I fjor ble påsketradisjonen The Gathering, «TG», avlyst. Ringvirkninger fra pandemien og for få frivillige førte til at arrangørene måtte ta en fot i bakken.
Nå er datatreffet, som på det meste trakk 7000 deltakere vekk fra påskesola og inn i den mørklagte skøytehallen på Hamar, tilbake.
– Ligger godt an
– Vi har nå en ambisjon om å fylle 1500 plasser, sier presseansvarlig Simon Eriksen Valvik.
Valvik var pressekontakt for The Gathering fra 2007 inntil han i 2023 startet management og konsulentselskap hvor han har hatt oppdrag for en rekke kjente personer, blant dem prinsesse Märtha og ektemannen Durek Verrett.

Nå er han igjen engasjert av The Gathering.
Han forteller at de ligger godt i rute til å nå målet på 1500 deltakere.
– Vi ligger per nå på 1200 påmeldte og all historikk viser at veldig mange av våre besøkende og deltakere kjøper billett nå i ukene før arrangementet. Så vi ligger veldig godt an til å nå målet, sier han.

Nye vaner etter pandemien
Valvik forteller at det er krevende å rekruttere både frivillige og deltakere til arrangementet.
Han mener den dalende interessen delvis skyldes nye vaner etter pandemien.
– Vi skal være litt forsiktige med å legge all skylda på pandemien. Men det holder rett og slett ikke lenger å bare gå ut og tilby en kraftig og stabil nettforbindelse, fordi folk er vant til å ha det hjemme, sier Valvik.
– Det er nok en kombinasjon av at folk har fått opp øynene for at det finnes alternative ting å gjøre i påska, og at man kan samles på en god fiberlinje hjemme og slipper å dra så langt av gårde.

En spørreundersøkelse utført av Celero viser at deltakerne på The Gathering fortsatt sterkt forbinder arrangementet med Vikingskipet på Hamar. Selv om det er langt færre deltakere enn før pandemien, er det likevel ikke aktuelt å flytte arrangementet til mindre lokaler.

– De opplever at Vikingskipet er en del av TG. Så vi innser jo at ved å flytte arrangementet, så vil det også påvirke TG-følelsen.
– Vi må være flinkere til å se, og forstå oss på generasjonen som vokser opp nå. Hva er deres behov?
– Det handler om at vi må finne ut hvordan vi skal fylle arrangementet med aktiviteter, innhold som treffer den unge generasjonen nå, sier Valvik.
Konserter
Undersøkelsen har vist at underholdningstilbudet er viktig for deltakerne.
– Derfor har vi hatt mye fokus de siste årene på å fylle scenen med artister som gjør at folk får festivalfølelsen.

– De riktige artistene som treffer. Og de riktige turneringene i de riktige spillene.
I år kommer artister som Pegboard Nerds, som er en norsk-dansk duo bestående av Alexander Odden og Michael Parsberg, Magnus Wolff med MIU og den norske hardstyle-duoen Da Tweekaz som består av Kenth Kvien og Marcus Nordli.
I tillegg holder Nerdelandslaget et 70 minutter langt liveshow med spill og nerde-prat på hovedscenen langfredag.
Undersøkelsen viser også at det flere som synes det er gøy med konsollspilling. Derfor er det i år satt av plass for Nintendo- og PlayStation-spillere.
Og deltakerne ønsker mer expo-opplevelse. Derfor øker expo-området i omfang.
Forsvaret søker etter talenter på The Gathering
– De ønsker å kunne oppleve, oppdage og la seg bli inspirert på forskjellige måter, sier Valvik.
– I år skal vi samarbeide med SpillExpo. De kommer inn med sin rigg fra det man er vant til å se på varemessen Nova Spektrum i Lillestrøm.
Satser på bredde i E-sport
Det er fortsatt stor satsing på esport på The Gathering. Det er allerede turneringer i gang for å kunne spille om finaleplasser på TG. Og det lokkes med pengepremier på fra 65.000 til 1000 kroner i spillene Valorant, CS2 (Counter Strike 2), LoL (League of Legends), Rocket League og Trackmania.

– Det er ikke en stor satsing på å få de beste av de beste i Norge. Vi vil være med og stimulere og inspirere alle i Norge til å komme i Vikingskipet og delta i esport hvor alle har en mulighet og alle har en sjanse, sier Valvik.
Krevende å få tak i nok funksjonærer
Under pandemien ble The Gathering arrangert som et online-event. Da trengtes det langt færre funksjonærer enn tidligere.
Simon Eriksen Valvik tror det da var mange av de trofaste funksjonærene som fant ut at det går an å gjøre andre ting i påsken.

Svartebørs-billetter til «The Gathering» selges for 5000
– Det vi møter nå, er frivillige som gjerne har lyst til å være med og bidra, men som også ser at kalenderen er full, sier Valvik.
Nå vil han ha tak i en ny generasjon unge frivillige.
– Det blir jo feil hvis det skal sitte folk på 30-40 pluss og arrangere et arrangement for unge.
– Vi må fortelle de yngre om alt man kan lære og merverdien man får igjen ved å ha på CV-en at man har vært med som arrangør av TG.