Rykket ut til bilkrasj – sjåfør var knivstukket i brystet

6 hours ago 4



Brekkjern-drapet:

SANDVIKA (TV 2): Nødetatene fikk ikke mannens knivskader til å stemme med frontkollisjonen. Da politiet reiste hjem til ham, fant de moren hans drept.

frontkollisjonLier
STORE SKADER: Mannen kom over i motgående kjørefelt og krasjet i en bil – nå er han tiltalt for å ha drept moren sin. Foto: Nils Maudal / NTB

Publisert 08.10.2024 07:30

– Jeg vet ikke hva som har skjedd. Det er helt surrealistisk å bli anklaget for noe jeg ikke har noen hukommelse av, sier mannen i 40-årene.

Han sitter i tingretten i Sandvika tiltalt for å ha drept sin mor med et brekkjern.

I avhør etter avhør har mannen gjentatt at han ikke husker noe som helst fra helgen da han drepte moren sin. Han benekter likevel ikke hendelsesforløpet som påtalemyndigheten legger til grunn.

Meldingen kom inn til politiet litt før midnatt mandag 4. april i 2022. En Toyota og en rød Nissan Leaf hadde frontkollidert i Tranby.

Forsto lite av skader

Basert på bilenes skader og hvor de sto plassert, mistenkte politiet raskt at Nissan-en hadde kommet over i motgående kjørefelt.

Sjåføren, mannen som nå er drapstiltalt, satt fremdeles inne i den røde bilen. Han var beruset og hadde ikke førerkort.

– Jeg kan ikke huske at jeg drakk noe, men jeg skjønner jo at jeg må ha gjort det, sier han i dag.

Flere steder på kroppen hans, blant annet i brystet, oppdaget legen på stedet at mannen hadde knivskader som umulig kunne stamme fra trafikkulykken.

Mannen selv hadde ingen forklaring på hva de ferske knivskadene skyldtes. Politiet sendte derfor en patrulje til en leilighet på Gjønnes i Bærum, der han bodde sammen med sin mor.

Klatret inn på balkong

Da politiet banket på døren, var det ingen som svarte. Patruljen klatret derfor inn på balkongen i fjerde etasje via en naboleilighet.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
KLATRET OVER: Politipatruljen lånte nabobalkongen for å komme seg inn i leiligheten i fjerde etasje. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Inne i leiligheten fant politiet den 68 år gamle kvinnen drept i sengen sin.

I gangen sto et blodig, rødt brekkjern opp langs veggen. Politiet fant også flere blodtilsølte kniver, blant annet i vasken og på toalettet.

 Politiet
DRAPSVÅPEN: Politiets etterforskning har avdekket at tiltalte drepte moren sin med dette brekkjernet, som ifølge han selv pleide å ligge på hytta. Foto: Politiet

Mannen i 40-årene sier at han ikke husker noe som helst fra hendelsen mandag 4. april eller dagene i forveien.

– Fredag før helgen drev jeg og pakket ned vinterklær og forberedte meg til sommeren. Det er det siste jeg husker, sier han.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann er ikke overbevist om at mannen snakker sant. Han begrunner det blant annet med at mannen i avhør, da han ble spurt om hva som var det siste han brukte mobiltelefonen sin til, sa at han logget inn i nettbanken. Det skjedde kun noen timer før drapet.

I retten spør Hartmann om det kan tenkes at tiltalte husker mer enn han sier til politiet, noe han avkrefter.

Skrev lapp til moren

Den tiltalte mannen har aldri hatt en jobb over tid og har ikke fullført videregående skole.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
LIGGER HER: Den aktuelle leiligheten ligger rett i nærheten av t-banestasjonen på Gjønnes. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Selv forteller han at han bruker mye av tiden sin til forskning. Den består i at han sitter på et rom hjemme i morens leilighet og undersøker de negative helseeffektene ved inntak av bearbeidet kjøtt.

Relasjonen til moren beskriver han som god, og han kan derfor ikke forstå hvorfor han har drept henne.

– Jeg våknet på sykehus og fikk vite at jeg hadde drept moren min. Det var vanskelig for meg, sier han.

– Hun var sikkerhetsnettet mitt. Jeg hadde skrevet en lapp til henne i tilfelle noe skulle skje med meg, så hun kunne videreføre forskningen min, som jeg var veldig opptatt av, sier han.

 Torstein Wold / TV 2
AKTOR: Statsadvokat Carl Graff Hartmann leder påtalemyndighetens sak mot mannen. Foto: Torstein Wold / TV 2

Under mannens forklaring er det umulig å få inntrykk av noe drapsmotiv. Statsadvokat Hartmann sier likevel til TV 2 at det under rettssaken vil komme frem opplysninger som påtalemyndigheten mener kan kaste lys over hvorfor mannen drepte moren sin.

– Hva det motivet er, ønsker jeg ikke å si noe om underveis i etterforskningen, sier Hartmann.

Kan få forvaring

Det viktigste spørsmålet retten skal svare på, er om tiltalte var tilregnelig da han slo moren sin gjentatte ganger i hodet med et brekkjern.

Forsvareren hans mener han var utilregnelig og må dømmes til tvungent psykisk helsevern, mens statsadvokaten i utgangspunktet mener det motsatte.

– Så er det opp til retten å avgjøre dette spørsmålet, og der vil forklaringen til de rettsoppnevnte sakkyndige bli helt sentral, sier Hartmann.

Det er satt av fem dager til rettssaken i Ringerike, Asker og Bærum tingrett. Senere i uka skal blant andre mannens søster, avdødes datter, forklare seg.

Hvis retten ikke finner mannen strafferettslig utilregnelig, har påtalemyndigheten tatt forbehold om at de kan komme til å be om en forvaringsstraff.

Read Entire Article