– Vi har invitert hele Europa på skiferie til Nord-Norge. Det er vi ikke forberedt på.
Det sier skredforsker ved UiT Norges arktiske universitet, Audun Hetland. Han mener vi ikke har god nok oversikt over hvor, når og under hvilke forhold skituristene ferdes i.
– Når du ikke vet det så er det vanskelig å treffe tiltak, og det er vanskelig å holde oversikt. Vi er nødt til å få en oversikt, så vi kan være et godt vertskap, sier Hetland.
Skredforsker ved UiT Norges arktiske universitet, Audun Hetland, mener landsdelen ikke er godt nok forberedt til å ta imot alle skituristene.
Foto: Truls Alnes Antonsen / NRKOgså denne vinteren har flere utenlandske skiturister fått kjenne på naturens voldsomme krefter i fjellene i Troms.
Ei slovensk kvinne er fortsatt ikke funnet etter skredet i Lyngen forrige uke, der tre personer ble tatt.
Tirsdag ble tre utenlandske turister tatt av et snøskred på Senja. Ingen av de involverte fikk livstruende skader.
Men både politiet og Røde Kors reagerer på at turistene ikke varslet at de var tatt av skred.
Operasjonsleder i Troms politidistrikt, Karl Erik Thomassen, har klare oppfordringer til de som ferdes i fjellene på vinteren.
Foto: Tove Jensen / NRK- Les også: Ble reddet ut av skred etter syv timer.
– Tiden er kritisk
Turfølget på Senja meldte kun inn at en person hadde skadet seg på fjelltur. Det mener operasjonsleder i Troms politidistrikt, Karl Erik Thomassen, gjør deres jobb vanskeligere.
– Det har veldig mye å si for hvordan vi dimensjonerer oss for redningsaksjonen. Vi har både luftstyrker og bakkemannskaper vi ville ha sendt dersom vi hadde visst at det hadde gått et skred.
Han får støtte fra lederen for Tromsø Røde Kors Hjelpekorps, Simon Møllebakken.
– På generelt grunnlag så er det er viktig å varsle raskt til nødetatene, fordi tiden er kritisk ved slike hendelser. Vi er avhengig av å komme oss ut raskt for å gjøre den jobben vi er satt til å gjøre, sier han.
Leder for Tromsø Røde Kors Hjelpekorps, Simon Møllebakken, er klar på at det er viktig å varsle så tidlig som mulig.
Foto: NRK- Les også: Flest skredulykker i Troms: 45 døde de siste 20 årene
– Bruk lokal guide
Verken turistene som ble tatt i Lyngen eller på Senja hadde med seg guide.
Nå kommer politiet med en klar oppfordring:
– Bruk lokal guide. De ulike fjellene har ulike egenskaper, og snøen legger seg på forskjellige måter. Det har blant annet med vindretning og fokkskavler å gjøre, sier Thomassen.
– Men også fra år til år opplever vi at snøen legger seg annerledes. Dette kan de lokale fjellguidene, og man må lytte til den kompetansen.
Skredforsker Hetland er klar på at slik kompetanse er noe man må fortsette å bygge opp.
– Løsningene vi trenger for å håndtere veksten i turismen er allerede utvikla. Det er sendt en søknad om å etablere et nasjonalt snøskredsenter, og det ligger på bordet til Næringsdepartementet, sier han.
– Cecilie Myrseth kan sette dette i gang i morgen.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) opplyser til NRK at saken er til behandling i departementet, og at hun derfor ikke kan kommentere den på nåværende tidspunkt.
Publisert 29.03.2025, kl. 19.15