-
Tørrfiskøya med ny satsing
På Røst, kjent som tørrfiskøya, satses det nå også på lakseproduksjon. Tore Ivar Johansen, daglig leder i Glea, forteller at de måtte tenke nytt etter en lang tradisjon med tørrfiskproduksjon.
Glea har nylig fått Mattilsynets godkjenning og har startet prøveproduksjon med rundt 10 tonn laks daglig.
Skreifisket har vært minimalt så langt i år, men de første fangstene har nå kommet. Samtidig har lakseproduksjonen, som har ligget brakk i 25 år, blitt gjenopptatt. Laksen bearbeides på Røst før den sendes videre ut i markedet.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK -
Historisk kamp for Narvik Hockey
For første gang i klubbens historie har Narvik Hockey kvalifisert seg til sluttspillet. Dette er et cup-spill i forlengelse av serien, som er avsluttet.
Narvik møtte Stavanger Oilers i første runde, og åpningskampen i Stavanger endte 3–1 til Rogalendingene.
Foto: Frida Brembo / NRK -
Stein i kjørebanen
I Sundsfjordtunnellen har en stein løsnet og falt ned i kjørebanen.
Veitrafikksentralen er varslet og har sendt entreprenør til stedet for å rydde opp.
Per nå er det ingenting som tyder på at veien er stengt.
-
Førerkortbeslag
UP har gjennomført Laserkontroll i 60-sonen i Øksnes.
Det ble tatt et førerkortbeslag for kjøring i 93 km/t. Og et forenklet forelegg ble delt ut til en sjåfør som kjørte i 79 km/t.
-
Ulovlig droneflyging
En person fikk tilsnakk fra politiet etter ulovlig droneflyging i Rensåsparken i Bodø.
Piloten var ikke klar over at han befant seg innenfor en forbudssone. Politiet forklarte han reglene om flyging med drone i nærhet av flyplass.
Mannen ble dimittert på stedet.
-
Målt til 90 km/t
UP gjennomførte laserkontroll i 70-sonen ved Førneset i Rana tirsdag. Høyeste målte hastighet var 90 km/t.
Kontrollen resulterte i sju forenklede forelegg
-
Laserkontroll i 50-sone
UP gjennomførte i dag laserkontroll i en 50-sone på Osan i Vågan. Høyeste hastighet ble målt til 65 km/t.
Kontrollen resulterte i 15 forenklede forelegg for hastighet og ett forenklet forelegg for mobilbruk.
Foto: Leif Dalen / NRK -
Ranabedrift: – Klar til å produsere våpen
Statsministeren besøkte i dag verkstedbedriften MoMek i Mo i Rana, som kan bli en fremtidig aktør for våpenproduksjon til Forsvaret.
Ifølge statsministeren jobber flere europeiske land nå med å styrke sin egen våpenindustri for å kutte ventetider og byråkrati. Også norske forsvarsbedrifter øker produksjonen.
Nå kan Rana-bedriften MoMek bli en del av denne satsingen.
Konsernsjef i MoMek, Roger Skatland, uttaler at bedriften har både anlegg, utstyr og kompetanse til å bidra i en økende forsvarsproduksjon.
– Vi har ikke jobbet mye mot forsvarsindustrien tidligere, men vi har muligheten til å produsere det meste her hos oss. Forsvaret kan derfor bli en stor mulighet for oss, sier Skatland.
MoMek jobber i dag med blant annet avansert maskinering og produksjon for olje- og gassindustrien – metoder som også benyttes i våpenproduksjon.
– Det er helt åpenbart at dette ikke vil være noe problem. Vi kan produsere hva som helst her hos oss, sier Skatland.
Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK -
Mann tiltalt for hatefulle ytringer mot tidligere NRK-profil
Neste uke må en mann i 50-årene møte i retten tiltalt for hatefulle ytringer mot den tidligere NRK-programlederen Noman Mubashir.
«Hut dæ heim. Verken æ eller samfunnet har bruk for dæ. Kom dæ heim tosk.» og «Satans svarte jævelskap» var blant ytringene fra mannen i 50-årene i et Facebook-innlegg, skriver iNyheter, som siterer tiltalen fra Statsadvokatene i Nordland.
Han er siktet for brudd på den såkalte «hatparagrafen».
– Jeg setter stor pris på at politiet tar hatytringer i kommentarfeltene på alvor, sier Mubashir til nettavisen.
Ifølge TV 2 er rettssaken i Salten og Lofoten tingrett berammet til 13. mars.
Mubashir, som sluttet i NRK i fjor, sier til iNyheter at han gjerne tar en kaffe en dag med mannen som kom med ytringene mot ham.
– Jeg forsøker å gjøre mitt for å bekjempe rasisme, homohat, jødehat og muslimhat i samfunnet vårt. Jeg håper mannen som skrev hatefulle ytringer mot meg på sin Facebook etter min opptreden på Nyhetskompaniet på TV 2 i fjor, tenker seg godt om neste gang han setter seg foran tastaturet, sier han.
(©NTB)
Foto: Lise Åserud / NTB -
Bred politisk enighet om at overgrepsdømte ikke bør ha samvær med egne barn
– Disse forslagene er et viktig skritt for å ta barnas krav på beskyttelse mot vold og overgrep på alvor. Samfunnet skal alltid være på barnas side, ikke overgripernes. Derfor er det svært gledelig at en samlet komité støtter intensjonen i vårt representantforslag om å styrke retten til beskyttelse mot vold og overgrep ved samværsrett, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.
Det var Frp som la forslaget på bordet, som altså tirsdag fikk full tilslutning blant alle partiene i familiekomiteen. VG omtalte enigheten først.
Ordlyden det ble enighet om, er som følger: Personer som tidligere er dømt for overgrep mot barn, skal som hovedregel ikke ha samvær med egne barn.
I dag er det slik at man ikke kan jobbe i barnehage eller som lærer dersom man er dømt for overgrep. Men man har rett til å omgås egne barn.
Innstillingen skal debatteres i Stortinget 18. mars.
– Dette er en klar marsjordre til regjeringen å komme med lovendringer som styrker våre mest sårbare sine rettigheter, sier Frps Silje Hjemdal i familiekomiteen.
Vi må gjøre det vi kan for å hindre at barn blir utsatt for vold og overgrep, sier justispolitisk talsperson i Høyre, Mari Holm Lønseth.
– Har en begått overgrep mot andre barn, er det også en fare for at en begår overgrep mot egne barn. Dette er et viktig steg i riktig retning for å beskytte barn. Vi forventer at regjeringen leverer raskt på dette, sier hun.
(©NTB)
Foto: Tore Meek / NTB -
Turgåer hentet ned fra Ørntind
Tirsdag ettermiddag kom SAR Queen flyvende fra Evenes for å hjelpe en turist på fjellet Ørtind.
– Det er en gruppe med turister som er på tur på Ørntind. Ei dame i følget har skadet seg og må ha hjelp til å komme ned, sier Mari Lillestø hos Hovedredningssentralen Nord-Norge til Lofotposten.
Etter flere runder rundt i fjellområdet har SAR Queen og redningsmannskapet heist opp skigåeren litt vest for Ørntind og blitt fløyet i sikkerhet.
Foto: Bjarte Johannesen / NRK -
Inviterer til fakkeltog og folkemøte
Nordland Legeforening og Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) arrangerer mandag 10. mars fakkeltog og folkemøte i Bodø for å kreve døgnkontinuerlig PCI-beredskap i Nordland.
De har en tydelig beskjed til Helse Nord og
Helseministeren:– Likeverdig hjerteinfarktbehandling til Nordlands befolkning - NÅ!
Bakgrunnen for markeringen er at Helse Nord fortsatt har et begrenset tilbud der akutt PCI-behandling for hjerteinfarkt kun er tilgjengelig i kontortiden i Nordland, mens Troms har døgnkontinuerlig beredskap.
Samtidig har Helse Sør-Øst (HSØ) har nylig vedtatt å opprette døgnkontinuerlig PCI-beredskap ved Akershus Universitetssykehus. HSØ har vurdert at avstanden mellom A-hus, og Rikshospitalet medfører for stort tidstap for pasienter med tidskritiske hjerteinfarkt for deler av befolkningen.
Ifølge Nordland Legeforening og Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) er det lengre fra Nordland til Tromsø, og behovet for 24/7 PCI er akutt.
Fakkeltoget starter klokken 18 ved Nordlandssykehuset i Bodø, og vil forflytte seg mot rådhuset.
-
Brann i bygning på Leknes
Lofoten brann- og redningsvesen på Leknes rykker ut etter melding om brann i en bygning.
Det melder de på meldingstjenesten X.
På politiets pressetjeneste skriver de at det er snakk om en carport på Bøstad i Vestvågøy er overtent etter at en gravemaskin tok fyr.
– Carporten sto 10 meter unna en fjøs med dyr. Brannvesenet var kjapt på stedet og fikk startet med slukking, men carporten var da overtent. Det ble meldt om at det ikke var fare for spredning til fjøset. Politiet oppretter sak og tar avhør på stedet.
Det er ingen skade på hverken personer eller dyr.
Foto: Nordland politidistrikt -
Utenriksministeren i Bodø med besøk fra Estland: – Vi kommer til å jobbe sammen
Utenriksminister Espen Barth Eide er for tiden på besøk i Bodø sammen med Estlands utenriksminister, Margus Tsahkna.
Under besøket på Forsvarets oprative hovedkvarter (FOH) sier det norske og baltiske samarbeidet har blitt mye tettere de siste årene, og spesielt etter at Finland og Sverige ble en del av Nato.
– Estland og Norge jobber tett sammen i Nato, om europeisk sikkerhet, trans-Atlantisk sikkerhet og om Ukraina. Dette blir viktig i dagens møte, som vi har valt å ha her i stedet for Oslo. Det er fordi Bodø og Reitan er en bra plass for å få hele bilde av forsvarsutsiktene i Europa, sier Barth Eide.
Utenriksministeren sa også under møtet at det er svært viktig at støtten til Ukraina fortsetter.
– Vi ønsker jo at USA skal være med på det. Vi kommer til å jobbe sammen med europeiske land for hvordan Europa kan samarbeide enda bedre i den situasjonen som nå er.
Ifølge den estiske ministeren må Europa handle nå.
– Europa må våkne opp nå og handle. Presidenten i USA har tatt et standpunkt når det gjelder Ukraina, så vi må bestemme hvordan vi skal erstatte den militære og økonomiske støtten til Ukraina så raskt som mulig, sier Tsahkna.
Foto: Marius Eriksen Guttormsen / NRK -
Støre på Helgeland-besøk: – Det er eit veldig alvorleg signal for Ukraina og Europa
Tysdag og onsdag er statsminister Jonas Gahr Støre på besøk på Helgeland.
Han starta besøket på MoMek i Mo industripark, og der fekk han blant anna spørsmål om den amerikanske presidenten Donald Trump som stanser all militærbistand til Ukraina.
– Det er eit veldig alvorleg signal for Ukraina og også for Europa, og eg meiner også for USA, seier Støre til NRK.
Han legg til at det også er alvorleg for USA.
– Løysninga på denne konflikten er viktig på begge sider. Me må prøve å finna fram til løysinga saman, seier Støre.
Sjølv om han for tida er på reise i Nord-Noreg, har han hatt kontakt med andre europeiske leiarar i dag.
– Me har den same reaksjonen at viss dette blir ståande, så er det svært alvorleg.
Han seier det ikkje er sikkert at det endar med ein stans av støtte frå USA.
– For det kan vera eit signal, det kan vera ein pause, det kan vera eit press, som Trump legg på Zelenskyj for å få han tilbake til forhandlingsbordet, seier han.
Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK -
Vogntog kjørt av E6 i Rana
Tirsdag formiddag melder politiet at et vogntog har kjørt av E6 i Rana.
Ifølge politiet ble ingen skadet, men det er en del skade på rekkverket og autovernet.
– Det er meldt om glatt vegbane i området, sier operasjonsleder Lars Halvorsen i en melding.
Vegtrafikksentralen vil sørge for at veien blir strødd, ifølge Halvorsen.
-
Nordland er blant fylkene med størst nedgang i konkurser
I februar ble det registrert 354 konkurser. Det en nedgang på hele 12 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det skriver Dun og Bradstreet Norge i en pressemelding.
Vestfold, Møre og Romsdal og Nordland har hittil i år hatt den største nedgangen i konkurser. Nordland har en reduksjoner på 24 prosent, står det i meldingen.
Analytiker i Dun og Bradstreet Norge, Gustav Lundberg sier i pressemeldingen at det er økt optimisme i næringslivet.
– Historisk sett er februar en måned med relativt få konkurser. At konkursene ligger 12 prosent lavere i februar 2025 enn i februar 2024, kan tyde på at vi går lysere tider i møte, sier Lundberg.
-
Ber om fritak fra alle politiske verv
Varaordfører i Hamarøy, Ann Irene Sæter ber om fritak fra alle sine politiske verv fra og med 1. mars og til 30. juni 2025. Det skriver NordSalten Avis.
Det er personlige årsaker er oppgitt som grunnlag for søknaden.
Det er foreløpig ikke kjent hvem som vil tre inn i hennes sted i denne perioden, skriver avisa.
Foto: Elena Junie Paulsen -
Forfallet på fylkesveiene er verst i Nordland
En ny rapport fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) viser at forfallet på fylkesveiene er verst i Nordland, Vestland og Møre og Romsdal.
Dårlige dekker, manglende rassikring og forsinkede tunneloppgraderinger er gjennomgående problemer, skriver OFV i en pressemelding.
Rapporten viser også at fylker med dårlig vedlikehold får økte midler, mens de som prioriterer oppgradering, får mindre.
Store deler av statens bevilgninger fordeles etter hvor stort vedlikeholdsetterslep et fylke har. Det betyr at jo dårligere veiene er, desto mer penger får fylket til opprusting og fornying, skriver OFV i pressemeldingen.
– Mange fylker ønsker å prioritere vedlikehold, men økonomien tvinger dem til å gjøre det motsatte. Vi kan ikke fortsette med et system som lar veiene forfalle, samtidig som de er avgjørende for jobber, utvikling og trygghet i hele Norge, sier Rikard G. Knutsen, fagsjef i OFV i meldingen.
Ifølge Statens vegvesen er vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene mellom 86 og 96 milliarder kroner, samtidig øker klimaendringer med skred og flom presset på et allerede svekket veinett.
– Dårlige veier handler ikke bare om slitt asfalt. Veiene er livsnerven som binder Norge sammen, og fylkesveiene utgjør halvparten av det offentlige veinettet. Når de svikter, rammes både hverdagsreisene, næringslivet og samfunnssikkerheten, sier Knutsen.
NRK Nordland forklarer: Vet du hvordan du bruker parklysene? 01:02
Neste