Tar drastisk grep: – Store summer

2 days ago 6



Har du tatt en pose for mye ved selvbetjente kasser?

Eller kanskje glemt å ta med poser når betalingen er unnagjort, og innser at du har behov for en eller flere likevel?

Da er du ikke alene. 

Men nå er Coop i gang med et prøveprosjekt som skal gjøre kundene mer bevisste på plastposeforbruket og få slutt på stjelingen av plastposer.

Mer bevisste

Coop tester det de kaller for plastposedispensere på Obs Haugenstua i Oslo.  

Med dispenseren må du først registrere posen til 5,50 kroner på handelen din i selvbetjeningskassen, og så vente på at en pose kommer ut.

Salgssjef på Obs Haugenstua, Ole Martin Norum, viser stolt frem nyvinningen.

– Vi har løsningen for at det skal bli enklere for kundene å være mer bevisste på hvor mange poser de faktisk trenger, sier Norum til TV 2.

Han tror det vil redusere svinnet på plastposer ganske mye. Og allerede etter noen dager har han fått flere tilbakemeldinger.

– Folk blir positivt overrasket. Det er mange som ikke skjønner det først, men med litt hjelp så skjønner de fleste det og forstår hvorfor vi gjør det.

 Sverre Wedøe Nodland / TV 2
FØRSTEMANN UT: Salgssjef Ole Martin Norum er førstemann til å prøve posedispenseren i butikken. Han ønsker at det skal komme i alle selvbetjente kasser. Foto: Sverre Wedøe Nodland / TV 2

Ingen følger etter

Plastposeprisen økte til 5,50 kroner tidligere i år. I etterkant har flere kjeder opplyst at de merker at noen kunder tar med seg flere plastposer enn de betaler for.

TV 2 har tatt en prat med de andre dagligvarekjedene for å høre om denne løsningen er aktuell for dem.

Kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne, forteller at de kjenner til denne løsningen og at ikke har vurdert å ta den i bruk, foreløpig. 

– Vi jobber med å få ned salget av plastposer og har et mål om 40 poser per person i året. Her er hovedfokus på å få kundene til å tenke gjenbruk. Et tiltak som en del av butikkene våre har gjennomført er å tilby «banankasser».

 Sverre Wedøe Nodland / TV 2
SLIK SER DE UT: Posedispenserne er blitt brukt såpass mye den første uken at de er begynt å bli tomme. Straks fylles de opp. Foto: Sverre Wedøe Nodland / TV 2

Pia Mellbye, salgs- og markedsdirektør i Rema 1000, forteller at de alltid er på utkikk etter løsninger som kan forbedre handleopplevelsen for sine kunder. 

– Når det gjelder løsningen for plastposer i selvbetjente kasser, har vi foreløpig ingen konkrete planer om å innføre dette. Vi har generelt få butikker med selvbetjente kasser, så vårt fokus ligger på andre områder. 

Kiwi har foreløpig ikke svart på TV 2s henvendelse.

Taper millioner

Kommunikasjonsdirektør i Coop, Harald Kristiansen, sier at de aller fleste kunder er samvittighetsfulle, men at de taper store summer når kundene ikke betaler for posen.

– Vi har ikke eksakte tall i kroner og øre, men vi ser en klar forskjell mellom antall poser vi kjøper inn og det som faktisk blir solgt, sier Kristiansen og fortsetter:

– Her på Obs Haugenstua for eksempel, er det svinn på rundt 150 plastposer i uka. Da blir det store summer når man ser på antall plastposer, uker og butikker.

 Sverre Wedøe Nodland / TV 2
VELG HELLER HANDLENETT: Kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen meddeler at noen poser også går bort i kassen når kunder plutselig trenger en ekstra. Foto: Sverre Wedøe Nodland / TV 2

Om man gjør et overslag på antall plastposer, antall uker og alle 31 Coop Obs-butikker i landet, ender regningen på overkant av 1,3 millioner kroner. 

Totalt finnes det 1200 Coop-butikker av ulik størrelse. 

Dersom man legger dette til grunn, kan svinnet fort komme opp i store millionbeløp.

Han påpeker også at dette er en bærekraftig løsning. 

– Vi ønsker å skape mer bevissthet om plastposebruk og dette kan være med på å minske plastbruken, slik som er myndighetenes mål. 

– Hos oss ønsker vi at kundene bruker handlenettene, våre. Ved bruk av dette, får medlemmene gjenbruksbonus på 1 krone for hver gang de bruker handlenett, legger han til.

– Effektive

Harald Krisner var innom Obs Haugenstua og var en av dem som hadde med handlenett.

– Jeg har ikke brukt dispenserne og prøver å unngå bruke dem. Jeg foretrekker handlenett, sier han og smiler.

 Sverre Wedøe Nodland / TV 2
DROPPER DISPENSEREN: Den blide kunden Harald Krisner er opptatt av å spare og gjenbruke handlenettene. Foto: Sverre Wedøe Nodland / TV 2

Tor Inge Myrvold derimot, har testet den nye dispenseren. 

– Jeg synes de er forholdsvis effektive. Man tar bare det man trenger og får riktig antall ved handlingen. Samtidig spares det mange plastposer, sier Myrvold. 

Read Entire Article