Nå er Trump oddsfavoritt. Men er det til å stole på?

3 hours ago 4



Det er så å si dødt løp mellom Donald Trump og Kamala Harris. Men de siste dagene har det skjedd noe.

Hvem blir USAs neste president? Ingen vet, men mange har meninger. Fasiten får vi 5. november. Foto: Brian Snyder, Reuters / NTB

Publisert: 08.10.2024 22:18

Kortversjonen

Siden søndag har Donald Trump vært oddsfavoritt foran Kamala Harris. Det er første gang på over en måned, ifølge nettstedet Realclearpolling. Det betyr at den gjennomsnittlige oddsen hos de ulike spillselskapene er i Trumps favør.

Stillingen: Trump 50.9, Harris 47.9.

Musk med Trump-støtte

Samtidig kommer The New York Times med en meningsmåling som viser at det tvert imot er Harris som er velgernes favoritt.

Skal vi tro Trump-kamerat Elon Musk er det oddsen, og ikke meningsmålingene, vi bør stole på. I så fall betyr det at Trump har størst sannsynlighet for å vinne valget om en knapp måned.

Oddsen settes av ulike markedsplasser hvor du kan satse penger på hvem som vinner valget. At faktiske penger står på spill, er Musks argument for at oddsen er mer treffsikker.

Musk er imidlertid ikke en nøytral aktør i valgkampen. Denne uken var han Trumps haleheng på et valgkamparrangement i Pennsylvania. Der markerte han nok en gang sin støtte til Trump.

Tesla-gründer og verdens rikeste mann, Elon Musk, støtter Donald Trump. Her på et valgmøte i Pennsylvania. Foto: Evan Vucci, AP / NTB

– Kanskje noen manipulerer

Presidentoddsen har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier og internasjonale aviser de siste dagene. Spørsmålet er om de er til å stole på.

– Oddsen responderer først og fremst på meningsmålinger og hendelser. Nå har de reagert uten særlig god grunn, sier forfatter og USA-kommentator Jan Arild Snoen.

Snoen tror det er tilfeldige utslag som gjør Trump til favoritt, men han tillater seg å spekulere litt:

– Kanskje tror noen at orkanene blir veldig negative for Biden-administrasjonen. Kanskje er noen inne og manipulerer fordi de ønsker å skape inntrykk av at det går i en bestemt retning.

– Hvordan kan oddsen manipuleres?

– Dersom noen mener det er verdt noen millioner å skape et visst inntrykk, så kan de bruke penger på disse markedene. Det vil påvirke oddsen.

– Forsøk på å være smartere enn andre

Å satse penger på markedsplasser, som for eksempel Betfair og Polymarket, er ikke det samme som å spille hos en bookmaker, for eksempel Betsson. På markedsplassene spiller du mot andre spillere, litt som en aksjebørs. Dermed vil oddsen i større grad påvirkes av hva folket tror.

– Det er et forsøk på å være smartere enn de andre og forutse endringer, sier Snoen.

Ifølge Snoen har studier vist at markedsplassene historisk sett har hatt treffsikker odds.

– Gjør Harris nok intervjuer?

Det er svært jevnt mellom de to kandidatene. Snittet av målingene viser at Harris leder med 48.6 prosent mot Trumps 45.9 prosent, ifølge FiveThirtyEight.

De to kandidatene har lagt to helt ulike valgkampstrategier. Mens Trump er svært aktiv, skal Harris' passivitet ha skapt uro internt i hennes eget parti. Det skriver Politico. Hun tar for liten risiko og gjør for lite i valgkampen, hevder kilder overfor Politico. Selv enkelte av dem som jobber for henne, skal være bekymret.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Sofie Høgestøl, har merket seg kritikken.

– Er Harris nok på bakken i vippestatene? Gjør hun nok intervjuer? Dette er kritikk jeg tror hun vil møte med å være mer en fulltidskandidat og gjøre flere TV-intervjuer, sier hun.

– Trumps eneste jobb er å være presidentkandidat. Harris er fortsatt visepresident, påpeker hun.

Kamala Harris gjestet tirsdag ABCs «The View» i New York. Hun har kunngjort at hun kommer til å gjøre flere TV-intervjuer fremover. Foto: Evelyn Hockstein, Reuters / NTB

– Han burde snakke om økonomi

Civita-rådgiver og USA-kommentator Eirik Løkke påpeker at dette er tidenes jevneste valg.

– Svingningene er ørsmå endringer, sier han.

Løkke er sterkt kritisk til Trumps valgkampstrategi. Han mener han er udisiplinert og rabiat. Eller «wilder and wilder», som CNN skriver.

Read Entire Article