– Det kommer til å få store konsekvenser for veldig mange av våre barn og unge som plutselig ikke skal kunne gå på videregående i nærmiljøet sitt, sier FAU-leder Katrine Rosenberg ved Dokka videregående.
Mandag kveld holdt elever, lærere og foreldre fakkeltog i Dokka mot planene om å legge ned den videregående skolen.
Flertallet i Innlandet fylkeskommune, bestående av Ap, H og MDG, er blitt enige om å legge ned to videregående skoler og fire skolesteder.
Foruten Dokka videregående, vil flertallet legge ned Skarnes VGS og skolestedene Dombås, Lom, Flisa og Sønsterud.
– Ungdommene våre blir tvunget ut på med buss langt avgårde, sier Rosenberg.
– De må kanskje begynne på hybel lenge før de hadde tenkt det. Og vi vet jo de har masse utfordringer i ungdomstida. Veldig mange trenger å bo hjemme og ha trygge rammer i de litt turbulente ungdomsårene, sier hun.
Se hvordan fylkeskommunen begrunner nedleggelsene lenger ned i saken.
– Krise for næringslivet
Rosenberg fremholder at den videregående skolen er en viktig bidragsyter av lærlinger til bedriftene i området. Blant dem er Dokka Fasteners som igjen er underleverandør til ammunisjonsfabrikken Nammo.
– Det er helt krise for næringslivet på Dokka, som skriker etter arbeidskraft. De ekspanderer og har masse bra på gang, og de sier de trenger hver eneste en av lærlinger som de får fra dere videregående skole på yrkesfag.
Hun forstår ikke hvorfor ikke fylkespolitikerne tar mer hensyn til behovene i lokalmiljøet og de langsiktige konsekvensene.
Disse skolene legges ned i Innlandet
Disse skolene og skolestedene vil flertallspartiene legge ned:
- Skarnes videregående skole
- Dokka videregående skole
- Skolested Dombås, Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule
- Skolested Lom, Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule
- Skolested Flisa, Solør videregående skole
- Skolested Sønsterud. Hele tilbudet på skolested Sønsterud flyttes til skolested Våler ved Solør videregående skole.
Til sammen utgjør dette om lag 730 færre elevplasser.
Kilde: Innlandet fylkeskommune.
– Fylkeskommunen spenner beina under den muligheten vi har for å rekruttere til egen egen arbeidskraft i egen kommune, som igjen ville gitt arbeidsplasser og ikke minst penger i kommunekassa, sier FAU-lederen.
– Dette her fører jo bare til fraflytting, og hvis vi ikke kan ha ungdommen våre i miljøet rundt her, så vil det jo bli bare en sånn forgubbing av hele landsbyen Dokka.
Frykter enorme konsekvenser
Over hele landet fortviler kommuner over krevende økonomi. Mange må gjøre store kutt, legge ned skoler og nedbemanne.
Fredag ettermiddag ble det avholdt et krisemøte mellom kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) og kommuneorganisasjonen KS.
– Den økonomiske situasjonen er veldig alvorlig. Det oppleves som krise. Det er veldig mange fortvilte ordførere som ikke skjønner hvilket tilbud de skal fortsette å gi med den situasjonen vi er i, har styreleder Gunn Marit Helgesen i KS uttalt til NTB.
Les også: Slik rammes statsrådenes hjemsteder av kuttene.
Stian Olstad i Aps lokallag i Dokka var også blant dem som møtte opp til fakkeltog.
Han er helt uenig i vedtaket fylkesgruppa i partiet hans har gjort.
– Jeg frykter enorme konsekvenser, jeg frykter fraflytting, det øker risikoen for utenforskap for de unge, sier Olstad.
– Mange ungdommer må bo på hybel. Det er et økonomisk spørsmål om familiene har råd til å ha ungdom på hybel for 8000 kroner i måneden i tillegg til å beholde en bolig på Dokka.
Han frykter det vil føre til utflytting av familier med barn og ungdom.
Olstad mener det også vil få konsekvenser for det lokale næringslivet som ikke lenger vil få lærlinger fra den lokale skolen.
– De som har gått på skole i området blir værende, de som kommer tilflyttende som lærlinger, drar gjerne igjen kort tid etter at læretiden er ute.
– Store utfordringer
Innlandet fylkeskommune skriver i en pressemelding mandag at saken ble bestilt for flere år siden på bakgrunn av store demografiutfordringer i Innlandet.
– Vi har siden 2013 mistet nærmere 3500 videregående-elever. Det er flere elever enn det faktisk går i Nord-Østerdalen, Nord-Gudbrandsdalen, Midt-Gudbrandsdalen, Kongsvinger-regionen og Valdres til sammen i dag.
– I årene fremover skal vi miste 3000 elever til. Skal vi klare å gi et godt, bredt og stabilt utdanningstilbud til elevene i Innlandet i årene fremover, som svarer på næringslivets behov, så var vi helt nødt til å ta grep nå, sier fylkesordfører Thomas Breen (Ap) i pressemeldingen.
I vår opprettet flertallet en egen fylkeskommunal borteboerordning, som bidrag til økonomisk utjevning for Innlandets om lag 1000 hybelboere. Nå sier politikerne at ordningen skal sikres fast finansiering.
En rekke utdanningstilbud flyttes til andre skoler, nå som to videregående skoler legges ned. De foreslår også økt bruk av alternative opplæringsmodeller.