Vil ikke møte Putin

3 hours ago 3



Presidentvalget i USA:

Visepresident Kamala Harris blir utfordret på utenrikspolitikk i et intervju natt til tirsdag.

 Mandel Ngan / AFP
TRADISJONSRIK: Kamala Harris ble intervjuet i programmet «60 minutes» tradisjonsrike valgkampspesial. Foto: Mandel Ngan / AFP

Publisert 08.10.2024 05:25 Sist oppdatert 11 minutter siden

Visepresident Kamala Harris er inne i en hektisk valgkampinnspurt for å overbevise tvilende velgere før presidentvalget 5.november.

En fersk meningsmåling viser nemlig at en fjerdedel av de registrerte velgerne sier de trenger å lære mer om Harris, til tross for at hun har vært visepresident i nesten fire år, melder det amerikanske nyhetsstedet CBS News.

Med under en måned igjen til valgdagen, stilte hun til intervju hos kanalens program «60 minutes», og diskuterte flere sentrale temaer i valgkampen.

–Allianse med det israelske folket

Harris ble spesielt presset til å svare på spørsmål om Israels eskalering av konflikten i Midtøsten.

 Clodagh Kilcoyne / AFP
En person med Harris-maske under en irsk demonstrasjon i solidaritet med det palestinske folk i forkant av ettårsmarkeringen 7.oktober i år. Foto: Clodagh Kilcoyne / AFP

Programleder Bill Whitaker ønsket svar på hvorvidt USA har en nær alliert i Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ettersom USA blant annet bidrar med å forsyne landet med våpen og økonomisk støtte.

–  Et viktigere spørsmål er om vi har en tydelig allianse mellom det amerikanske folket og det israelske folket. Og svaret på det er ja, svarte Harris, og unnlot dermed å svare på det betente spørsmålet.

I løpet av intervjuet ble hun utfordret på både økonomi, innvandring og krigen i Ukraina.

Hun gjentok sin kritikk av Donald Trumps Ukraina-politikk, og understreket at hun fremdeles ikke ønsker å møte Putin dersom hun skulle vinne valget.

– Dette er blant det verste Trump noen gang har sagt

– Donald Trump, hvis han var president, ville Putin vært i Kyiv nå. Han snakker om «Å, han kan få slutt på det i løpet av en dag», Du vet hva det handler om? Det er snakk om overgivelse, sier Harris.

Avslører skatteplaner

Under intervjuet blir Harris utfordret på sin økonomiske plan, som får kritikk for å være svært kostbar. Ifølge kanalens vert er det anslått at budsjettet vil øke det føderale underskuddet med over tre billioner dollar det neste tiåret.

Til sammenligning vil Trumps planer øke underskuddet med 7,5 billioner dollar.

Harris forsvarer sin plan og hevder at økonomer som har gjennomgått den tror den vil styrke USAs økonomi.

Ifølge henne vil planen spesielt styrke landets middelklasse, og omfordele penger fra landets rikeste.

– Det er ikke riktig at lærere, sykepleiere og brannmenn betaler en høyere skattesats enn milliardærer og de største selskapene, sier hun.

Til tross for positive økonomiske indikatorer som synkende arbeidsledighet og rentekutt fra sentralbanken, føler mange amerikanere at økonomien fremdeles er dårlig. President Biden og Harris får av flere skylden for høye matvarepriser og levekostnader.

Harris sier seg enig i at prisnivået er for høyt, men understreker at økonomien har bedret seg under deres administrasjon.

– Vi har nå historisk lav arbeidsledighet i USA blant alle grupper. Vi har nå en økonomi som blomstrer etter alle makroøkonomiske mål, sier hun. 

Trump trakk seg

Programmet har siden 1968 hatt en tradisjon med å intervjue de største partikandidatene før valget. 

Trump, som tidligere har sagt at Harris ikke deltar i intervjuer fordi hun ikke kan håndtere dem, valgte selv å ikke la seg intervjue.

 Saul Loeb / AFP
De to kandidatene er uenige om det meste. Foto: Saul Loeb / AFP

Trumps kommunikasjonsdirektør, Steven Cheung, bekreftet først at presidenten hadde sagt ja til intervjuet. Men for en uke siden trakk Trump seg plutselig. Kampanjen kom med skiftende forklaringer på avlysningen. 

Først klaget de over at 60 Minutes ville faktasjekke intervjuet, noe programmet gjør med alle sine innslag. 

Deretter krevde Trump en unnskyldning for et intervju fra 2020, hvor han feilaktig hevder at korrespondent Lesley Stahl sa at Hunter Bidens omstridte laptop kom fra Russland. 

Visepresident Kamala Harris, som deltok i intervjuet med 60 Minutes, var tydelig kritisk mot motstanderens avgjørelse.

– Hvis han ikke vil gi seerne muligheten til å se en meningsfull, gjennomtenkt samtale, så se til valgmøtene hans. Der får du høre ham prate om seg selv og alle sine personlige klagemål.

Journalisten har skrevet denne saken med hjelp av kunstig intelligens og den erkvalitetssikret av TV 2s journalister. Mer informasjon om dette finner du her: 

https://hjelp.tv2.no/info/artikkel/slik-jobber-vi-med-ki-i-tv-2 

Read Entire Article