Mannen sitter fanget: – Jeg vet hva han går gjennom

1 month ago 26



Vansker med å puste, fuktighet, mørke og frykt for vold og tortur. 

Det er det Aviva Siegel (63) husker fra sine 51 dager i fangenskap på Gaza. 

TUNNELER: Det er bygget et omfattende nettverk av underjordiske tunneler i Gaza. Foto: IDF via Reuters

Hun og ektemannen Keith ble bortført fra sitt hjem i kibbutzen Kfar Aza 7. oktober 2023.

– Vet hva han gjennomgår

Aviva Siegel ble løslatt av den militante gruppen under en kortvarig våpenhvile i november i fjor, mens mannen hennes ble igjen.

Hennes egen opplevelse av livet som Hamas-gissel har gjort det å vente på ektemannen ekstra smertefull. For hun vet nøyaktig hva han gjennomgår.

 Fabrice Coffrini / AFP / NTB
EKTEMANNEN: Aviva Siegel går med en T-skjorte med bilde av ektamennen Keith som fremdeles er i fangeskap. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB

– Jeg var der med Hamas-terroristene, og jeg vet nøyaktig hvordan det er. Du føler at du kommer til å dø, de leker med deg hele tiden, og de truer deg med pistol foran ansiktet ditt. Hele tiden, sier Aviva Siegel til Reuters. 

Hun lar seg intervjue for å markere årsdagen for terrorangrepet som utløste krigen. 1200 israelere mistet livet denne dagen. 

Det var blant andre ungdommer på festival, og familier som lå i dekning. 

Dagen utløste et stort traume i den israelske befolkningen. 

Sikkerhetsskandalen på israelsk side kom raskt i skyggen av løfter om at Hamas skulle utryddes. 

– Etter dette er det ingen nåde. Ingen nåde, sa general Gvaram Haglili til TV 2 mens IDF sto på grensen til Gaza og ventet på ordre for å rykke inn.

Etter ett år med krig, har over 41.000 palestinere blitt drept. De aller fleste sivile, og svært mange barn.

Det siste livstegnet

250 israelere ble tatt som gisler hos Hamas. Rundt 100 ble løslatt i den store utvekslingen med palestinske fanger i november, og åtte er frigitt av israelske soldater. 

Rundt 100 gjenværende gisler har man lite informasjon om. Om lag én tredel av disse kan være døde, ifølge gislenes interesseorganisasjoner.

En av dem er Siegels ektemann. En video publisert av Hamas i april viste Keith Siegel som snakket til kameraet og brøt sammen i gråt.

BRYTER SAMMEN: Denne videoen av Keith Siegel ble publisert i april. Foto: Hamas via Reuters

Dette var det siste livstegnet fra ham. 

Vitnemålene til de som har sluppet fri er sterke. Mange synes det er vanskelig å dele opplevelsen offentlig, men Siegel ønsker å fortelle om frykten hun følte i fangenskap.

– Sikre på å dø

– Vi fikk ikke lov til å føle, vi fikk ikke lov til å snakke, vi fikk ikke lov til å klemme hverandre, vi fikk ikke lov til å stå, vi fikk ikke lov til å bevege oss. 

– Under bakken tok de til og med bort oksygenet vårt til å puste, og vi var sikre på at vi kom til å dø, sier hun. 

Hennes beretning gjenspeiler mange av historiene til de løslatte gislene. 

Mange ble holdt innesperret i Hamas' omfattende nettverk av tunneler. 

– Familiene her i Israel er knust. Vi er som én stor, enorm familie som vandrer død rundt, sier Siegel.

 Fabrice Coffrini / AFP / NTB
I GENEVE: Aviva Siegel har representert gislene i FN-møter i Geneve. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB

– De vanskeligste øyeblikkene for meg, mens jeg var der, var å se hvordan de torturerte Keith og torturerte jentene som var sammen med meg. Jeg ville skrike, men jeg kunne ikke. De lot meg ikke engang gråte, sier hun. 

Voldtekter

Siegel sier hun også var vitne til seksuell vold mot unge kvinner tatt som gisler. 

– Jentene ligger på en madrass og ser opp på taket i tunnelen med knapt noe oksygen og prøver å finne ut når neste gang Hamas-terroristen skal komme og fortelle henne at det er hennes tur til å bli voldtatt, sier hun. 

En FN-rapport publisert i mars underbygger påstanden hennes. Der står det at det er en «klar og overbevisende informasjon at noen gisler tatt til Gaza har vært utsatt for ulike former for konfliktrelatert seksuell vold og har rimelig grunn til å tro at slik vold kan være pågående.»

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
MØTER: Keith Seigler er amerikansk-israeler. Her møter kona hans familiene til andre amerikanske gisler. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

For de som har sluppet ut, lever mange fremdeles med frykten. 

– Jeg er fremdeles i Gaza. Jeg er der fortsatt med Keith. Jeg er der med gislene og vet hva de gjennomgår og hva jeg gjennomgikk, sier Aviva.

Hamas tillater ingen internasjonale hjelpeorganisasjoner å se til gislene.

Gislenes familier har drevet en ustanselig kampanje i Israel og i utlandet for frigjøringen av sine kjære, med demonstrasjoner og protester som finner sted ukentlig over hele Israel.

De raser mot regjeringen som ikke prioriterer våpenhvile og fangeutvekslingsavtaler som kunne fått ut deres kjære. 

– Våkn opp

Alle forsøk på å sikre en våpenhvile i Gaza, som ville omfatte en gisselutvekslingsavtale, har mislyktes, og Israel og Hamas gir hverandre skylden for stillstanden.

 Justin Sullivan / Getty Images via AFP
DEMONSTRERER: Aviva Siegel snakker på vegne av gislene og deres pårørende under demonstrasjoner. Her er hun i Washington D.C 23. juli i år. Foto: Justin Sullivan / Getty Images via AFP

– Våkn opp, vær så snill, våkn opp! Vi trenger verden til å stå sammen med oss!, sier Aviva. 

– Vi har fått nok. Jeg har fått nok. Keith har fått nok, sier hun. 

Hvor mange gisler som fremdeles er i live er et ubesvart spørsmål. 

Likene av seks drepte gisler ble funnet og hentet av israelske styrker i september. 

De ble funnet i en trang tunnel, uten frisk luft, forseglet av en jernport 20 meter under byen Rafah sør på Gazastripen.

Ifølge IDF var gislene blitt henrettet fordi Israelske soldater var i ferd med å ta seg inn for å frigjøre dem. I Israel frykter man en lignende skjebne for de gjenværende gislene.

Read Entire Article