En ny realfagsklasse er vårt bidrag til å snu utviklingen i realfagene. Nå håper vi at den nye regjeringen gjør sin del.
Publisert: 13.02.2025 07:00
Rekrutteringen til realfag i videregående skole er i krise. Mens regjeringen har brukt tiden på å fjerne skjerm og mobil i skolen, har fire år med fritt fall i søkingen til realfag passert i stillhet. «Alle» er enig i at rekruttering til realfag er avgjørende både samfunnsøkonomisk og sikkerhetspolitisk. Likevel går utviklingen feil vei. Her er to råd til den nye regjeringen.
Vi må ta regi
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtuns velregisserte video hvor hun tok et oppgjør med «Big Tech», gikk viralt i høst. Hun viste hvor viktig det er at ungdom forstår bruken av teknologi. Nordtun demonstrerte både hvordan vi kan holde mektige teknologiselskaper i ørene, men ikke minst hvordan teknologi kan være et svært effektivt maktmiddel.
At teknologiutvikling kan endevende verdensøkonomien, så vi da Deepseek nylig tok alle med storm. Smarte realfagshoder hadde utviklet en ny og mer effektiv språkmodell. Velger ikke flere elever realfag, står derfor fremtiden i norsk økonomi på spill.
1. Gjør endringen i læreplanen nå
Rekrutteringskrisen til realfagene er en varslet katastrofe. I løpet av fire skoleår falt andelen som velger fordypning i realfag, fra 42 prosent til 35 prosent. Elever med fordypning i samfunnsfaglig matematikk falt med 61 prosent! I kjemi er det 3000 færre elever. Det er ingen indikasjon på at fallet vil stoppe her.
Nå har Nordtun bedt Utdanningsdirektoratet om å reversere de mislykkede læreplanendringene i matematikk fra 2020. Det er gledelig at ting endelig skjer, men jeg ber en stille bønn om at endringen skjer raskt.
2. Behold fire tilleggspoeng
I over 25 år har jeg tenkt på nederlaget jeg selv følte etter skriftlig eksamen i matte våren 1997. Resultatet fra sensuren var helt middels. En treer på vitnemålet trakk snittet ned, men jeg fikk fire tilleggspoeng da jeg søkte høyere utdanning.
Som minister ville Oddmund Hoel (Sp) fjerne to av fire tilleggspoeng i realfag fra 2027. Blir det en realitet vil rekrutteringen til realfagene fortsette å stupe. Selv med dagens tilleggspoeng tar de fleste ikke fordypning i matematikk, og de velger heller «enklere» fag. I dag straffes i praksis de fleste ved å velge realfag. Fra 2027 vil de straffes enda hardere.
Med Sigrun Aasland (Ap) som ny minister for høyere utdanning har jeg et håp om at dette vil snu.
Det tok mange år før jeg forsto nytten av repetisjon og terping i matte med min dyktige lærer Marit Kleppe. Ferdigheter i å jobbe systematisk, løse komplekse problemer og ikke å gi seg når man stanger hodet i veggen, ga meg en verdifull tverrfaglig komponent. Dette har jeg senere hatt stor nytte av i både studier og arbeidsliv.
Vårt bidrag
På Lambertseter starter vi høsten 2025 en realfagsklasse på vg1 som vårt bidrag til å snu utviklingen i realfagene.
Her får ungdom mulighet til å fordype seg sammen med andre med interesse og motivasjon for realfag. De møter et lærerteam som vet hvordan de skal lære elevene hva ny teknologi bør og ikke bør brukes til.
Med dette sår vi spiren til morgendagens realfagshelter. Vi gjør vår del. Nå håper vi at den nye regjeringen gjør sin.