Stortinget åpner for kraftutbygging i vernede vassdrag: – Vanvittig

3 hours ago 5



Stortinget stemte for kraftutbygging i vernede vassdrag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: 13.02.2025 14:12 | Oppdatert: 13.02.2025 14:29

– La elven leve, ropte over hundre fremmøtte utenfor Stortinget tirsdag morgen.

Det som vanligvis ville vært en noe grå sak med laber interesse om flomvern, har revet opp gamle sår om naturvern og kraftutbygging.

For der noen mener saken handler om flom og skred, mener andre de vernede vassdragene våre er satt i spill. De fremmøtte demonstrantene mente helt klart det siste, og buet regelrett ut den utbyggingspositive Høyre-representanten foran Løvebakken.

Like etter kalte Greta Thunberg hele prosessen for udemokratisk.

390 vernede vassdrag

Et bredt flertall med Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet mener at dagens regelverk for å behandle saker om inngrep i vernede vassdrag er for restriktivt og må revideres.

Etter en lang debatt på tirsdag og forsinket votering, ble saken torsdag stemt gjennom.

Den spesifikke saken handlet egentlig om flomvern. Men i papirene står det at «der samfunnsnytten er betydelig, bør det i enkelte tilfeller kunne åpnes for konsesjonsbehandling av vannkraftverk i vernede vassdrag, gitt at miljøkonsekvensene er akseptable».

Det kan nå altså åpnes for at NVE kan vurdere søknader om kraftutbygging i vernede vassdrag. Her har det tidligere vært blankt nei.

De som var mot forslaget, beskrev dette som et klart angrep på de 390 vernede vassdragene i Norge og mener et begrep som samfunnsnytte kan tolkes på mange måter.

De som var for, mener regulerte vassdrag er viktige tiltak mot flom. Både Naturmangfoldloven og Vassdragsloven vil fortsatt beskytte vassdragene, mener de.

Les også

«Skjult» formulering setter klimahodene i kok: – Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør

KrF snudde

KrF snudde i saken mellom komiteen og voteringen. De mente deler av forslaget skapte unødvendig støy og usikkerhet.

– Den eneste endringen dette skaper, slik jeg ser det, er at vi åpner for konsesjonsbehandling i vernede vassdrag. Gitt usikkerheten, så stemmer vi likevel nei, sa Kjell Ingolf Ropstad.

Partiet var tydelige på at de ikke ville så tvil om vernestatusen til de vernede vassdragene.

Høyres Bård Ludvig Thorheim valgte å tydeliggjøre sitt standpunkt foran de demonstrerende før debatten på tirsdag. Selv om vernet ligger fast, som han sa, vil han ha åpning for vannkraft der det kan gjøres skånsomt.

– Det vakreste jeg ser, er der man har klart å kombinere vannkraft og natur. Det kan vi gjøre i fremtiden også, sier Thorheim.

Utsagnet ble møtt med pipekonsert før de igjen ropte «la elven leve».

Fra talerstolen på Stortinget torsdag gikk Senterpartiet ut og presiserte at deres stemme ikke kunne tas til inntekt for at vernet av vassdragene reduseres.

Det mener Lars Haltbrekken fra SV at også flere partier burde gjort.

– Hvis Arbeiderpartiet og Høyre hadde ment alvor om at de ikke åpner for utbygging i vernede vassdrag, hadde de kommet med samme reservasjon som Senterpartiet. Det gjorde de ikke, og det sier sitt, sier Haltbrekken.

Les også

Høyre ønsker mer vannkraft fra vernede vassdrag – Ap holder døren på gløtt.

Thunberg kritisk

Den svenske aktivisten og klimastjernen Greta Thunberg var blant de fremmøtte utenfor Stortinget. Hun er ikke bare kritisk til selve formuleringen i komiteen. Hun omtaler også prosessen som «udemokratisk».

Thunberg er kritisk til den norske regjeringen i saken om vernede vassdrag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Klimakrisen fører til utenkelig lidelse rundt omkring i verden. Vi må starte å behandle krisen som en krise. Det er i denne sammenhengen at norske politikere nå myker opp reglene for vassdragene. At det er blitt en sannhet at vi må velge mellom natur og klima, er vanvittig, sier Thunberg.

Hun mener at naturvern og miljøvern går hånd i hånd og er kritisk til at det av enkelte fremholdes som en motsetning i denne saken. Hun står fast ved at man ikke kan redde naturen ved å legge elven i rør.

– Vannes ikke ut

Energiminister Terje Aasland forsvarte saken i Stortinget.

– Det skal stilles strenge krav til eventuell kraftutbygging i vernede vassdrag. Komiteens forslag opphever ikke vernet eller beskyttelsen av vernet, sier energiminister Terje Aasland.

Han trakk frem at ekstremværet Hans kostet syv milliarder kroner. Bakgrunnen for hele saken er også at risikoen for flom og ekstremvær er stigende fremover.

Aasland er klar på at vernet ikke vannes ut med dette vedtaket og at vernet består.

Direktør i NVE, Kjetil Lund, er opptatt av at hans rolle i denne saken ikke er å vurdere politikken i denne saken. Han er klar på at regulerte vannkraften er flomdempende. Likevel er han klar på at det her er snakk om de store, magasinerte vannkraftverkene. Småkraftverk vil ikke ha noe effekt i møte med flom.

Hans vurdering er at med mindre det gjøres vesentlige lettelser i vassdragsvernet, vil det ikke finnes mange slike prosjekter.

Read Entire Article