En ny presidentordre fra Donald Trump skal stoppe utøvere født som menn fra å konkurrere i kvinneidrett i USA.
Publisert 05.02.2025 22:20 Sist oppdatert nå
Trump signerte ordren onsdag ettermiddag amerikansk tid. Det gjorde han på USAs nasjonale idrettsdag for jenter og kvinner.
– Det handler om sunn fornuft, sa Trump fra talerstolen.
Grepet er i tråd med presidentens politikk om at amerikanske myndigheter nå kun anerkjenner to juridiske kjønn.
– Denne presidentordren gjenoppretter rettferdighet og forsvarer rettighetene til kvinnelige idrettsutøvere som har jobbet hele livet for å konkurrere på høyeste nivå, sier det republikanske kongressmedlemmet Nancy Mace fra South Carolina.
I praksis vil Trump-ordren påvirke hvordan hans administrasjon tolker borgerrettighetsloven Title IX, som er en lov som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte.
Het debatt
Mace mener man nå går tilbake til lovens opprinnelige formål.
– Trump trenger bare å si: «Vi kommer til å tolke regelverket på tradisjonelt vis», sier professor Doriane Lambelet Coleman ved Duke Law School til AP.
Det er uklart om presidentordren vil gjelde både elite- og breddeidrett.
Fra før har allerede Trump opphevet Joe Bidens ordre om at transpersoner kan tjenestegjøre i militæret. Han har også fjernet andre tiltak ment for å forhindre diskriminering basert på kjønnsidentitet.
Kjønn og idrett har vært en het debatt internasjonalt de siste årene, og flere forbund har strammet regelverket.
I 2022 ble Lia Thomas første transkvinne som vant et amerikansk collegemesterskap i svømming, men ble senere nektet å delta internasjonalt.
Ifølge det internasjonale forbundet World Aquatics må en transkvinne ha gjennomgått kjønnskorrigerende behandling før fylte 12 år for å kunne konkurrere i kvinneklassen.
Kontroversielt OL
Friidretten har også innført lignende restriksjoner. Det internasjonale friidrettsforbundets president Sebastian Coe har uttrykt at kvinneidrett må beskyttes, og briten har pekt på at uklare regler kan true framtiden til de kvinnelige utøverne.
Debatten om kjønnsidentitet i idretten toppet seg i fjor sommer. Da ble bokserne Imane Khelif og Lin Yu Ting nektet å konkurrere i Paris-OL etter å ha strøket på en kjønnstest, men Den internasjonale olympiske komité (IOC) grep inn og skjøv avgjørelsen til side.
Begge fikk grønt lys og ble senere olympiske mestere.
– Man kan ikke ta lett på idretter som boksing. Klare regler er nødvendige, også i andre idretter, har Coe uttalt.