Teknologi-gründeren og datteren skulle feire friheten. Nå går spekulasjonene om hvordan luksusyachten forliste.

1 month ago 23



Den enorme seilbåten ble sett på som en av de sikreste man kunne være om bord i. Hva gikk galt da teknologigründeren feiret friheten på luksusyachten?

Italienske redningsmannskaper har hele uken lett etter de savnede. Fredag fant de den siste, tek-gründeren Mike Lynchs 18 år gamle datter. Nå pågår det en etterforskning for å finne ut hva som skjedde. Foto: Salvator e Cavalli / AP / NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 23.08.2024 16:27

Kortversjonen

Mike Lynch (59) var endelig fri. Den britiske teknologi-gründeren hadde nylig blitt frikjent i en langvarig bedragerisak. Trusselen om opptil 25 år i amerikansk fengsel var borte. Nå hadde han samlet familie og nære medarbeidere i luksusyachten Bayesian, som var ankret opp utenfor Porticello på Sicilia.

I løpet av noen minutter natt til søndag ble fest til tragedie da stormen slo inn. Lynch og seks andre er funnet omkommet. Datteren Hannah (18) ble funnet av dykkere fredag. 15 overlevde, blant annet en ettåring som moren klarte å holde over vann. Også Lynchs kone overlevde.

Den enorme seilbåten ble rammet av en skypumpe. Men var det nok til å senke den?

Mike Lynch (59) og datteren Hannah var begge om bord i familiens yacht da den forliste i helgen. Begge omkom. Fredag ga familien ut dette bildet av far og datter. Foto: Privat/AFP

– Skal ikke være mulig

– Det er ekstremt uvanlig. Jeg kan ikke huske sist gang noe slikt skjedde. Det skal ikke være mulig.

Det sier generalsekretær Anders Kristensen i Kongelig Norsk Seilforening om havariet. Han beskriver yachten som en av de største som finnes av den typen. De største båtene som hans medlemmer har, er kanskje en tredjedel av størrelsen.

Bayesian var 56 meter lang og hadde en gigantisk aluminiumsmast på hele 72 meter.

Yachten skulle kunne stå imot uværet som rammet, mener Kristensen. Ingen av båtene i nærheten ble tatt.

Ifølge øyenvitner sank Bayesian i løpet av noen minutter. Eksperter spør seg hvordan det kan skje.

Det ble sendt nødbluss fra Bayesian da den ble overrasket av uværet. Syv personer omkom. Foto: Baia Santa Nicolicchia/Fabio La Bianca / Reuters / NTB

– Tryggest i verden

Giovanni Costantino er toppsjef i Italian Sea Group, som eier selskapet som bygde båten. Han sier til Reuters at yachten var en av de tryggeste i verden.

Han mener menneskelig feil må ha skylden og avviser at det skyldes konstruksjonen på båten.

Til The Times utdyper han at fartøyet var konstruert som en «pendel» og ville tåle å stå nesten horisontalt.

– Det gjelder hvis det ikke var noe vann i yachten. Men jeg mistenker at det var det, sier Constantino.

Han mistenker at en stor luke langt nede på skroget, rett ved maskinrommet, sto åpen. Han stiller også spørsmål ved hva mannskapet gjorde da stormen var i anmarsj. De burde ha lukket alle luker, skrudd på motoren, tatt opp ankeret og senket kjølen, har han sagt til italienske medier.

Ifølge Constantino tok det 16 minutter fra fartøyet ble truffet av uværet, til den var sunket.

De som undersøker havariet, har ikke kommentert om luker var åpne og har heller ikke konkludert. Det er ikke kjent hva mannskapet har forklart om hva de gjorde.

På femti meters dyp

Anders Kristiansen i Kongelig Norsk Seilforening har fått med seg teorien om at en stor luke kan ha vært åpen. – Hvis en kjempebølge har slått inn på siden da, kan det komme fryktelig mye vann inn på kort tid. Da blir selv en slik båt ustabil, sier han.

Nå etterforskes ulykken. Ifølge observasjoner fra dykkere er skroget intakt. Det er ikke noe som tyder på at masten knakk.

Ifølge britiske medier er værfenomenet som inntraff så uvanlig til sjøs at det blir beskrevet som en sort svane. Det er betegnelse på en uventet og sjelden hendelse med store konsekvenser.

Det var 22 passasjerer om bord, 12 passasjerer og 10 i mannskapet. Kapteinen og åtte av mannskapet overlevde. Kokken om bord er en av de omkomne.

Britisk Bill Gates

Mike Lynch er blitt beskrevet som en britisk Bill Gates.

Han bygde opp teknologiselskapet Autonomy i 1996 basert på egen forskning ved Cambridge-universitet. Programvaren, som var en slags søkemotor, ble en stor suksess.

I 2011 ble det solgt til Hewlett-Packard for rundt 11 milliarder dollar. Men så snudde lykken. Lynch ble beskyldt for bedrageri i forbindelse med handelen. Han nektet. Men ble til slutt utlevert til USA og satt et år i husarrest. I juni ble han frikjent.

Derfor hadde han invitert støttespillere og familie på ferie for å feire.

Read Entire Article