Slik feilinformerer Trump om Ukraina

1 month ago 62



USAs president har blant annet sagt at Ukraina startet krigen. Det stemmer ikke.

Donald Trump har vært president i USA i én måned. Her er han på vei ut av Air Force One på den internasjonale flyplassen i Miami onsdag. Foto: AP/NTB

Publisert: 19.02.2025 19:31 | Oppdatert: 19.02.2025 19:58

Kortversjonen

De siste dagene har USAs president Donald Trump kommet med en rekke uttalelser om Ukraina og den pågående krigen i landet.

Hva er sant, og hva er usant?

Her er en gjennomgang av de mest sentrale utspillene.

Hvem startet krigen?

Donald Trump har sagt at Ukraina «aldri burde startet krigen».

Realiteten er at det er Russland som gikk til krig. Det har skjedd i flere trinn.

Krigshandlingene startet allerede i 2014. Da annekterte Russland KrymhalvøyaKrymhalvøyaKrim eller Krym er en halvøy og formelt autonom republikk i Ukraina, ved nordkysten av Svartehavet. Halvøya har et areal på 26.100 kvadratkilometer med 2.351.000 innbyggere (2018). På halvøya er det viktige marinebaser som Russland før 2014 fikk leie gjennom kontrakter med Ukraina. Kilde: SNL/Aftenposten som en reaksjon på den folkelige MajdanrevolusjonenMajdanrevolusjonenEn serie protester og politiske omveltninger i Ukraina som fant sted fra november 2013 til februar 2014. Revolusjonen førte til at president Viktor Janukovitsj ble avsatt av nasjonalforsamlingen. Protestene startet etter at Janukovitsj nektet å signere en assosieringsavtale med EU, til fordel for tettere bånd med Russland. Dette skapte stor misnøye blant mange ukrainere. samme år.

Russlands annektering av Krym var i strid med folkerettenfolkerettenRettsregler som gjelder forholdet mellom stater, men også mellom stater og internasjonale institusjoner, som FN og EU og til en viss grad også enkeltpersoner. Kilde: FN-sambandet og et brudd på Budapest-avtalenBudapest-avtalenBudapest-memorandumet er en avtale fra 1994 hvor Russland, Storbritannia og USA forplikter seg til å respektere Ukrainas uavhengighet, suverenitet og eksisterende grenser. Avtalen ble inngått som en del av ikke-spredningsavtalen av atomvåpen, og vilkåret var at Ukraina kvittet seg med sovjetiske atomstridshoder som blitt igjen i Ukraina da Sovjetunionen oppløst i 1991. Kilde: SNL fra 1994.

Annekteringen ble avvist med stort flertall av FNs generalforsamling.

I mars 2014 dukket det opp soldater uten uniformsmerker ved strategisk viktige steder på Ukrainas Krym, som her ved marinebasen i Sevastopol. De ble omtalt som «grønne menn». Russland nektet først for at soldatene tilhørte dem, men Putin innrømmet senere at de sto bak. Foto: AP/NTB

Våren 2014 sendte Russland også soldater og militært materiell inn i Øst-Ukraina.

I juli dette året rammet krigføringen også Vest-Europa, da et russisk luftvernsystem skjøt ned et passasjerfly over Hrabove i Donetsk fylke. Av de 298 som ble drept var 193 nederlandske statsborgere.

Krigen i øst vedvarte med varierende intensitet de neste årene, med russiske styrker og russiskstøttede separatister på den ene siden, og ukrainske regjeringsstyrker og tilknyttede bataljoner på den andre siden.

Gjennom 2014 og 2015 mistet Ukraina kontroll over deler av fylkene Donetsk og Luhansk. De ble omgjort til russiskstøttede utbryterrepublikker uten internasjonal legitimitet.

I 2014 var det voldsomme kamper ved flyplassen i storbyen Donetsk. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB

24. februar 2022 startet Russland et fullskala angrep på Ukraina med bakkestyrker og massive luftangrep mot ukrainske byer.

Angrepet var et klart brudd på FN-paktenFN-paktenFN-pakten (Charter of the United Nations) er avtalen som etablerte verdensorganisasjonen De forente nasjoner i 1945. På sett og vis er FN-pakten organisasjonens grunnlov. og følgelig ulovlig.

2. mars 2022 fordømte 141 land i FNs generalforsamling Russland angrepskrig, og krevde at den umiddelbart ble avsluttet og at russerne trakk styrkene sine tilbake.

Kun fem landfem landRussland, Belarus, Eritrea, Nord-Korea og Syria. stemte mot. Russland ignorerte resolusjonen.

Ifølge FN er minst 12.340 sivile drept i Russlands krigføring, men det reelle antallet antas å være langt høyereantas å være langt høyereÅrsaken er at FN kun bruker tall på bekreftede dødsfall. Det er ukjent hvor mange sivile som er drept i områder som nå er under russisk kontroll. Det gjelder blant annet Mariupol, som hadde over 450.000 innbyggere og var under russisk angrep i flere måneder i 2022. .

I tillegg kommer titusenvis av ukrainske soldater som har mistet livet mens de har forsvaret landet sitt.

Ukrainske myndigheter har selv oppgitt dette tallet til 46.000, men vestlige etterretningstjenester har gitt høyere anslag.

Ukrainske redningsmannskaper frakter bort en gravid kvinne etter et russisk bombeangrep mot et sykehus i Mariupol i mars 2022. Både mor og barn døde senere av skadene. Foto: Evgeniy Maloletka, AP/NTB

Er Zelenskyj en diktator?

Trump omtalte onsdag Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator».

Zelenskyj ble valgt til Ukrainas president i et demokratisk valg i 2019. Han fikk 30,6 prosent av stemmene i første valgrundeførste valgrundeUkrainsk lovgivning krever at en presidentkandidat får over 50 prosent av stemmene for å vinne et valg i første runde. Hvis det ikke skjer, blir det «face off» mellom de to mest populære kandidatene i en andre runde. og 74,9 prosent i andre valgrunde.

Valget ble vurdert som fritt og rettferdig av observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse).

Volodymyr Zelenskyj feirer valgseieren etter andre runde av presidentvalget 21. april 2019. Foto: Sergei Grits, AP/NTB

Da Russland invaderte Ukraina, besluttet den ukrainske nasjonalforsamlingenden ukrainske nasjonalforsamlingenDen ukrainske nasjonalforsamlingen heter Verkhovna Rada og har 450 seter. De sittende politikerne ble valgt av folket i et valg i juli 2019. Osses valgobservatører konkluderte med at valget var fritt og rettferdig, selv om det fantes svakheter. å innføre militær unntakstilstandmilitær unntakstilstandMilitær unntakstilstand er en ekstraordinær juridisk og konstitusjonell tilstand der militæret og statsapparatet får utvidede fullmakter til å opprettholde orden og sikkerhet, ofte på bekostning av sivile rettigheter..

Ukrainsk lovgivning slår fast at det ikke kan gjennomføres valg når det er militær unntakstilstand.

Det skulle vært parlamentsvalg i oktober 2024 og presidentvalg i april 2024, men dette er utsatt på ubestemt tid.

Meningsmålinger har vist at det ikke er stor støtte blant ukrainere for å gjennomføre valg så lenge landet er i krig.

Krigen og unntakstilstanden gjør at Zelenskyjs og hans støttespillere har fått mer makt. Det blitt kritisert av flere i Ukraina, blant annet Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko.

En fersk måling utført av Kyiv International Institute of Sociology viser likevel at Zelenskyj fremdeles har sterk støtte i befolkningen. 57 prosent oppgir at de har tillit til presidenten.

Ukrainere har fortsatt å vise sin misnøye med politiske prioriteringer under krigen. Her er den rettet mot at bystyret i Kyiv prioriterte å bruke penger på byutvikling til tross for behov for penger til militæret. Bildet er tatt i mars 2024. Foto: Vadim Ghirda, AP/NTB

Undersøkelsen ble publisert kort tid etter at Trump, uten å oppgi noen kilde, hevdet at Zelenskyj kun hadde støtte av 4 prosent av befolkningen.

I den anerkjente demokratiindeksen fra The Economist fikk Ukraina i 2023 en score på 5,06.

Skalaen går fra 0 til 10, der 10 er best.

Til sammenligning fikk USA 7,85 og Russland 2,22.

Har USA brukt 350 milliarder dollar på å støtte Ukraina?

USA har vært en viktig støttespiller for Ukraina siden 2022. Landet har bidratt med omfattende våpenstøtte og økonomisk bistand.

Trump har hevdet at USA har støttet Ukraina med totalt 350 milliarder dollar. Det tilsvarer 3900 milliarder kroner, eller nesten to norske statsbudsjett.

De faktiske tallene forteller en annen historie.

USA har blant annet levert Patrion-luftvernsystemet til Ukraina. De er svært viktige for at landet er i stand til å skyte ned russiske missiler. Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters/NTB

USAs egen offisielle sammenstilling viser at USA har godkjent 183 milliarder dollar i Ukraina-støtte fra 2022 til 2024. Det tilsvarer rundt 2000 milliarder kroner.

Av disse var 65,9 milliarder dollar militær støtte, ifølge USAs utenriksdepartement.

Regner man med den militære støtten fra 2014 til 2022, blir summen 69,2 milliarder dollar.

Kiel-instituttetsKiel-instituttetsKiel-instituttets Ukraina-tracker er et verktøy utviklet av Kiel Institute for the World Economy for å overvåke og analysere internasjonal støtte til Ukraina. sammenstilling viser at USA har gitt 114 milliarder euro i bistand. Det tilsvarer 1322 milliarder kroner.

Disse tallene viser faktisk utbetalt eller overlevert støtte, ikke støtte som er vedtatt, men ikke utbetalt.

Trump har også hevdet at USA har støttet Ukraina med 200 milliarder dollar mer enn Europa.

Dette er heller ikke riktig: Kiel-instituttets tall viser at Europa har gitt Ukraina 132 milliarder euro i bistand, altså 18 milliarder euro mer enn USA.

Read Entire Article