«Trump? Hysj, det kan du ikke mene!»

2 weeks ago 13



Einar Film/Sigurd Neby

Det som skjer nå, er unges opprør mot et samfunn som ikke lytter til dem.

Mandag 4. november kl. 15:19
Milan Aran

Student, tidligere aktiv i Unge Høyre

Konservative unge menn

Dette er debatten

  • Blant norske unge gutter fra 15 til 29 år ville nesten halvparten stemt på Donald Trump, i følge en undersøkelse fra Ipos, som har snakket med 1123 nordmenn.
  • Kommentator i VG, Astrid Meland, skriver at det kan handle om å være kontrær, og at dette er dette måten å gjøre ungdomsopprør på, og at Trump tar opp ting menn er opptatt av og snakker deres språk.
  • Gaute Skjervø, leder i AUF, skrev at årsaken til at så mange unge støtter Trump, er fordi voksengenerasjonen har holdt dagens unge for narr. Han mener at Trump selger en idè om at verdens problemer løser seg av seg selv.
  • Henny Lie Skarpholt i Høyre sa til VG denne uken at hun er drittlei machogutter som vil ha Donald Trump. Hun kritiserer unge menn for å klage over tilværelsen i et velstående Norge.

Hvis de unge fikk bestemme, ville FrP sittet med over en tredjedel av setene på Stortinget, mens Arbeiderpartiet knapt ville hatt noen representanter.

Ikke nok med det: En stor del av unge menn sier de ville stemt på Trump.

Samtidig opplever nesten halvparten at de ikke kan si meningen sin, i frykt for negative reaksjoner.

Alt dette henger sammen, tror jeg.

Jeg tror flere opplever at de blir tvunget til å mene «det riktige» - noe unge, spesielt menn, merker seg.

Senest i dag, da stortingskandidat Henny Skarpholt (H) sier at hun synes at unge, norske Trump-tilhengere «fortjener et spark i balla».

Og kanskje er det særlig partiene på venstresiden som er verst på dette.

 Brian Snyder / Reuters / NTBUNGE MENN SIN FAVORITT: Nesten halvparten av unge menn oppga i en undersøkelse at de ville stemt på Trump hvis de hadde muligheten. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Venstresiden har lenge sett seg tjent med et debattklima der man styrer hva som er rett eller galt å mene, i stedet for å invitere til en åpen diskusjon om utfordringene i samfunnet.

Og når venstresiden unngår temaer som kan virke kontroversielle, skapes det et inntrykk av at enkelte meninger ikke er tillatt.

Personlig har jeg ofte blitt fortalt at partier som Høyre og FrP er innvandringsfiendtlige, selv om Ap også er strenge på dette feltet.

Forskjellen er at høyresiden tar de vanskelige debattene, mens det virker som om venstresiden noen ganger unngår disse for å ikke krenke andre.

Hva tenker du?Føler du at du kan si det du mener?aNei, ikke uten konsekvenserbJa, det er ikke noe problemcNoen ganger ja, andre ganger nei

Derfor tror jeg vi ser en «Stem FrP»-trend og stor støtte til Trump blant unge menn.

Det burde ikke være den største bekymringen nå. Vi burde heller bli skremt over at enkelte prøver å bestemme hva som er «innenfor» å mene, og kontrollerer ytringsfriheten ut fra moralsk overlegenhet.

Venstresiden må nå spørre seg selv om de virkelig når ut til unge menn når de unngår de samtalene de unge ønsker å ta.

For å få tillit hos denne generasjonen må vi skape et debattklima der alle kan ytre seg uten frykt for stigmatisering.

Ikke fordi vi må være enige, men for å forstå hva som ligger bak. Skal vi løse de underliggende problemene, må vi lytte – ikke dømme.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article