyr Buha (t.v.) har flyktet fra Ukraina til Rollag. Jobber som journalist, og skriver saker om situasjonen i hjemlandet fra Norge.

Ukrainske Volodymyr jobbet som journalist før krigen brøt ut. Nå følger han spent med forhandlingene mellom USA og Russland.

Foto: Caroline Utti / NRK

Så langt ser det ut til at USA går i Putins felle. Han kan utmanøvrere Trump og sikre seg det han ønsker: ukrainsk territorium, og en garanti for at Ukraina forblir utenfor NATO, sier han.

Buha har ingen tro på en varig fred i løpet av dette året.

Jeg tror forhandlingsprosessen som har startet vil fortsette gjennom året. Det kan til og med bli en avtale om en midlertidig våpenhvile, men å signere en omfattende fredsavtale er fortsatt langt unna, sier han.

Buha mener Ukraina trenger solide sikkerhetsgarantier, som vil avskrekke Russland fra å angripe på nytt.

Vi trenger garantier for at Putin ikke bare vil bruke en våpenhvile som en mulighet til å ruste opp og angripe igjen senere. Vi trenger reelle sikkerhetsgarantier. Og det virker som om Europa nå forstår dette bedre enn noensinne.

– Vil ikke gi fra seg land

Fred i seg selv gir ikke noe utbytte for russerne. I hvert fall ikke den freden som ukrainerne ønsker, sier Liudmyla Bilobotska i den ukrainske foreningen i Drammen.

Hun tror ikke at den ukrainske presidenten Zelenskyj er villig til å gi fra seg landområder i bytte mot en varig fred.

Liudmyla Bilobotska i den ukrainske foreningen i Drammen.

Liudmyla Bilobotska i den ukrainske foreningen i Drammen.

Foto: Privat

Jeg tviler på at han går med på dette. Han er jo en veldig populær politiker som får ganske stor støtte blant befolkningen. Og han får jo også støtte i Europa. Det er ikke noe som tyder på at han skifter politikk, sier Bilobotska.

Hun tror det vil bli kraftige protester i hjemlandet, dersom Zelenskyj faktisk skulle gå med på å gi Russland landområder.

– Da får han kjempestor motstand. Det vil bli store demonstrasjoner. Og han vil miste sin makt, sier hun.

Bilobotska kom til Norge lenge før krigen brøt ut, men har fortsatt slektninger i krigsområdene øst i Ukraina.

– Det er jo veldig vanskelig for ukrainerne som bor der nede. De sliter med kronisk stress og negative tanker. Mange er selvfølgelig lei av krigen, forteller hun.

Nå fester hun sin lit til støtte fra Europa.

– Ja, men det har jo kommet forskjellige signaler fra USA. Jeg har jo også litt tro på at det finnes krefter i Trumps administrasjon, som kan veilede ham til riktig utenrikspolitikk, sier Bilobotska.

Publisert 18.02.2025, kl. 15.58

Read Entire Article