Dårlig nytt for verden er godt nytt for sprit- og tobakksprodusentene.

Publisert 04.04.2025 16:30 Sist oppdatert 11 minutter siden
Torsdag var den verste dagen på de amerikanske børsene siden 2020.
Fredag fortsetter børsfallet på Waal Street. Ved åpning er Nasdaq ned 3 prosent ved åpning.
Også på Oslo Børs har det vært en blodrød dag. Da børsen stengte ferdag ettermiddag var hovedindeksen ned 5 prosent. Det er det største fallet siden mars 2020.
I 2020 var det koronapandemien som utløste et kraftig børsfall, nå er det Donald Trumps omfattende tollsatser.
Samlet sett «forsvant» verdier for mer enn 2000 milliarder dollar torsdag. Også oljeprisen, dollarkursen og gullprisen sank.
Men noen utvalgte selskaper kunne faktisk gni seg i hendene etter børsslutt torsdag.

Dette inkluderer Anheuser-Busch InBev (opp 1,29 prosent), Philip Morris International (3,87 prosent) og British American Tobacco (1,43 prosent). De tre selskapene er blant USAs største produsenter av sprit og tobakk, og hadde alle fremgang på børsen der mange andre gikk i rødt.
At dårlige tider er godt nytt for produsenter av sprit og tobakk, overrasker ikke Nordeas investeringsdirektør Robert Næss.
– Dette er en beskrivelse jeg kjenner meg veldig igjen i, sier Næss til TV 2.

– Nå som det er økonomisk nedtur er det ikke disse tingene som ryker. Det er investeringene, cruiseferiene og de nye bilene. Du stanser å investere, men fortsetter å leve. Selskapene som nå gjør det bra selger ting som folk trenger og som de vil fortsette å trenge, poengterer investeringsdirektøren.
Da de amerikanske børsene åpnet fredag, åpnet de nevnte sprit- og tobakk-selskapene i svakt minus. Det er først seint fredag kveld det blir klart hvordan selskapene vil klare seg.
Preget av frykt
Han mener det er to årsaker til at forbruksvarene styrker seg nå.
– Den første er frykt i markedet. Nå vet ikke markedet hvordan det skal reagere, fordi disse tollsatsene er så ille at hvis de blir stående, vil det sende hele verden inn i en dyp resesjon. Det er virkelig ille, understreker investeringsdirektøren.
Han mener markedet legger til grunn at Trumps tollsatser modereres noe, men ikke forsvinner helt.

– Man antar derfor at det blir nokså ille. Denne frykten i markedet rammer derfor aksjer som har hatt høy vekst og som derfor anses som overpriset, samt aksjer som er avhengig av mye eksport. Dette er den fryktbaserte årsaken til utviklingen vi ser nå, sier Næss.
Ingen bil og joggesko
Grunn nummer to er mer rasjonell:
– Man vet at i USA vil for eksempel en bil koste 25 prosent mer neste uke. En bil som koster 500.000 kroner i dag, vil for amerikanerne koste 625.000 om noen dager. Da avventer du gjerne det bilkjøpet så lenge som mulig. Det samme med dyre joggesko fra Nike, som i dag koster 3000 kroner. Neste uke vil de koste enda mer, da kan man klare seg uten det paret, poengterer Næss.
Der hvor amerikanerne kan velge å utsette bil og joggesko, er det verre med ting man tar i bruk hver eneste dag.

– Mat og legemidler er litt annerledes, og de blir ikke rammet av denne tollen på samme måte. Tar du medisin må du ha medisin uansett, sier Næss.
Det samme gjelder med alkohol og tobakk:
– Om solen skinner og du har lyst på en Budweiser, så kjøper du deg en Budweiser uansett om den koster deg litt ekstra. Selv om du kan ergre deg litt over prisen.
– De som røyker er allerede vant til høye priser, det stopper ikke dem, legger han til.
Et fond som stiger(!)
At sprit- og tobakksprodusenter stiger på børsen er altså ikke synonymt med at amerikanerne skal drukne sorgene sine. Det er snarere et uttrykk for at innsparingen skjer andre steder enn i de daglige rutinene.
Robert Næss har forvaltet fond i 20 år, som inneholder mye aksjer knyttet til både konsum og legemidler. Den samme utveklingen vi nå ser på sprit og tobakk, har Næss sett for dagligvare og medisin.
– I fjor og i forfjor, da det var stor vekst i markedet gjennom teknologiaksjer, holdt fondet seg ganske stabilt. Nå som teknologiaksjene synker, ser vi derimot at legemiddel- og konsumaksjene holder seg stabile eller styrker seg, påpeker Næss.
Der hvor mange globale aksjefond har gått ned 10 prosent eller mer de siste månedene, har Næss sitt fond styrket seg med 4 prosent hittil i år.
– Det samme gjelder med produsenter av leskedrikk. Coca Cola er oppe 18 prosent i år, selv om aksjemarkedet har gått veldig dårlig. Uansett hvor ille det er, så vil folk fortsette å ha dette, enten det er leskedrikk, øl eller sigaretter. Det du kan utsette, som bilkjøp og litt dyrere ting, er hvor folk velger å skalere ned, konkluderer Næss.