– Det er kutt i tjenestetilbud nesten rund baut over hele landet. Situasjonen er alvorlig i kommunene, sier Mette Nord.
Hun er leder for Fagforbundet, LOs største forbund med over 400.000 medlemmer, og medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet.
Hun slår alarm om situasjonen for folk i hele landet, som nå risikerer at kommuner må kutte i barnehager, skoler, sykehjem og andre kommunale tjenester etter statsbudsjettet regjeringen la frem i dag.
Høyere renter, lønninger, priser og større bruk har fått utgiftene i kommunene til å eksplodere, samtidig som skatteinntektene har sviktet. KS anslår underskuddet i år til å være på rundt 10 milliarder.
Advarer mot valgtap
I dag la Vedum bare 400 millioner ekstra på bordet for kommunene.
Fagforbundet sier det er helt nødvendig med en krisepakke for kommunene før nyttår, hvis ikke risikerer regjeringspartiene å tape neste års valg.
– For hvis ikke, er dette noe man kan tape et valg på?
– Det er så krevende at det kan skje, ja, sier Nord.
Mette Nord får støtte fra lederen i KS.
– Det er dramatisk for innbyggerne. Det handler om kutt i barnehager, kutt i skolene, eldreomsorgen, kollektivtrafikk og mange andre tjenester som er viktig i folks liv, sier Gunn Marit Helgesen.
Hun ber Vedum være ærlig om hvor ille situasjonen i kommunene nå er:
– Vi må snakke sant om hvordan dette blir for innbyggerne i landet, sier hun.
Vedums barneskole kan bli lagt ned
Kuttene rammer nå også Trygve Slagsvold Vedum personlig:
Vedums barneskole trues av nedlegging fordi kommunen har dårlig råd.
For bare tre år siden forsøkte Trygve Slagsvold Vedum å bli statsminister i Norge.
På Senterpartiets landsmøte holdt han en oppsiktsvekkende og nyskapende tale, der han ruslet fra huset sitt på gården på Ilseng i Stange og bort til sin gamle barneskole, Breidablikk skole.
Der banket han på en flassete trevegg på skolen, mens han slo fast at kommuner over hele landet skulle få bedre råd dersom Senterpartiet kom i regjering.
– Hva er det kommuneøkonomi handler om? Det handler om at vi ikke skal ha denne type forfall på skolene våre, sa Vedum til landsmøtet.
Overfor TV 2 la han til hvor viktig det var for ham personlig at Breidablikk skole fikk bestå.
– Hele mitt politiske engasjement startet egentlig med dette. Den skolen var nedleggingstruet. Så dette er en hjertesak for meg. Jeg har kjempet som en hund for den skolen. Heldigvis består den, sa Vedum til TV 2 den gangen.
Men nå vurderer Stange kommune å stenge skolen for å få kommunebudsjettet til å gå opp.
Nestleder i FAU ved Breidablikk skole, Herman Hørsand, forklarer at skoleveien blir betraktelig lenger dersom Breidablikk legges ned.
– Det som ligger i utkastene til løsninger er at de som går på Breidablikk skole skal seks kilometer sørover mot Romedal sentrum. Det blir seks kilometer feil vei fra der de fleste på Ilseng jobber.
– Sier en ting og gjør noe annet
Forelder ved Espa skole og vararepresentant for Ap til kommunestyret i Stange, Morten Hommerstad Østlund, er ikke fornøyd med prioriteringene i statsbudsjettet.
– Norge har mye bygder, og består av mye distrikt. De har sagt tidligere at de skal satse på distriktene. Med dette viser de at de sier en ting og gjør en annen ting, sier Østlund til TV 2.
Fungerende ordfører i Stange, Truls Gihlemoen, mener dette er dramatisk.
– Vi ser at det ikke er på langt nær noe som monner i forhold til utfordringene vi står i. Vi må gjøre store tiltak i kommunen for å komme i mål med budsjettene våre, sier Gihlemoen til TV 2.
Han forklarer at disse store tiltakene blant annet handler om å stenge skoler.
– Det er få tjenester som ikke vil merke at vi må gjøre dramatiske kutt for å komme i mål.
Statsminister Jonas Gahr Støre er ikke like overbevist.
– Vi skal ikke tape noe valg, vi skal legge frem et budsjett og en politikk som vi mener vi kan vinne valget på, sier Støre til TV 2.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Mener det er solid
– Vi har lagt opp et kommuneopplegg som vi mener er solid og ordentlig. Det kan være ulike syn på skolestruktur, sier Trygve Slagsvold Vedum til TV 2.
Vedum peker isteden på lokalpolitikerne som ansvarlige for at skoler nå kan bli lagt ned.
– Det er lokalpolitikerne som bestemmer det. Hvis jeg skulle bestemt, hadde selvfølgelig ikke den skolen blitt lagt ned.
– Har kommunene bedre råd nå enn hva de hadde under Erna Solberg?
– Nå er det en krevende situasjon i kommunesektoren. Det er det ingen tvil om. Derfor har også Erling Sande invitert KS for å gå inn i de tallene.