Tollsjokket: – Det var ikke godt nok planlagt

1 month ago 27



Mexico og Canada har ikke gitt president Donald Trump stort mer enn de allerede hadde lovet. – Han er ingen strategisk mesterhjerne, sier ekspert.

 Jim Watson / AFP / NTB
SKAPER URO: President Donald Trumps avgjørelser har skapt sjokkbølger i verdensøkonomien. Foto: Jim Watson / AFP / NTB

Publisert 04.02.2025 17:04 Sist oppdatert 10 minutter siden

At president Donald Trump plutselig annonserte en 30 dagers toll-utsettelse, selger han som en suksesshistorie, men eksperter har en annen forklaring.

– Trump ble manipulert av begge landene, og Trump har ikke skjønt det, sier CNNs kommentator i en debatt på kanalen. 

Årsaken er at motytelsen Mexico og Canada «gikk med på» for å få utsatt toll-beslutningen var ting landene allerede hadde besluttet og iverksatt. 

 Jose Luis Gonzalez/Reuters/NTB
PÅ GRENSEN: Amerikanske soldater ved grensen til Mexico venter på besøk fra USAs nyutnevnte forsvarsminister, Pete Hegseth. Foto: Jose Luis Gonzalez/Reuters/NTB

Mexico lovet å plassere 10.000 soldater på grensen til USA, men har allerede 15.000 soldater der. Canada lovet også tiltak for å sikre en trygg grense, men hadde allerede i fjor lovet å øke grensevaktholdet med 1,3 milliarder dollar, ifølge CNN.

Økonomien viktigst av alt

Professor i statsvitenskap, Hilmar Mjelde, tror Trump fikk kalde føtter da han så reaksjonene på toll-utspillet ute i verden. Verdens børser raste, og verdens ledere svarte Trump med skarpe ord og gjengjeldelser. 

– Han snudde fordi det skapte sjokkbølger i verdensøkonomien. Ingen president tør å sette amerikansk økonomi i fare, fordi den har prioritet over alt annet for presidentene, sier Mjelde.

– Det var for eksempel det økonomiske pandemisjokket som torpederte Trumps gjenvalg i 2020, forklarer han.

 Jenny Eidesvik / TV 2
PROFESSOR: Hilmar Mjelde er professor ved Høgskulen på Vestlandet og USA-ekspert. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– Ingen strategisk mesterhjerne

Professoren forklarer at Trump siden 1980-tallet har ment at USA blir utnyttet av handelspartnere, og at det har gitt ham en ideologisk forkjærlighet til toll som ingen klarer å korrigere ham på. 

 – Jeg tror bare dette ikke har vært særlig godt planlagt. Trump er ikke noen strategisk mesterhjerne som spiller tredimensjonal sjakk. Han har trolig bare sittet og fulgt den negative reaksjonen i media, mener Mjelde.

Han mener at uansett vil Trump klare å innkassere utviklingen som en seier.

– Hele konseptet hans med å lage «deals» gjør at han kan tre tilbake når han får symbolske innrømmelser fra motparten. Så selger han dette som en enorm suksess, selv om realiteten er at Mexico og Canada ikke har gitt ham stort mer enn de allerede hadde lovet, sier Mjelde. 

30 dager løser ingenting

TV 2s USA-kommentator, Eirik Bergesen, advarer mot å tro at snuoperasjonen til Trump betyr at toll-floken er løst. 

– Så enkelt er det nok ikke. Handelskrigen er i gang og den er kommet for å bli, men det er umulig å si hvordan det ender, sier Bergesen.

Han peker på at 30 dager uansett ikke er nok til å få resultater av tiltakene på grensene.

– Det Trump sier han skal gjøre, kommer han til å gjøre. Det må Mexico, Canada og EU vente, og det kan Kina vente mer av, sier Bergesen.

 Goran Jorganovich  / TV 2
KOMMENTATOR: Eirik Bergesen er TV 2s USA-kommentator. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Trump kommer til å late som han har vunnet noe uansett. Men han er også ute etter å fremprovosere en reaksjon. Å vise at landene er presset av han. Han ønsker seg klare resultater, sier Bergesen. 

Hvis resultatene av en handelskrig blir så ødeleggende som de fleste økonomer advarer mot, kan Trump møte seg selv i døra.

Måler suksess på børsen

– Trump har forkjærlighet for børsen og måler vellykketheten til politikken sin gjennom hvordan det går der. Så hvis han ser at børsene reagerer veldig negativt, og han ser at aksjeverdien går ned, så … 

Tre fjerdedeler av handelen til Canada og Mexico er med USA, så konsekvensene av en handelskrig her, vil bli store. Handelen mellom USA og Kina er ikke så stor, og for Norge sin del er den kun på tre prosent. 

 Andy Wong / AP / NTB
President Donald Trump i samtale med Kinas Xi Jinping tilbake i 2019 Foto: Andy Wong / AP / NTB

Kina har så langt svart på Trumps toll-nyhet på en nøktern måte, med varsel om toll på gass, kull og andre varer fra USA. De vil også granske Google og stramme inn eksporten av sjeldne metaller. 

Bergesen tror kineserne er godt forberedt på dette, og har systematiske planer på veien videre.

– Kineserne kjemper alltid lange kamper. De er ikke som Trump som hiver seg rundt og improviserer innimellom. De har fått et 10-prosentmål, og er forberedt på å gå opp, sier han. 

Tirsdag skal Donald Trump snakke med Kinas president Xi Jinping. 

Read Entire Article