Skytteren om drapsdagen: – Jeg var spent på hvordan det kom til å gå

1 month ago 12



Da 29-åringen, som i retten tirsdag innrømmet at han skjøt og drepte Jonas Aarseth Henriksen (30), stakk fra åstedet, tok han med seg både sin og Jonas' mobiltelefon.

Han knuste dem, og kastet mobilene i vannet.

Under påtalemyndighetens åpningsprosedyre viste de fram en oversikt over de tiltaltes forskjellige telefoner og SIM-kort.

Les siste nytt fra retten her:

29-åringen sier planen bare var å skade Henriksen med et brekkjern, og at det aldri var planlagt et drap. I dag fortsetter han forklaringen sin.

Etter å ha gått gjennom dagene og ukene før drapet, fikk han spørsmål om drapsdagen 17. august 2023.

– Jeg var spent på hvordan det kom til å gå, sa han.

Han hadde satt et brekkjern inntil hytta hvor han skulle møte Jonas Henriksen, som hadde fått en fiktiv bestilling om å fikse en brønn.

– Da begynner jeg å tenke litt sånn ... «Hva om det er jeg som taper den kampen her?», forklarte 29-åringen.

Derfor la han et våpen på noen planker ved hytta. Pistolen fikk han for å gjøre hærverk på bilene til Henriksen, og han hevder det ikke var for å skyte Jonas. I retten sa han at han la pistolen der på impuls.

Sjekket posten til Jonas

Videre ble han spurt om dagene i slutten av juli, hvor 29-åringen mottok et skytevåpen, og han fastholdt at det bare skulle brukes til å skyte i stykker dekkene til Jonas Henriksen. Det var mye møtevirksomhet de dagene, og de bodde både på hotell i Drammen og motell i Vestfold.

29-åringen fortalte om en rekke møter, hvor de jaktet på muligheter til å ramme Jonas. De fulgte også etter ham ved flere anledninger, og gjorde undersøkelser ved leiligheten hans i Tønsberg.

– Jonas var ikke hjemme, så jeg sjekket postkassa, for å se når han sist tømte den, sa 29-åringen.

De jobbet også med å sette et sporingsverktøy på bilen til Jonas, for å kunne ha kontroll på ham.

Våpenet lå stort sett på overnattingsstedet, men 29-åringen hadde alltid med seg brekkjernet, for målet var å «ta beina» til Jonas.

29-åringen ringte flere ganger til Viking, siden han visste Jonas hadde vakt der en helg i starten av august. Han håpet å få ham til å komme ut til en konstruert situasjon hvor en bil hadde trøbbel.

– Men jeg hørte at det ikke var Jonas jeg snakket med. Det var ikke den stemmen jeg hadde hørt på TikTok. Så da la jeg på.

Jonas-saken i Ringerike, Asker og Bærum tingrett

Det er mye sikkerhet rundt rettssaken i Hønefoss, hvor fire menn er tiltalt for drap eller medvirkning til drap.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Oppdraget ble endret

29-åringen fortalte at oppdraget endret seg underveis, og at bestillingen var at volden skulle være grovere: Henriksen skulle bli ufør.

En 34-åring er tiltalt for å ha bestilt angrepene på Jonas. Han har innrømmet dette, men erkjenner ikke straffskyld for drap.

– Ble det sagt at han skulle havne i rullestol? spurte statsadvokat Mari Gjersøe.

– Mulig det var et tema, ja. Jeg skjønte jeg måtte slå hardere og mer, svarte 29-åringen.

– Hva tenkte du om det?

– Det var greit for min del.

– Gjorde du deg noen tanker om hvordan?

– Slå ham i beina med brekkjern.

Jonas-saken i Ringerike, Asker og Bærum tingrett. Statsadvokat Mari Gjersøe

Statsadvokat Mari Gjersøe spurte ut den tiltalte 29-åringen onsdag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Krypterte meldinger

Statsadvokat Mari Gjersøe spurte onsdag morgen mye om de ulike telefonnumrene 29-åringen har brukt.

– Du byttet ofte SIM-kort?

– Det var fordi noen SIM-kort hadde penger på kontantkortet, andre ikke. Jeg visste ikke hvilke det var penger på.

– Er det eneste grunnen til at du byttet SIM-kort?

– Ja.

Da statsadvokat Vibeke Gjøslien tirsdag «presenterte» de fire tiltalte, viste hun også fram at de hadde flere ulike telefoner. En av dem hadde fire forskjellige SIM-kort bare på én mobil.

Skytteren sa i forklaringen sin at han kjøpte en ny Sony-telefon sommeren for halvannet år siden. Dagen før drapet kjøpte han et nytt kontantkort på Narvesen.

Han la ikke skjul på at de ønsket at samtalene skulle gå under radaren.

Da han ble kontaktet av 34-åringen som har innrømmet å ha bestilt disse angrepene, skjedde det på den krypterte meldingstjenesten Signal. Tett på angrepet 17. august 2023 ble de enige om å kutte kontakten helt.

29-åringen sa planen var å slå Henriksen med brekkjern, slik at han ble arbeidsufør. I konfrontasjonen hevdet han at Henriksen dro fram noe han oppfattet som en kniv, og derfor fant han fram våpenet og skjøt.

To av skuddene traff og drepte Henriksen.

Viktige digitale spor

I kaoset mistet Jonas telefonen. Da 29-åringen rømte fra åstedet tok han den med seg, og så kvittet han seg med den og sin egen.

Mobiltelefoner og datamaskiner er alltid viktig i politiets etterforskning. De har fått tak i noen enheter, men ikke alle.

33-åringen som har innrømmet å ha vært med på hærverk og overlevering av pistolen destruerte telefonen sin i en forbrenningsovn.

– Men da hadde han allerede kontaktet politiet. Han visste politiet skulle komme hjem til han, så telefonen ble ødelagt siden den hadde blitt brukt til salg av hasj, sier hans forsvarer Andrea Wisløff.

Publisert 26.02.2025, kl. 05.49 Oppdatert 26.02.2025, kl. 12.50

Read Entire Article