Tre år siden frigjøringen av Butsja: – Selve symbolet på Putin

2 days ago 1



Mandag er det tre år siden ukrainske styrker tok tilbake kontrollen over den ukrainske byen. 21 av Europas parlamentspresidenter deltar på minnemarkeringen.

– Butsja er selve symbolet på Putin, Russlands ondskap og det krigen faktisk handler om. Men Butsja er også symbolet på motstandskraften til det ukrainske folket, sier Gharahkhani til NRK.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) er i Ukraina mandag for å markere at det er tre år siden frigjøringen av byen Butsja.

Foto: Stortinget / NTB

Han sier det er ingen tvil om at Europa står samlet i støtten til Ukraina, og at det føles bra å ta med seg Stortingets ferske vedtak om 85 milliarder kroner i Ukraina-støtte.

– Det er mye fokus på forhandlingene som foregår nå, men det er tøffe kamper som foregår ved frontlinjene. Jeg er stolt at jeg kommer fra et land hvor partiene står sammen. Det er ikke alle parlamenter som kan si det samme.

Også Høyre-leder Erna Solberg har besøt Ukraina de siste dagene, blant annet fronten i Donetsk. Forrige uke var også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i Kyiv.

Flere hundre drepte

Butsja, som ligger utenfor hovedstaden Kyiv, ble raskt okkupert av russiske styrker etter de for fullt invaderte Ukraina i februar 2022.

To måneder senere ble byen frigjort. Bildene derfra har sjokkert en hel verden.

  • Ukrainsk soldat i Butsja, 6. april 2022.

    Ukrainsk soldat i Butsjas gater, 6. april 2022.

    Foto: Felipe Dana / AP / NTB
  • Ødelagte russiske kjøretøy etter en trefning ved Butsja nordvest for Kyiv i begynnelsen av april. Bildet er fra 3. april

    Ødelagte russiske kjøretøy i gatene i april 2022.

    Foto: Rodrigo Abd / Rodrigo Abd / AP / NTB
  • Zelenskyj besøker Butsja

    President Zelenskyj under et besøk i Butsja.

    Foto: RONALDO SCHEMIDT
  • Frivillige laster lik i poser inn i en lastebil for å bli fraktet til undersøkelse.

    Det ble funnet over 400 lik i byen. Her lastes flere inn på en lastebil.

    Foto: Rodrigo Abd / Rodrigo Abd / AP / NTB
  • Fire kister med kroppar til drepne sivile, etter at dei blei henta opp frå massegraver i Butsja. Alle fire blei drepne i same gate, på den same dagen. Kistene låg i lag i same grav. Søndag 17. april blei dei gravne opp av frivillige for å bli tekne med vidare til eit likhus for obduksjon.

    Fire kister med døde fra Butsja.

    Foto: Emilio Morenatti / Emilio Morenatti / AP / NTB

Over alt ble det funnet døde mennesker, både menn, kvinner og barn. De lå i gatene, på gårdsplasser og inne i hjemmene sine. Mange ble også funnet i massegraver.

Samtidig lå det sønderskutte biler strødd på veiene – flere av dem med hvite flagg hengende ut av vinduene.

Det endelige dødstallet er ikke fastslått, men minst 400 lik ble funnet, skriver NTB.

– Et syn jeg aldri glemmer

Daværende Ukraina-korrespondent Morten Jentoft, som gikk av med pensjon i NRK høsten 2024, var en av dem som reiste til Butsja våren 2022.

– Det var et forferdelig syn som møtte meg, sier han til NRK i dag.

Det var i forsteder som Butsja og Irpin at ukrainske soldater klarte å stoppe Russland fra å erobre hovedstaden Kyiv.

Først så vi restene av de voldsomme kampene som hadde vært i området. Da vi kjørte gjennom disse stedene forsto vi hvor brutal denne krigen var, sier Jentoft.

Noen av de drepte viste tegn på tortur. Mange var tilfeldige sivile, ifølge vitner.

NRK advarer om sterke bilder. Det ligger døde i gatene i Butsja i Ukraina. NRKs korrespondent Morten Jentoft forteller om grusomme syn.

– I gatene i Butsja lå det døde kropper strødd i veibanen. Der fikk vi historiene om at noen av dem hadde ligget der lenge, og rett og slett bare hadde blitt skutt. Det er et syn jeg aldri glemmer.

Russland har benektet at russiske soldater drepte sivile i Butsja. De kalte bildene av døde mennesker i gatene for rigget.

– Flere kan ha blitt drept i kryssilden mellom ukrainske og russiske styrker. Men mange var regelrett henrettet og ble funnet i bakgårder, sier Jentoft.

– Kritisk tidspunkt

Stortingspresidenten har tidligere besøkt Butsja, kort tid etter den ble frigjort i 2022. Han forteller om sterke inntrykk fra besøket.

Særlig husker han møte med en lokal prest.

– Han fortalte om at han hadde gjort flere hundre begravelser på få uker, folk han hadde døpt og konfirmert, naboer og venner.

en stor gruppe mennesker deltar i minnesmarkering ved Church of St. Andrew and Pyervozvannoho All Saints i Butsja.

Minnemarkering utenfor Church of St. Andrew and Pyervozvannoho All Saints i Butsja. Bildet er tatt søndag 30. april

Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP / NTB

Mandagens besøk til Butsja skjer på et kritisk tidspunkt, sier Gharahkhani.

– De pågående forhandlingene er et bakteppe, og russerne mobiliserer samtidig til en ny storoffensiv. Ukrainerne er klare for fred, men det er åpenbart ikke Putin.

USA har jobbet for å få på plass en våpenhvileavtale mellom de to landene. Det har også vært flere fredssamtaler i Saudi-Arabia.

Ukrainas president har uttalt at de er klare for fredsforhandlinger med Russland – så lenge Putin ikke er en del av dem.

Fredag foreslo Putin å fjerne Zelenskyj og sette Ukraina under FN-administrasjon. Det har fått USAs president Donald Trump til å true med å øke tollen på russisk olje.

Han sa i et intervju søndag at Putins forslag gjorde han «sint og forbannet».

Publisert 31.03.2025, kl. 09.00 Oppdatert 31.03.2025, kl. 11.30

Read Entire Article