Grønn julebrus-alarm!

4 hours ago 2



I neste uke kommer julebrusen:

MOLDE (TV 2) Ho-ho! Rudolf er fortsatt rød på nesen, men du grønne glitrende tre, for en oppsiktsvekkende farge på julebrusen.

 Kristian Haug Hansen / TV 2.
HELT GRØNN: Stian Vatne er markedssjef ved Oskar Sylte mineralvannfabrikk i Molde som i år lanserer grønn julebrus. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2.

Publisert 08.10.2024 14:34 Sist oppdatert 13 minutter siden

En ikke ukjent mineralvannfabrikk i Rosenes by har planlagt årets julefeiring lenge. En av «pakkene» til kundene kommer til å vekke en smule oppsikt. 

– Nissemor har vært ekstra kreativ i år, humrer julebrussjef Oskar Dag Sylte jr. i Molde.

 Arne Rovick / TV 2.
BRUSSJEF: Oskar Dag Sylte jr. hos Oskar Sylte mineralvannfabrikk i Molde. Foto: Arne Rovick / TV 2.

Blir diskusjon

For julebrusfamilien har i løpet av sommeren og høsten fått en grønn variant når de ulike produsentene i neste uke ruller ut årets julebrus på markedet. 

Totalt skal det ifølge statistikken konsumeres mer enn 21 millioner liter julebrus med ulik farge.

– Hvordan smaker så en grønn julebrus?

– Det synes jeg folk skal finne ut av selv, sier en hemmelighetsfull produsent.

Men Sylte er forberedt på opphetet debatt om både farge og smak på den nye julebrusen.

– Vi diskuterer og krangler om så mangt. Enten liker du det, eller så liker du det ikke. Det er ikke verre eller mer komplisert enn som så, mener Oskar Dag Sylte jr.

Uansett er det skarpe meninger, sterke følelser og stort engasjement når julebrusen kommer på markedet. Mange redaksjoner har sine egne tester og kårer årets julebrusvinner – og taper.

Ramaskrik

I 2021 gikk den røde varianten av Syltebrusen av med seieren i TV 2s julebrustest. 

 Kristian Haug Hansen / TV 2.
SNART JUL: I neste uke finner julebrusen veien ut i butikkhyllene, forteller markedssjef Stian Vatne. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2.

– Vi får ta testene slik de kommer. Det er umulig å forutsi resultatet, men det jeg kan si at den røde julebrusen vår har samme smak hvert eneste år. Heldigvis har vi forskjellig smak, og det blir spennende å se hvordan den grønne blir mottatt, sier Sylte.

 Magnus Nøkland / TV 2
BRUS: Nicolay Bruusgaard er kommunikasjonssjef i Ringnes AS Foto: Magnus Nøkland / TV 2

Når vi snakker om julebrus er det helt naturlig å ta kontakt med kommunikasjonssjef Bruusgaard i Ringnes, som har nesten halvparten av markedet. 

– Julebrus er ikke innovasjon, men tradisjon. Julebrusen skal smake dønn likt hvert år, hvis ikke blir det ramaskrik, sier han.

Hvem var først?

Et aldri så lite dykk i julebrusarkivet forteller at det også er diskusjon om hvem som lagde den første julebrusen. Så den dagens lys hos Hansa Bryggeri i Bergen som eventyrbrus i 1960, eller oppsto den først på Hamar på 60-tallet?

– Julebrusen oppsto på Hamar på 60-tallet, og den var allerede da brun, med trekantet etikett med en nisse. Stor suksess allerede da, skriver Georg Larsen i et innlegg i Hamar Arbeiderblad.

Han jobbet i salgsavdelingen i Hamar bryggeri og kan også avsløre at de allerede i 1969 prøvde seg med grønn julebrus med anissmak. Den ble ingen suksess.

Uansett hvem som kom først; nå er ventetiden over. Neste uke er julebrusen i hyllene og det blir opp til folket og testjuryer om de ser rødt av den fargerike brusen fra Molde.

Read Entire Article