– Skrekkscenarioet er nå virkelighet

2 weeks ago 8



Benedicte Hafskjold i Kirkens Nødhjelp forteller at store folkemengder nå forflyttes internt i Libanon. En del av dem flykter også til Syria.

 Privat
LANDDIREKTØR: Benedicte Hafskjold styrer Kirkens Nødhjelps innsats i Libanon. Foto: Privat

Publisert 24.09.2024 14:29

– De vi snakker med, sier at «Nå er krigen her».

Det forteller Benedicte Hafskjold til TV 2. Hun er landdirektør for Libanon i Kirkens Nødhjelp og driver organisasjonens innsats i det 10.450 kvadratkilometer store landet nord for Israel.

Ifølge libanesiske myndigheter er 558 mennesker drept og over 1800 såret etter israelske luftangrep denne uken.

Skrekkscenario

– Folk her er nå ekstremt engstelige for fortsettelsen, og for at de selv – eller deres nærmeste – skal bli rammet av bombene. Det som lenge har vært et skrekkscenario, er nå virkelighet for svært mange libanesere, sier Hafskjold.

 Hassan Ammar / AP / NTB
NEDSLAGSFELT: Dette boligområdet i Sør-Beirut ble rammet av israelske luftangrep mandag. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Hun forteller at Kirkens Nødhjelp nå skal oppskalere innsatsen i Libanon.

– Mange flere trenger hjelp nå. Vi har ikke tall over internt fordrevne, men vi vet at man før helgen snakket om 113.000. Etter gårsdagen, som var veldig dramatisk, kommer det nok til å bli en dramatisk økning, tror Hafskjold.

– Vi hører også om folk som drar til Syria, legger hun til.

Kirkens Nødhjelp har ni nasjonalt ansatte i Libanon, samt flere lokale partnere. Benedicte Hafskjold er den eneste utlendingen. De deler ut hygieneartikler, tepper, madrasser og tørrmat via sentre og skoler.

– Vi deler også ut kontanter, som folk kan bruke på helse og et sted å bo.

Redd det skal bli som i Gaza

Innbyggerne som Kirkens Nødhjelp snakker med, sier at de frykter at dette skal eskalere ytterligere.

 – Det er vanskelig for meg å uttale meg på vegne av Libanons befolkning, men kan i hvert fall si at de fleste her ønsker ikke en krig i Libanon. De ser det som skjer i Gaza og er redde for at det skal bli sånn i Libanon, forteller Hafskjold.

Israel fortsetter luftangrepene mot Libanon tirsdag. Det israelske forsvaret uttaler via Telegram klokken 13.56 tirsdag at luftvåpenet har utført et målrettet angrep mot Beirut.

Tidligere på dagen ble påståtte Hizbollah-medlemmer i Libanon angrepet i det israelerne kaller «Operasjon Nordlige Piler». Israel hevder at de angriper bygninger hvor det oppbevares våpen og raketter.

To kilder opplyser til nyhetsbyrået Reuters at en Hizbollah-leder har vært mål for angrepet. Det er foreløpig ikke kjent hva som har skjedd med mannen.

Tirsdag ettermiddag hevder Hizbollah at Israel har sluppet det de beskriver som «veldig farlige» flygeblad over Bekaadalen, skriver blant annet Sky News.

Ifølge dem har flygebladene en kode på seg, som hvis man skanner den, vil slette all informasjon fra telefonen.

Read Entire Article