Ti svenske kriminelle nettverk i Trøndelag

1 month ago 30



Lokal trusselvurdering:

TRONDHEIM (TV 2): Flere svenske kriminelle nettverk har etablert seg i Trøndelag. Bekymringsfullt, sier politiet som advarer mot en økende «gangsterkultur».

 Stein Roar Leite / TV 2
LOKAL TRUSSELVURDERING: Politiet sier ti svenske kriminelle nettverk er etablert i Trøndelag. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

Publisert 04.02.2025 16:36

Saken oppsummert

Trøndelag politidistrikt har for første gang offentliggjort en lokal trusselvurdering, som viser en økning av svenske kriminelle nettverk i regionen. Politiet er spesielt bekymret for disse nettverkenes aktiviteter, som inkluderer narkotikaomsetning og pengeinnkreving.

Lederen for etterretning og etterforskning, John Ola Volden, påpeker at Trøndelag er strategisk plassert for kriminelle nettverk på grunn av sin lange kystlinje og ubevoktede grenseoverganger. Dette gjør regionen sårbar for smugling og ulovlig innførsel av narkotika.

Politiet er også bekymret for rekrutteringen til disse nettverkene, spesielt blant ungdom. En kultur som forherliger gangsterlivsstilen, med fokus på raske penger og status, gjør det attraktivt for unge å bli involvert i kriminalitet.

Politimesteren i Trøndelag, Nils Kristian Moe, understreker behovet for bedre samarbeid over landegrensene og mer avanserte teknologiske verktøy for å bekjempe disse nettverkene. Han mener at norsk politi må holde tritt med den teknologiske utviklingen for å effektivt motvirke kriminelle aktiviteter.


Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Tirsdag presenterte Trøndelag politidistrikt den lokale trusselvurderingen for distriktet.

Det er første gang politidistriktet utgir denne trusselvurderingen offentlig.

Et av de kriminelle utfordringene som bekymrer politiet mest er etableringen av svenske kriminelle nettverk, også i Trøndelag.

 Leslie Tangen / TV 2
RAPPORTEN: For første gang har politiet i Trøndelag lagt frem en lokal trusselvurdering. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Det sier lederen for etterretning og etterforskning i Trøndelag politidistrikt, John Ola Volden, til TV 2.

– Vi ser at de kriminelle nettverkene har truffet Trøndelag. Vi ser spor av ti kriminelle nettverk som på ulike måter opererer i Trøndelag. 

– Lettere å trekke til Norge 

Ifølge politiet jobber nettverkene gjennom lokale kriminelle aktører hvor de driver med narkotikaomsetning, frihetsberøvelse, pengeinnkreving, som også kan føre til vold og trusler når folk ikke betaler.

 Leslie Tangen / TV 2
BEKYMRET: Svært bekymringsfullt sier lederen for etterretning og etterforskning i Trøndelag politidistrikt, John Ola Volden. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Dette er vi svært bekymret for. Konfliktnivået blant svenske kriminelle nettverk i Sverige har økt betydelig. Det gjør at det er verre for dem å operere der, og det er lettere å tenke at de trekker til Norge, sier Volden. 

– Tjener bedre i Norge

Bekymringen deles av analyselederen i Trøndelag politidistrikt, Christer Mandal.

– Det er en alvorlig bekymring for dette nasjonalt, men også for forbindelsene vi ser her i Trøndelag, sier Mandal til TV 2.

 Stein Roar Leite / TV 2
TREKKER MOT NORGE: Det er flere grunner til at de svenske kriminelle nettverkene trekker mot Trøndelag, sier analyselederen i Trøndelag politidistrikt, Christer Mandal. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

Bedre utbytte for de kriminelle svenske gjengene trekker også dem over grensen til Norge forteller John Ola Volden.

– Prisnivået på narkotika er vesentlig høyere i Norge enn i Sverige, så det er mer å tjene på det. Kundegrunnlaget vil være større når de utvider til Norge, sier Volden.

– Strategisk plassering

Utfordringen er spredt over hele Trøndelag, forteller politiet. 

 Jan Arne Austad / TV 2
TETT PÅ SVERIGE: Storlien tollstasjon er et av mange grenseoverganger mellom Sveige og Trøndelag. Foto: Jan Arne Austad / TV 2

Geografien i Trøndelag gjør også distriktet attraktivt for de kriminelle miljøene, forteller politiet. 

En lang kyststripe og en lang, ofte ubevoktet grense, gjør Trøndelag sårbar, sier lederen for etterretning og etterforskning. 

– Vi har mange grenseoverganger, og mange er ubevoktet. Enkelte har vi bare kamera på, som gjør at det er kritisk, og lettere for dem å komme seg inn i Norge usett, sier John Ola Volden.

– Forherliger en gangsterkultur

Rekrutteringen til disse kriminelle nettverkene bekymrer politiet.

Raske penger, dyre klær og status i miljøet lokker enkelte. Spesielt unge står på rekrutteringslisten til de kriminelle miljøene, forteller analyselederen i Trøndelag politidistrikt, Christer Mandal.

 Stein Roar Leite / TV 2
FLASHER VERDIER: Rekruteringen skjer gjennom forherligelsen av en gangsterkultur, sier politiet i Trøndelag. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

– Vi ser en form for gangsterkultur. Blant ungdom ser vi en taushetskultur, at man ikke varsler fra om kriminalitet. Vi ser også tendenser til at man forherliger det vi velger å kalle en gangsterkultur. Der man flasher verdier, dyre klokker, dyre statusgjenstander, som materiell status har en verdi i seg selv, og at kriminalitet kan være et middel for å nå den statusen.

– Vi ser tendenser til at også lokale kriminelle ønsker å benytte mindreårige for voldsoppdrag, for de ikke er omfattet av fengselsstraff og den type konsekvenser for lovbrudd, sier Mandal.

– Utfordrende å få inn informasjon

Politimesteren i Trøndelag, Nils Kristian Moe, deler bekymringen til sine kolleger.

Moe sier de kriminelle nettverkene opplever at det er mindre risiko for å bli tatt av norsk politi.

Han etterlyser et enda bedre samarbeid på tvers av landegrensene.

 Stein Roar Leite / TV 2
VI HA BEDRE INFORMASJON: Politimester Nils Kristian Moen ønsker både bedre kontroll på hva som forflyttes over grensen Foto: Stein Roar Leite / TV 2

– Når det gjelder grensepasserende kriminalitet, så kan det være utfordringer med samarbeid. Det kan være utfordringer med å få inn informasjon.

Politimesteren ønsker seg også enda bedre verktøy, og muligheter til bruk at teknologi mot de svenske nettverkene.

– Vi ser at kriminelle nettverk benytter seg av kunstig intelligens. Norsk politi skulle vært der at vi kan benytte oss av teknologi på en enda smartere og bedre måte enn det vi gjør i dag. Jeg mener at vi har mye på plass, men det er viktig for oss å klare å henge med spesielt i den teknologiske utviklingen. 

Read Entire Article