Spent satte Tore Dillerud (41) seg på toget fra Stange til hovedstaden tirsdag morgen.
– Jeg lurer på om politikerne vil høre på meg. Om de vil ta det alvorlig, sier han.
Dillerud har fått beskjed om at han må flytte fra leiligheten sin, som har vært hjemmet hans de siste 17 årene.
Stange kommune vil nemlig flytte tre utviklingshemmede fra et lite bofellesskap til en større institusjon – mot deres vilje.
Nå står Dillerud foran Stortinget på Eidsvoll plass for å kjempe for retten til å bo der han vil og for fremtiden sin.
– Jeg er glad der jeg bor, for der er jeg trygg. Noen i kommunen har bestemt at vi skal flytte for at de skal spare penger. Jeg vil ikke det!
Han vil fortsette å bo på Nordstad, som er en døgnbemannet omsorgsbolig.
– Jeg vil bo på Nordstad. Hele mitt liv. Det er mitt hjem, sier han under appellen.
– Vil vinne
Det er bare fire år siden beboerne på Nordstad fikk den samme beskjeden fra kommunen. Da ble planene stanset etter saker hos TV 2 og store protester.
Nå håper Dillerud at flytteplanene vil skrotes igjen.
– Folka i kommunen skal ikke bestemme hvor jeg skal bo. Vi skal vinne igjen, sier han.
Kommunen har begrunnet flyttingen med at Norstad og et annet bofellesskap har gamle og slitte bygg, som er uegnet for tilrettelagte tjenester. De viser blant annet til at de har dårlig luftkvalitet, lydisolering og lite plass til hjelpemidler.
I fremtiden vil de benytte større institusjoner, som kan huse opp til tolv personer. Dette mener de vil gi bedre tjenester og millionbesparelser.
Beboerne og pårørende som TV 2 har snakket er overbevist om at flyttingen kun handler om å spare penger.
– Splitter familien
Kommunestyret i Stange har vedtatt at flyttingen i størst mulig grad skal baseres på frivillighet, og etter reell medvirkning for alle parter.
Dillerud og to andre beboere er imidlertid helt tydelige på at de ikke ønsker å flytte.
– De som vil splitte vår familie kan heller splitte sin egen. Alle skal selv bestemme hvor de skal bo og hvem de skal bo sammen med, sier han.
Flere organisasjoner som jobber for rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelser har engasjert seg i saken.
– I dag står vi samlet for å løfte stemmen vår mot en urett som rammer de som trenger oss mest. Vi er her for å si nei til tvangsflytting av mennesker med funksjonsnedsettelser og utviklingshemning, sier leder Saka Maljicaj av Pårørendeunionen.
Forbundsleder Tom Tvedt i Norsk forbund for utviklingshemmede reagerer også kraftig.
– Å få beskjed om at man må flytte etter så mange år, fordi kommunen skal spare penger, er hjerteskjærende og uverdig. Det som er verre, er at dette skjer rundt i mange kommuner. Vi støtter Tore og de andre beboerne med alt vi har, sier han.
– Dypt urettferdig
Maljicaj viser til at menneskerettighetene sier alle mennesker har rett til å velge hvor de vil bo, og mener at tvangsflyttingen er et brudd på menneskerettighetene.
– Når personer med funksjonsnedsettelser blir tvangsflyttet, blir deres rett til selvbestemmelse og verdighet krenket. Deres nærmeste pårørende, som ofte er deres viktigste støttespillere, blir tilsidesatt i prosessen.
– Dette er ikke bare dypt urettferdig, det er også en direkte krenkelse av deres rett til å leve et liv i trygghet og med respekt for deres individuelle behov og ønsker, sier Maljicaj.
Siden 2008 har mennesker med nedsatt funksjonsevne hatt sin egen FN-konvensjon (CRPD).
Bakgrunnen for det er en erkjennelse av at mennesker med funksjonsnedsettelse ikke får ivaretatt sine menneskerettigheter på lik linje med andre.
Norge sluttet seg til CRPD i 2013, men har foreløpig ikke inkorporert den i norsk lov.
– Det er på høy tid at vi får konvensjonen inkorporert i menneskerettighetsloven vår, sier Maljicaj.
Ønsker frivillig flytting
TV 2 har tidligere spurt ordføreren i Stange om hvordan han vurderer flytteplanene opp mot menneskerettighetene.
– Vi har et sterkt ønske om at beboere og pårørende skal være delaktige i dialogen slik at det blir en stor del av valgfrihet om hvordan den framtidige bosituasjonen skal være, sa Truls Gihlemoen (Frp).
– De sier at de ikke kommer til å flytte frivillig og at de må bæres ut.
– Vår intensjon er at vi skal få med dem på en frivillig flytting, men det er sånn at tjenesten opphører på det boligstedet, så vi kommer til å tilby tjenesten på en ny adresse, på en mer moderne og hensiktsmessig bolig.
– Så dere vil bruke tvang?
– Altså, det blir en flytting på Norstad, og vi håper at de pårørende bidrar til at vi får til en frivillig flytting.