Solberg om voldstrend: – Det er ganske grotesk

1 week ago 18



Høyres statsministerkandidat har en klar plan for hva partiet vil gjøre med ungdomskriminaliteten om de får makten etter valget.

 Thomas Evensen / TV 2
LEGGER PLANER: Justispolitisk talsperson Peter Frølich og statsministerkandidat Erna Solberg (H) lanserer flere lovendringer de ønsker å gjøre dersom Høyre får regjeringsmakten. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Publisert 24.03.2025 06:00

– Volden er grovere, og de som utøver den blir stadig yngre, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun og nykronet justispolitisk talsperson Peter Frølich snakker om det de mener vil være en av de største justispolitiske utfordringene i den kommende stortingsperioden: 

Ungdomskriminalitet.

De to er spesielt bekymret for hvordan grov vold øker, dokumenteres og distribueres av unge lovbrytere.

– Det er ganske grotesk når du ser hvordan man slår ned folk, tar bilder av det og distribuerer det på Snapchat, Telegram og andre steder. Det er helt forferdelig, sier Solberg.

 Thomas Evensen / TV 2
FORFERDET: Høyre-leder Erna Solberg (H). Foto: Thomas Evensen / TV 2

Meny av lovbrudd

Frølich, som har jobbet mye med justispolitikk i sin tid som stortingspolitiker, får tegnet opp et dystert bilde av kilder i justissektoren:

– Det finnes nå egne Snapchat-grupper der eldre gjengledere tilbyr ungdommer en meny av lovbrudd de kan gjennomføre til en gitt pris, sier han.

Han mener problemet har blitt mye mer dramatisk på kort tid.

– Dette blir kanskje den største justispolitiske utfordringen i årene som kommer, særlig sett i sammenheng med organisert kriminalitet, sier Frølich. 

 Thomas Evensen / TV 2
I NY ROLLE: Peter Frølich gikk nylig inn i rollen som justispolitisk talsperson. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Vil låse døren

Noe av de partiet vil gjøre er å innføre egne nasjonale institusjoner spesialisert på å håndtere barn under den kriminelle lavalderen, som begår alvorlige lovbrudd. 

Dette har også regjering tatt til orde for, og nylig kom det flere forslag fra et regjeringsoppnevnt utvalg om hvordan dette kan løses. 

Men også i dag er det mulig for barnevernet å frihetsberøve barn i spesielle tilfeller.

TV 2 fortalte nylig historien om «Daniel» som ble plassert på lukket institusjon og fotfulgt av flere voksne, etter å ha begått et drap på en voksen da han selv bare var 14 år. 

Click to add title

TV 2 Play

Barnevernsloven § 10 tillater noe frihetsberøvelse av barn i dag, for eksempel å låse døren.

– Så hvordan skiller egentlig den modellen som dere ser for dere nå, fra det som det er adgang til i dag? 

– Vi mener det er en fordel om det er egne institusjoner for dette hvor de som bor der behandles likt, ikke slik at det i en barnevernsinstitusjon er én av mange som opplever at døren låses for dem, men ikke for de andre, sier Solberg.

Hun mener bruken av slike institusjoner også er viktig for å verne samfunnet mot kriminaliteten. 

– Derfor må vi ha en spesiell institusjon som er spesialisert på å gjøre dette. Kanskje med noen forsterkede hjemler også, legger Høyre-lederen til.

 Thomas Evensen / TV 2
ENGASJERT: Frølich og Solberg mener det trengs spesialiserte institusjoner for barn under den kriminelle lavalderen. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Solberg er samtidig tydelig på at institusjonene skal være i barnevernets regi. De skal ikke innebære en tradisjonell straff.

– Derfor skal de ikke få et rulleblad basert på at de er plassert der, sier Høyre-lederen.

Fakta om ungdomskriminalitet

Det har vært en jevn økning i ungdomskriminaliteten i årene frem til 2023, men den er likevel på et lavere nivå i dag enn hva den var i perioden 2002–2010.

Samtidig er det en betydelige økningen blant barn som under 15 år som begår kriminalitet, i årene fra 2015 og til 2023.

Økningen gjelder ikke bare for mindre alvorlige forhold, men også for alvorlig kriminalitet som grov vold og ran.

Kilde: Rapporten «De er våre barn – om å holde hodet kaldt og hjertet varmt» fra Storberget-utvalget.

For lovendring

Partiet vil også endre loven for at barnevern, politi, skole og andre aktører rundt kriminalitetsutsatte barn skal kunne dele informasjon enklere, uten å være begrenset av taushetsplikten. 

Dette er noe spesielt politiet har etterlyst.

– Danmark har hatt et veldig bra lovverk der de har justert reglementet for deling av info, som har ført til bedre oppfølging, sier Frølich.

 Thomas Evensen / TV 2
SER TIL DANMARK: Justispolitisk talsperson for Høyre, Peter Frølich. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Ja til Frp-forslag

Høyre har nå forankret justispolitikken de vil styre Norge på om de får muligheten etter høstens stortingsvalg.

Men allerede før den tid kan de sikre flertall for generell bevæpning i Norge.

Partiet vedtok et ja til generell bevæpning på landsmøtet sitt nylig.

Med dette blir det trolig flertall for Fremskrittspartiets forslag om å innføre generell bevæpning umiddelbart, med påfølgende lovforslag om å innføre dette permanent. 

Solberg bekrefter nå at partiet planlegger å stemme for Frp-forslaget i Stortinget. 

– Vi kommer til å stemme for permanent bevæpning, og så får vi snakke nærmere med de andre om detaljene i hvordan forslaget er utformet. Senterpartiet skal jo ta stilling til dette til helgen også. Da er det plutselig flertall for dette, sier hun.

 Thomas Evensen / TV 2
KLAR FOR Å STEMME: Høyres parlamentariske leder, Erna Solberg, bekrefter at partiet etter planen stemmer for Frps forslag om umiddelbar bevæpning av politiet. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Høyre, Frp og Senterpartiet vil i så fall mangle én stemme for å få saken gjennom. Den kan de få fra enten den uavhengige representanten Christian Tybring-Gjedde, eller Pasientfokus sin eneste representant, Irene Ojala. 

Read Entire Article