Svensk politi kan få patruljere i Norge

1 month ago 36



Gjengkriminalitet:

KØBENHAVN (TV 2): Norge, Sverige og Danmark varsler styrket samarbeid for å knuse de kriminelle gjengene.

 Aage Aune / TV 2
I KØBENHAVN: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl blir vist rundt i den danske hovedstaden av dansk politi, tirsdag 20. august. Foto: Aage Aune / TV 2

Publisert 21.08.2024 06:02

Onsdag ettermiddag møtes justisministrene fra Norge, Sverige og Danmark i København. 

Der vil de varsle styrket samarbeid mot gjengkriminalitet. 

Det skjer etter en voldsbølge som har fått varsellampene til å blinke rødt i Danmark. 

Ifølge Danmarks justisminister Peter Hummelgaard har det siden april vært 25 tilfeller hvor danske kriminelle har leid inn svenske tenåringer for å gjennomføre kriminelle handlinger. 

 Aage Aune / TV 2
SKJERPET: Dansk politi har forhøyet beredskap etter alvorlige voldshendelser den siste tida. Foto: Aage Aune / TV 2

Danskene har svart med en rekke tiltak, deriblant skjerpet grensekontroll mot Sverige og innføring av to visitasjonssoner i København. 

Vil patruljere sammen

På norsk side er et av tiltakene at norsk og svensk politi får begynne å patruljere sammen, opplyser justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). 

– Vi vil legge til rette for at politiet i større grad kan ha felles operasjoner og felles patruljering med svensk politi. Det er noe politiet har signalisert selv at de ønsker, sier Mehl til TV 2 i København. 

I tillegg har norsk politi besluttet å utplassere folk fra Kripos ved Den nasjonale operative avdelingen i Sverige. Det skal sikre rask deling av kunnskap på tvers av grensene, opplyser Mehl. 

Et samarbeid om økt deling av etterretningsinformasjon er allerede startet opp, og Danmark kommer inn i de samme ordningene i løpet av høsten. 

Det er spesielt den ekstreme voldsbruken i Sverige som skaper uro i nabolandene. 

 Aage Aune / TV 2
TAR GREP: Justis- og beredskapsminister Mehl ønsker økt politisamarbeid mellom de nordiske landene. Foto: Aage Aune / TV 2

Mehl understreker likevel at vi ikke har «svenske tilstander» i Norge i dag. 

– Men det er viktig at vi klarer å samarbeide godt for å knuse de miljøene som er og unngå at for eksempel svenske kriminelle nettverk får spredning og fotfeste i Norge, sier hun. 

– Vi ser ikke de samme tallene hos oss som i Sverige knyttet til for eksempel vold, men vi vil heller ikke havne der.

Brev fra POD

Bekreftelsen om felles patruljering kommer som svar på et brev som Politidirektoratet (POD) sendte til Justis- og beredskapsdepartementet 26. juni.

Dette brevet ble først omtalt av NRK

I brevet beskriver POD den grensekryssende kriminaliteten som «alvorlig og ekstraordinær». Situasjonen skiller seg derfor fra en ordinær situasjon som nasjonalt politi forventes å håndtere på egen hånd. 

Konklusjonen er at vilkårene dermed er på plass for felles patruljering. 

 Liselotte Sabrø / Ritzau / NTB
GJENGVOLD: Danmarks justisminister Peter Hummelgaard og rikspolitisjef Thorkild Fogde møter pressen 12. august 2024, etter et møte om den alvorlige gjengvoldsituasjonen i København. Her ble det annonsert at Danmark ville styrke grensekontrollen mot Sverige. Foto: Liselotte Sabrø / Ritzau / NTB

«Departementet har ikke merknader til direktoratets vurderinger og tar til etterretning direktoratets konkrete vurdering av den beskrevne situasjonen», lyder svaret som Justis- og beredskapsdepartementet nå har sendt til POD.

Attraktivt marked

I politiets trusselvurdering for 2024 er Kripos tydelige på at trusselen fra organiserte kriminelle nettverk er betydelig og økende. 

Samtidig har politiet nå registrert tilstedeværelse fra svenske kriminelle nettverk og aktører i alle politidistrikter i Norge. 

«Svenske og norske kriminelle samarbeider over grensen, og aktiviteten fra svenske gjengkriminelle på norsk jord er blitt mer synlig, både ved at de oppholder seg i ulike deler av landet og at de involveres i og bidrar til narkotikakriminalitet og voldskriminalitet i Norge», skriver POD i brevet til departementet. 

Der påpekes det at Norge er et attraktivt marked for svenske aktører fordi Norge har høyere narkotikapriser enn Sverige – og et fredeligere marked. 

«Politiet er bekymret for koblingen mellom svenske og norske kriminelle nettverk med tanke på utviklingen av voldssituasjonen i Sverige, og vi forventer en stadig økende trussel fra kriminelle nettverk i årene fremover», advarer POD. 

 Mickan Mork / TT / NTB
DRAP: Svensk politi sperrer av et område i Bagarmossen sør i Stockholm 10. juli 2024, der en ung mann ble skutt og drept. Foto: Mickan Mork / TT / NTB

I hovedsak i Sverige 

I brevet fra POD kommer det også fram at sampatruljeringen i hovedsak vil måtte skje i Sverige etter anmodning fra svensk politi. 

Det skyldes at svensk politi ikke kan delta ubevæpnet i politioppdrag i Norge. 

Men POD ser en åpning for at svensk politi også kan komme til Norge: 

«Vi legger til grunn at norsk politi kan anmode om bistand fra svensk politi til sampatruljering i Norge i perioder med midlertidig bevæpning, selv om en midlertidig bevæpning antakelig vil være begrunnet i en skjerpet terrortrussel og ikke kriminalitetsbekjempelse.» 

Det er politiet i Innlandet og Trøndelag som har tatt initiativ til å starte sampatruljering med svensk politi. 

En dialog vil nå bli startet med den svenske politimyndigheten for å ta saken videre.

Read Entire Article