Linn Beate Skogholt har vært fastlege på Frosta siden 2010. Hun har jobbet med tiltalte i mange år. Skogholt skal aldri ha mistenkt at noe var galt, men sier det likevel er ting hun har stusset over.
– Vi bruker blant annet det samme rommet til gynekologiske undersøkelser, og jeg stusset av og til på at stolen var flyttet på. Også det at stolryggen lå flatt. Og dette spurte jeg Bye om. Da forklarte han at det var på grunn av at kvinnene kunne besvime.
En flat undersøkelsesbenk har også vært et tema under rettssaken. Her skal mange av kvinnene ha blitt undersøkt etter å ha vært i GU-stolen.
Dette undersøkelsesrommet er ganske lite, forklarer fastlegen. Derfor har hun foreslått å fjerne den flate undersøkelsesbenken derifra. Dette skal ikke Bye ha vært positiv til.
– Det kan man jo forstå mer av i ettertid, sier Skogholt i retten.
Bye selv sier han aldri var motstander av å flytte benken.
Skogholt sier hun aldri mistenkte filming, og skal heller aldri ha sett noe av det alternative utstyret Bye har brukt. Selv om de jobbet under samme tak, har de ikke blandet seg i hverandres praksis.
Grooming
Skogholt fikk også spørsmål fra tiltaltes forsvarer, Erlend Hjulstad Nilsen. Han spurte om noe fastlegen skal ha fortalt i avhør med politiet den gang saken ble kjent. Dette handler om grooming.
Hjulstad Nilsen spør Skogholt hva hennes tanker om grooming er.
– Når jeg tenker på grooming, tenker jeg på at en person tar kontakt på en måte for å få tillit. Man oppretter tillit med å vise interesse og omsorg, for deretter å få et forhold til vedkommende som man senere kan utnytte som fastlege, svarer hun.
Nilsen spør videre om det er viktig for henne å ha tillit til sine pasienter.
– Ja, men måten jeg bygger tillit på bør det gjøres i rammer opp mot det yrket jeg utøver.
Hun forteller videre at det å ringe pasientene på kveldstid bare for å høre hvordan det går, ikke er noe en fastlege skal gjøre.
– Mener du at det ble gjort for å komme i posisjon for å kunne utsette den personen for et seksuelt overgrep seinere?, spør Nilsen.
– Ut ifra historien og alt som har kommet frem i retten, så mener jeg at det er en sannsynlighet for at det kan ha skjedd. Også ut ifra hva pasientene selv har beskrevet, svarer Skogholt.
Hun trekker også frem et konkret eksempel fra en ung pasient.
Ble kontaktet av en pasient
Daniel Dydland har også jobbet sammen med tiltalte ved Frosta legekontor. I retten forklarte han at han ikke ante noe om det som foregikk før en pasient tok kontakt i mai 2022.
Hun ville henvises til en spesialist for å ta celleprøve på grunn av ubehagelige opplevelser i GU-stolen på Frosta legekontor, fortalte Dydland.
De ble da enige om å ta en prat.
– Da fikk jeg jo en historie som hørtes veldig alvorlig ut. Det var for sykt til at det var mulig å dikte opp, og det var for mange detaljer.
Den spesifikke saken ble klaget inn til Statsforvalteren.
– Hadde aldri sett han sint før
En tidligere sykepleier ved legekontoret i Frosta vitnet også i retten tirsdag. Hun fortalte at hun én gang ryddet kontoret til Arne Bye.
– Det var fryktelig rotete der inne, og under en ferie bestemte jeg meg for å rydde og tørke støv.
Hun forklarte at dette førte til at Bye ble fryktelig sint.
– Jeg hadde aldri sett han sint før, og jeg husket jeg snakket med kontordama etterpå. Vi var begge overrasket over hvor sint han kunne bli.
Den tidligere sykepleieren sier hun ikke så noe merkelig på kontoret under ryddinga.
Arne Bye sa ikke mye i sin forklaring tirsdag. Han tok opp noen punkter i Skogholts forklaring, som han mente ikke stemte. Tiltaltes forsvarere ønsket ikke å kommentere saken på spørsmål fra NRK.
Publisert 21.01.2025, kl. 17.18