– Truslene fra statlige aktører er mer krevende enn på mange tiår

2 hours ago 2



Nasjonal trusselvurdering

I den nye trusselvurderingen pekes det på at sannsynligheten for russisk sabotasje har økt.

 Gorm Kallestad / NTB
TRUSSELVURDERING: PST, E-tjenesten og NSM la onsdag frem sin trusselvurdering. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert 05.02.2025 09:08 Sist oppdatert nå

Onsdag la Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) frem sin trusselvurdering.

Rapporten beskriver de truslene som de mener vil være mest aktuelle i 2025.

– Vi forventer at 2025 vil preges av sammensatte trusler. Dette inkluderer blant annet sabotasje, påvirkning og ulovlig etterretning, sier PST-sjef Beate Gangås i rapporten.

– Samlet sett er truslene fra statlige aktører mot Norge mer uforutsigbare, mer omfattende og mer krevende enn på mange tiår, skriver Gangås.

I rapporten blir sannsynligheten for de ulike truslene vurdert etter fem kriterier, som er «svært sannsynlig», «sannsynlig», «mulig», «lite sannsynlig» og «svært lite sannsynlig».

 Ole Berg-Rusten / NTB
LA FREM: NSM-sjef Arne Christian Haugstøyl (t.v.), PST-sjef Beate Gangås og leder for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, la frem rapporten på en pressekonferanse onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sannsynlig med russisk sabotasje

PST vurderer at sabotasjetrusselen fra Russland har økt. E-tjenesten peker på noe lignende i sin rapport.

– Det er sett 40 gjennomførte eller planlagte sabotasjeaksjoner i Europa siste år, sier sjef for E-tjenesten, viseadmiral Nils Andreas Stensønes til TV 2.

PST vurderer at hensikten med eventuelle aksjoner mot mål i Norge vil være å forhindre leveranser til Ukraina, eller påvirke nordmenn sin holdning til Ukraina-krigen.

– Mål for eventuelle aksjoner i Norge vil sannsynligvis ligne på det vi har sett i Europa. I tillegg kan norskeid energiinfrastruktur også bli mål for sabotasje det kommende året. Om, hvordan og i hvilket omfang dette eventuelt vil skje, avhenger blant annet av Russlands intensjoner og utviklingen av krigen i Ukraina, står det i rapporten.

Gangås sier på pressekonferansen at trusselbildet utviklet seg i negativ retning i 2024.

– I 2024 har Russland lykkes i å gjennomføre flere titalls tilfeller av sabotasje og forstyrrende aktivitet i andre europeiske land. Samtidig har terroraktiviteten fra ekstreme islamister i Vesten vært den høyeste siden IS-kalifatets tid, sier Gangås.

PST vente også at påvirkningstrusselen fra Kina vil bli mer fremtredende i 2025.

– Vi har allerede avdekket digital påvirkningskampanjer rettet mot norsk publikum fra Kina, og mener dette er noe som kan tilta.

Politisk motivert vold

PST anser det som mulig at det vil bli politisk motivert vold i Norge i året som kommer. Det betyr at sikkerhetstjenesten anser det som like sannsynlig som usannsynlig at det vil skje.

– Selv om vi vurderer det som mulig at både ekstreme islamister og høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i Norge i løpet av 2025, anser vi trusselen fra ekstreme islamister som den mest alvorlige, står det i rapporten.

Bakgrunnen er at ekstrem islamistisk angrepsaktivitet i Europa har økt, at krigen mellom Israel og Hamas har ført til mer radikalisering og at IS har økt sin angrepsintensjon i Vesten, ifølge rapporten.

– Vi forventer ikke at Norge vil være et prioritert mål for ekstreme islamister i 2025. Nye hendelser, kriger og utviklingstrekk utenfor Norge vil kunne påvirke trusselbildet i Norge i 2025. Dersom utviklingen resulterer i at Norge nevnes i offisielle oppfordringer om terrorhandlinger fra terrororganisasjonene, vil dette påvirke trusselbildet betydelig i negativ retning, står det i rapporten.

Read Entire Article