Sønnen har vært fanget i ett år: – Uvirkelig

4 hours ago 4



NEW YORK (TV 2): I over ett år har sønnen til Adi Alexander blitt holdt som gissel på Gaza. Nå krever han handling fra Benjamin Netanyahu for å få løslatt sønnen.

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
HÅP: Adi Alexander sier han fortsatt har håp om at sønnen kan komme tilbake til USA i live. Men han krever mer handling fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

Publisert 07.10.2024 21:37

Yael og Adi Alexander var i Central Park i New York på søndag for å markere at det er gått ett år siden sønnen deres Edan ble tatt som gissel av Hamas. 

Edan, som nå er blitt 20 år gammel, er amerikansk statsborger og bosatt i New Jersey, men tjenestegjorde i den israelske hæren 7. oktober i fjor. 

– I begynnelsen snakket vi om hvor mange uker sønnen vår ville være i de tunnelene. Men et helt år, det er uvirkelig, sier Adi Alexander til TV 2. 

 Mathias Ask / TV 2.
MARKERING: Yael og Adi Alexander under en markering i Central Park for gislene. Foto: Mathias Ask / TV 2.

Men han sier han fortsatt har håp om at sønnen skal komme tilbake i live. 

– Absolutt. Håp er påbudt. Optimisme er ikke et begrep jeg bruker lenger, men vi er håpefulle for at noe vil skje, sier han.

Krever handling fra Netanyahu

«Håp er påbudt» er et uttrykk Adi har hentet fra Rachel Goldberg-Polin. 

Hun var inntil nylig en av de mest fremtredende talspersonene for familiene til gislene i USA, og holdt en tale på Demokratenes landsmøte om sønnen Hersh. 

Men for noen uker siden ble det kjent at Hersh og fem andre gisler var blitt henrettet av Hamas. 

Hersh sin død gjør Adi og Yael Alexander bekymret for deres egen sønn. Og det har rokket ved deres tillit til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som de hadde et møte med i Washington DC for noen måneder siden. 

I et leserinnlegg i New York Times forrige måned skrev de at de frykter at Edans død er det mest trolige utfallet, og at de ikke har noen tro på Netanyahus vilje til å endre dette. 

 Mathias Ask / TV 2.
GISSEL: Fire amerikanske statsborgere holdes fortsatt som gisler på Gaza. Foto: Mathias Ask / TV 2.

– Vårt krav til Netanyahu er å vise mer fleksibilitet. Hamas sine krav har vært det samme siden krigen startet, og det er opp til våre ledere å bestemme om vi skal vise mer fleksibilitet eller øke kravene, sier han til TV 2. 

Frykter eskalering 

Han er langt mer raus overfor amerikanske myndigheters håndtering, selv om han er frustrert over mangelen på fremgang. 

– Så langt har de vært veldig hjelpsomme. Vi har veldig god tilgang på høyeste nivå med president Biden, visepresident Harris og med det nasjonale sikkerhetsteamet. Men det har ikke funket. Og igjen, diplomati funker aldri til det plutselig funker, og vi håper at denne gangen så vil det funke, sier han. 

 Evan Vucci / AP / NTB
HVITE HUS: Adi Alexander og andre familiemedlemmer holder en pressekonferanse utenfor Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Nå som det eskalerer i Libanon, understreker Adi at det er viktigere enn noen gang med en våpenhvile på Gaza. 

– Slutten på eskaleringen i Libanon ligger i en våpenhvile med Hamas på Gaza. Det er min vurdering. Vi må gjøre alt som er mulig for å stoppe eskaleringen og stoppe denne voldsspiralen, sier han. 

Read Entire Article