Sammenlignet Vedum med Hitler

3 hours ago 2



Fabian Stang (H) på Facebook:

Tidligere ordfører og bystyremedlem i Oslo, Fabian Stang (H), sammenliknet finansministeren med Hitler i kjølvannet av fremleggelsen av statsbudsjettet i går.

 Per Haugen / TV  2
ADVARER: Bystyrerepresentant og tidligere Oslo-ordfører mener Vedums uttalelser var alvorlige nok til å dra en Hitler-sammenlikning. Foto: Per Haugen / TV 2

Publisert 08.10.2024 12:33 Sist oppdatert 10 minutter siden

– Å sause sammen norsk klimadebatt med Holocaust fremstår som en såpass rabiat perspektivforskyvning av Høyres Fabian Stang, at dette må vi bare la passere.

Det sier Vedums høyre hånd og statssekretær i Finansdepartement, Skjalg Fjellheim, til TV 2 om innlegget til Stang. 

 Skjermdump
Foto: Skjermdump

Stang, som er tidligere ordfører i Oslo og fast bystyrerepresentant i samme by, meldte tidligere i år at han ønsker plass på Stortinget etter neste års stortingsvalg. 

– Det er Høyre sitt problem og ikke vårt, om de vil ha folk på Stortinget som flyr rundt i ordskiftet og kaller norske statsråder for Hitler, sier Fjellheim. 

Finansministeren selv ønsker ikke å kommentere innlegget.

Står for sammenlikningen 

Under fremleggelsen av statsbudsjettet i går kom det frem at Norge ikke ligger an til å nå egne klimamål. 

Blant begrunnelsene for dårlig måloppnåelse var befolkningsvekst etter flyktningstrømmen fra Ukraina, som ifølge finansministeren har ført til økte klimagassutslipp. 

– Noe av grunnen til at norske utslipp er noe høyere er at det har kommet cirka 80.000 ukrainere hit og da beregnes det også som et økt utslipp, sa Vedum på spørsmål fra NRK på statsbudsjettdagen.

Dette har fått flere til å reagere, men ingen har gått like langt som Stang. 

Vedum-rådgiver Fjellheim mener på sin side at sammenlikningen er langt over streken.

– Du kan ikke gå inn i en debatt om fornuftige ting på et sånt nivå, sier han. 

 Alf Simensen / TV 2
FÅTT NOK: Skjalg Fjellheim svarer på vegne av Finansministeren om innlegget til Fabian Stang. Han mener innlegget er useriøst. Foto: Alf Simensen / TV 2

Overfor TV 2 utdyper Stang hva han mente med innlegget og sammenlikningen med Hitler. 

– Som jeg skrev var det akkurat som Hiter gjorde før krigen. Han så seg ut en gruppe, som han skyldte på for all verdens ting. Det er det å peke på en gruppe på den måten som er veldig farlig.

– Dette er en grov beskyldning? Du står inne for den?

– Det er ikke noen beskyldning, det er en synliggjøring av at det har blitt pekt på grupper før, og det er farlig, sier Stang, men legger til:

– Det er klart at hvis du nevner Hitler, så skal man være forsiktig med det. Men jeg synes at det var såpass stygt at jeg mener det var viktig å minne om hvor farlig det er å peke på grupper.

Høyre: – Svært dårlig formulering

Høyre-leder Erna Solberg ønsker ikke å kommentere utsagnet til Stang, men hennes kommunikasjonssjef Cato Husaby Fossen sier følgende om saken:

 Heiko Junge / NTB
TAR AVSTAND: Pressesjef Cato Husabø Fossen (t.v.) sier til TV 2 at Høyre ikke står inne for formuleringene til sin egen stortingskandidat og eks-ordfører. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det var en svært dårlig formulering fra Fabian, som Høyre på ingen måte står inne for, skriver han i en SMS til TV 2.

Til tross for at han har stilt seg til disposisjon overfor valgkomiteen til Oslo Høyre, understreker Stang at han ikke har noe håp om å få plass på Stortinget etter valget, men at han vil være med på valgkampen likevel.   

Read Entire Article