Tesla-salget stuper

1 month ago 33



Salget av elbilen Tesla stuper over hele Europa, ifølge avisen Financial Times. 

Antallet nye Tesla-biler som ble solgt i januar har gått ned med 59 prosent sammenliknet med samme måned i fjor, ifølge avisen.

Også her i Norge har salget sunket. 

I januar 2025 ble det registrert 38 prosent færre nye Tesla-biler enn i januar 2024, ifølge NTB.

Mener Musk har skylda

Eksperter som Financial Times har snakket med, knytter salgsnedgangen til  Tesla-gründer Elon Musk sin oppførsel.

Musk, som regnes for å være verdens rikeste mann, fikk en rolle som rådgiver i regjeringen da Donald Trump tok over som president i USA. 

 Matt Rourke / AP / NTB
NY ROLLE: Elon Musk er nå en del av Trump-administrasjonen. Her er milliardæren på talerstolen under et arrangement i forbindelse med innsettelsen av Trump. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

Nå leder han Trumps nye effektiviseringsavdeling, som angivelig dreier seg om effektivisering og kostnadskutt i offentlig sektor. 

Den siste tiden har Musk kommet med en rekke utspill om Europa. Han har blant annet oppfordret tyske velgere til å stemme på ytre-høyre partiet Alternativ for Tyskland (AfD). 

Deltakerne i TV-programmet Nyhetskompaniet er ikke overrasket over at salget av Teslaer nå stuper:

– Flere i min omgangskrets som har Tesla, er nå veldig på at de ikke kommer til å kjøpe noen ny Tesla. Noen vurderer å gå tilbake til andre bilmerker hvis de skal ha ny bil, sier væranker Eli Kari Gjengedal. 

– Musk er jo et eksempel på en mann som er så rik at han ikke bryr seg om hva som er fornuftig for bedriften sin, sier Venstre-politiker Grunde Almeland.

 Tommy Storhaug / TV 2
ENGASJERENDE SAMTALEEMNE: Deltakerne på Nyhetskompaniet snakker om Tesla-skam. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Én ting er ganske sikkert: Måten Musk holder på gjør ikke at Tesla tjener veldig mye penger. Det er klart at mange nå vegrer seg for å kjøpe Tesla, og som tallene viser, så påvirker jo dette salget, sier Almeland.

Politikeren peker også på at Tesla ikke lenger er den eneste elbilen på markedet med god rekkevidde, og at det også kan spille inn på salgstallene. 

– Ikke sikkert

Det er Robert Næss, bilentusiast og investeringsdirektør i Nordea, enig i.

– For noen år siden var Tesla de eneste, i dag er det ikke sånn. Det finnes biler som er vel så billige og bra. Så Tesla har fått tøffere konkurranse. 

Investeringsdirektøren mener man ikke kan si med sikkerhet at nedgangen i salget henger sammen med Musk plass i Trump-administrasjonen. 

 Gorm Røseth / TV 2
INVESTERINGSDIREKTØR: Robert Næss er investeringsdirektør i Nordea. Foto: Gorm Røseth / TV 2

– Teslasalget svinger mye. Musk er opptatt av å gjøre det bra i kvartalet. Hver tredje måned i kvartalet er salget alltid bra og så stopper det litt opp, forklarer Næss.   

– Oppførselen hans kan være medvirkende, men i og med at tallene historisk har svingt mye, så kan vi ikke si med sikkerhet at det er derfor, sier direktøren, og legger til at man i så fall må følge utviklingen i et par måneder til. 

– Men er det et problem at merkevarer, slik som Tesla, som er knyttet til en enkelt person, kan møte på utfordringer som dette?

– Ja, det er jo derfor næringslivsledere ikke skal snakke politikk. Da tar man et standpunkt, og da vil sannsynligvis halvparten av kjøperne være uenig. Og det å skyve vekk kjøpere er ikke så smart, sier Næss.

– Hvis andre bedriftsledere hadde gjort noe liknende så hadde de nok fått sparken for lenge siden, sier han. 

– Arrogante og treige

Førsteamanuensis Thor Øivind Jensen har i mange år undervist og forsket på omdømme og forbrukertilknytning ved Universitetet i Bergen.

På spørsmål om han tror Elon Musks politiske utspill er årsaken til dalende Tesla-salg, svarer han:

– Nja.

– Det er riktig at stadig flere forbrukere får en uggen følelse overfor Tesla-biler, men det skyldes ikke bare Musk, sier han.

 Privat
FØRSTEAMANUENSIS: Thor Øivind Jensen har forsket på omdømme og forbrukertilknytning. Foto: Privat

Jensen peker på at det for eksempel har vært mange saker hvor Tesla kommer veldig dårlig ut overfor forbrukere.

– Tesla er på toppen av hatlista til Norsk automobilforbund og Forbrukerrådet. Det har vært flere feil med bilene, og når kundene klager, er de arrogante og treige i serviceprosessen.

Jensen viser til at Tesla i noen saker til og med har truet med å gå til sak mot forbrukerne.

– I Norge og Europa er vi vant med at kunden har rett og at bedriften sier «unnskyld» når det er noe galt. Det er utenfor det vi er vant til å se på som norsk folkeskikk i norsk bilbransje.

I tillegg reagerer europeiske forbrukere på måten bedriften ledes på. Jensen viser til at bedriften ledes uten fagforeninger.

– Tesla nekter å anerkjenne fagforeningen og det kolliderer med den nordiske velferdsmodellen. I Sverige har det vært flere saker og det gjør at svenske forbrukere kvier seg veldig for å kjøpe Tesla.

 Frode Hoff / TV 2
STORDRIFT: Tesla har flere butikker i Norge. Her i Åsane utenfor Bergen. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Nå kommer det en ekstra sak med han som eier det hele. Utspillene til Musk er politisk uspiselige sett med norske øyne, så det er klart at det også påvirker. Det blir spennende å se hva forbrukerne gjør videre, sier han.

Men akkurat hvor mye som skal til før vanlige norske forbrukere går til boikott av et bilkjøp, er ikke alltid så enkelt å se, sier Jensen.

– Det er store og kompliserte spørsmål hvor forbrukerne blir usikre. Med store kapitalvarer som bil klarer vi ikke alltid å spore en forbrukerboikott på samme måte som vi så med Tine for noen år siden. Det er ikke like enkelt å ta et annet valg når du skal kjøpe bil, som når du står på supermarkedet og er kjempesint på Tine og kan enkelt ta Q-melk istedenfor.

Read Entire Article