BRUSSEL (TV 2): I det øyeblikket startskuddet går for en handelskonflikt mellom USA og EU, vet norske byråkrater og politikere hva de må gjøre.
Og de er allerede i gang. Norge har i lang tid forberedt seg på mindre frihandel og mer handelsrestriksjoner.
– Vi har planlagt for det over lengre tid. Nå ruller vi ut planene. Det handler først og fremst om å snakke med folk, minne om Norge, minne om EØS-avtalen og det verdifellesskapet vi står i, sier statssekretær Maria Varteressian i Utenriksdepartementet.
Kriseplanen består av intenst diplomati mot EU, først og fremst.
Allerede lørdag for halvannen uke siden hadde statsminister Jonas Gahr Støre en telefonsamtale med EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen.
Stille før stormen
President Donald Trump ønsker en «America first»-politikk. Han har allerede varslet høyere toll på varer fra Mexico, Canada og Kina, for å beskytte USAs egne bedrifter.
Både Mexico og Canada har foreløpig klart å utsette innføringen av 25 prosent toll på sine varer, ved å forhandle med USA i siste liten.
– Vi har forberedt oss gjennom å tenke scenarioer basert på hvor vi har våre viktigste handelsinteresser. 65 prosent av eksporten vår går til EUs indre marked. EØS-avtalen er en grunnplanke i denne eksporten, sier Varteressian.
Trump har også truet med å innføre toll på varer fra EU.
– Vi vil alltid beskytte våre interesser – når og hvor det er nødvendig, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, i en tale til unionens ambassadører tirsdag.
Von der Leyen sa også at EU var klar for tøffe forhandlinger med Donald Trump for å unngå toll på europeiske varer.
I Brussel er det nå en «stille før stormen-stemning», mens EU forbereder seg på et utspill fra Trump.
Frykter EUs tiltak
Et av punktene i planen for å gjøre en handelskrig mindre tøff for nordmenn, er å ta unna etterslepet av rettsakter i EØS-avtalen.
Det er nå 624 direktiver og forordninger fra EU som står på vent, for å bli tatt inn i norsk lov. Tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke førte til at Senterpartiet gikk ut av regjeringen.
Mens bare 3 prosent av norsk eksport går til USA, går hele 65 prosent av norske eksportvarer til EU-land.
– Har EU fått med seg at Norge nå tar inn tre direktiver?
– Det har de. Det er helt utrolig, tenker jeg nesten, hvor mye man faktisk har fått med seg. Kabinettsjefen til EU-kommisjonens visepresident Teresa Ribera, var veldig klar over den politiske situasjonen i Norge. Jeg forventet å få spørsmål som var krevende. Istedenfor fikk jeg veldig mye skryt for det Norge gjør, sier Varteressian.
Norge frykter mest å komme i «skvis» i en handelskrig mellom USA og Europa.
For å beskytte europeiske bedrifter kan EU sette inn beskyttelsestiltak, en tollmur. Hensikten er å hindre at for eksempel Kina dumper varer i Europa, fordi det blir dyrere å eksportere til USA på grunn av Trump-tollen.
Siden Norge ikke er en del av EUs tollunion, kan norske varer og tjenester bli ilagt toll, når de selges til EU. Selv om vi er med i EUs indre marked.
Etter det TV 2 erfarer tror Norge at disse beskyttelsestiltakene eventuelt først kommer til sommeren.
I 2018 fikk Norge unntak, da EU svarte med beskyttelses-toll på amerikansk toll på stål og aluminium. Norge er ikke sikker på at EU vil reagere på samme måte i dag.