Høyres landsmøte 2025:
GARDERMOEN (TV 2): – Erna Solberg bør skjønne at dette blir for dumt, sier Ap-nestleder Tonje Brenna.

Publisert 23.03.2025 22:27
Skattekutt vil gi staten økte skatteinntekter.
Det er kjernen i argumentet som partileder Erna Solberg har stått i spissen for i forbindelse med Høyres landsmøte denne helgen.
– Ja. Og det viser jo all forskning over tid. Å bygge et bredere økonomisk grunnlag som kan beskattes, gir mer inntekter over tid, sa Erna Solberg til TV 2.
Arbeiderpartiet rister på hodet.

– At formuesskattekutt vil føre til høyere skatteinntekter, er fantasifullt og uansvarlig å hevde, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
Strid om formuesskatt
Det er nettopp formuesskatten Høyre er opptatt av nå.
Da Erna Solberg var statsminister fra 2013 til 2021, ble formuesskatten kuttet med rundt 10 milliarder kroner. Støre-regjeringen har økt den igjen med omtrent like mye.
Nå har Høyres landsmøte gått inn for å fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital – det vil si aksjer og driftsmidler.
Blir kuttet gjennomført fullt ut, vil det bety en skattelette på over 20 milliarder kroner.
– Med formuesskatten får vi selvfølgelig mer penger til å ruste opp forsvaret med enn uten formuesskatten. Solberg bør skjønne at dette blir for dumt, sier Brenna.
Hun mener Solbergs argumentasjon minner om president Ronald Reagans skattepolitikk på 1980-tallet – det som kalles «tricle down»-økonomi.
– «Trickle down» var på mote på 80-tallet da Erna Solberg kom inn på Stortinget første gang, men er tilbakevist nå, sier Brenna.
Svenske tilstander
Solbergs argument er at staten vil tjene inn igjen kuttet i formuesskatten fordi skattelette vil føre til økte investeringer og økt økonomisk aktivitet.
På den måten skapes det totalt sett større skatteinntekter, ifølge henne.
Som eksempel på at skattekutt kan virke positivt, har Høyre-lederen vist til Sverige.
– De fikk tilbake inn investorer og kapital og annet ved at de gjorde endringer i sitt skattesystem, særlig på formuesbeskatning, sa Solberg til TV 2.

Brenna viser på sin side til OECD og det svenske Finanspolitiska rådet, som ifølge henne sier at ulikheten i Sverige har økt kraftig de siste 20 årene.
– Ser vi til svensk økonomi, går det slettes ikke så bra heller, sier Brenna.
– Arbeidsledigheten i Sverige over dobbelt så høy som her. Jeg skjønner ikke hvorfor Solberg ønsker seg svenske tilstander i norsk økonomi.