Her kan verden stoppe opp

6 days ago 23



På et øde sted utenfor Ny-Ålesund på Svalbard jobber fem personer på skift og bidrar til at verden går som den skal.

 Bjørn-Owe Holmberg
STOPPER OPP: Hvis geodesi-observatoriene i verden ikke fungerer, stopper den moderne verden sakte, men sikkert opp. Her er observatoriet i Ny-Ålesund på Svalbard. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Publisert 11.04.2025 22:13

– Jeg ser absolutt parallellen til James Bond, jeg gjør det, sier Jon Leithe. 

Så langt nord man kan komme på norsk territorium, der det kun bor et knippe mennesker, er Leithe på jobb som ingeniør. 

Arbeidsplassen hans ser ut som det er hentet fra et filmsett, og er observatoriet i Ny-Ålesund, underlagt Statens kartverk.

 Bjørn-Owe Holmberg
PÅ JOBB: Jon Leithe er ingeniør og sørger for at antennene på observatoriet fungerer som de skal. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Vi er jo på en litt øde plass i verden og har kun de ressursene som finnes i Ny-Ålesund tilgjengelig. Det krever i alle fall at vi er kreative, så kanskje det er mer likt MacGyver, sier Leithe.

Her er han på jobb tre måneder av gangen, og bidrar til å holde oppe et nettverk som den moderne verden i dag er helt avhengig av. 

– Helt avhengige

Per Erik Opseth er divisjonsdirektør for geodesi i Statens kartverk. 

Det er nettopp geodesi Leithe og kollegaene jobber med på observatoriet. Et begrep gjerne få har hørt om, men som er en stor del av hverdagen vår, helt ned til hver enkelt av oss.

 Anne Jørgensen
VIKTIG: Divisjonsdirektør i Statens kartverk, Per Erik Opseth forteller at enormt mye i hverdagen vår er avhengig av geodesi. Fra internett til strømforsyning. Foto: Anne Jørgensen

– Observatoriet lytter til signaler fra det ytre verdensrom for å finne ut av hvordan jorda roterer i verdensrommet. Det er helt nødvendig informasjon for alle satellittsystemer, sier Opseth. 

Antennene i Ny-Ålesund, sammen med resten av nettverket av observatorier i verden, er for eksempel helt avgjørende for at GPS-systemer skal fungere. 

– Verden er helt avhengig av satellitteknologi. All satellitteknologi vil stoppe opp etter en tid hvis nettverket av observatorier ikke fungerer, sier Opseth.

– Alt av navigasjon, men også for eksempel bankoverføringer trenger dataene vi leverer. Internett er helt avhengig av det. Vi ville blitt totalt handlingslammet hvis vi ikke klarer å holde satellittene i bane rundt oss, sier han.

GPS brukes blant annet som en tidsynkroniseringskilde. 

 Bjørn-Owe Holmberg
ØDE: Årsaken til at observatoriet ligger så øde plassert, er mest mulig radiostillhet for antennene. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Strømnettet ditt hjemme er også indirekte avhengig observatoriene. Det må gå synkront på tid og benytter derfor GPS. Hvis dette stopper opp, har du ikke lenger strømforsyning, sier Opseth.

– Gjør ikke alt dette observatoriet til et mål i et krigsscenario?

– Slår man ut dette nettverket, lammer du åpenbart veldig mye. Slår man ut flere av observatoriene røyner det virkelig på, men så er det det at alle er avhengige av det. Både Russland og USA må ha dataene for å holde satellittsystemene sine operative, sier Opseth.

– Vanskelig

Denne uken besøkte representanter fra NASA og FN observatoriet i Ny-Ålesund. Også kommunalminister Kjersti Stenseng og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung var med.

Årsaken var at det skulle signeres en avtale for videre støtte og finansiering til geodesi på verdensbasis, spesielt med fokus på FNs eget senter for geodesi i Tyskland.

– Avtalen som er signert nå, handler om å utvikle det globale samarbeidet videre, slik at vi kan jobbe mer i retning av forpliktende samarbeid mellom nasjoner. Slik trygger vi infrastrukturen for framtida, sier Opseth.

 Bjørn-Owe Holmberg
STATSRÅDSBESØK: Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (t.v) og kommunalminister Kjersti Stenseng, besøkte observatoriet denne uken. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

For selv om verden er helt avhengig av geodesi, har det vært utfordringer med arbeidet.

– Det har til tider vært vanskelig. Det handler jo om å få nok finansiering. Målet med denne avtalen er å legge mer trykk på det internasjonale samarbeidet og lands forpliktelse til å styrke arbeidet, sier Stenseng.

Hun understreker at det er helt avgjørende at man forplikter seg internasjonalt til å støtte opp under arbeidet på observatoriene i verden. For statsrådene ble besøket en øyeåpner.

– Jeg tror forståelsen vår av hvor kritisk denne infrastrukturen er, har blitt enda sterkere etter besøket her, sier Stenseng.

Jobber dag og natt

I Ny-Ålesund jobber Leithe og kollegaene dag og natt for å levere dataene som trengs for å holde satellittene i bane.

 Bjørn-Owe Holmberg
POSITIV: Ingeniør Jon Leithe er positiv til avtalen som nå er signert. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Vi koordinerer med de andre observatoriene og sørger for at systemet fungerer som det skal, sier Leithe.

Han er positiv til den nye avtalen og fokuset på å styrke arbeidet. 

– Det er helt kritisk at arbeidet med geodesi har gode forutsetninger, sier Leithe.

Read Entire Article