– Veldig mange vil nå sende søppelet sitt til Sverige, fordi det er rimeligere enn å levere det til oss. Selv kunder på Vestlandet ser at dette er mer økonomisk, sier Borghild Lekve, konsernsjef i BIR AS.
I forsøk på å bli mer klima- og miljøvennlig, har Lekve og BIR, som er et av Norges største renovasjonsselskap, møtt på en utfordring.
Ironisk nok: En klimaavgift, nemlig forbrenningsavgiften.
Det kan bli dyrt – for både klimaet og norske husholdninger.
– Politikerne har markedsført forbrenningsavgiften som en klimaavgift, men denne avgiften er faktisk negativ for klimaet, sier Lekve.
Søppel til «söta bror»
Hver eneste dag tar forbrenningsanlegget til BIR i Bergen imot over hundre lastebiler med søppel. Avfall fra bedrifter og restavfall fra meg og deg.
Søppelet skal energigjenvinnes – altså brennes – og det er dette staten skattlegger hardt.
Stikk i strid med hva svenskene gjør.
Sverige har nemlig ingen forbrenningsavgift, men en CO₂-avgift litt billigere enn avgiften norske forbrenningsanlegg må betale.
I tillegg har svenskene en fri-kvote på 30 prosent av utslippene sine. Norske anlegg betaler derimot avgift fra første tonn med CO₂.
BIR mener konsekvensen av dette er at mer av søppel vil transporteres med lastebiler ut av landet.
– Det er uheldig. Søppelet skal brennes uansett – uavhengig om det skjer i Bergen eller i Sverige. Å sende det over grensa vil øke transport- og CO₂-utslippene, sier Lekve.
Ikke råd til CO₂-lagring
Men å brenne søppel er slett ikke bra for miljøet – selv om avfallet blir omgjort til energi.
Bare forbrenningsanlegget til BIR i Bergen slipper årlig ut 240.000 tonn CO₂, like mye som alle personbilene i hele Bergen til sammen. Og det svir.
Regjeringen har nemlig bestemt seg for å øke avgiften også i 2025. Anlegget i Bergen mottar derfor en regning på 104 millioner kroner.
Det mener søppelbransjen er urettferdig.
– Noen må ta ansvaret for å brenne dette avfallet. Å skatte oss dobbelt og ikke de som produserer avfallet – altså forurenser – er ikke riktig, sier Lekve.
Rett i lomma på staten
Men det er ikke bare millionregningen renovasjonsselskapet syns er problematisk. De mener det er et paradoks at inntektene staten får av avgiften – klimaavgiften – ikke er øremerket grønne tiltak.
– Å kalle dette en klimaavgift, er helt feil, sier Lekve.
– Pengene går rett i statskassen. Klimaavgiften vi betaler går altså ikke til klimatiltak.
Konserndirektøren understreker at BIR gjerne vil bidra med løsninger for klima- og miljøutfordringene.
– Vi har store planer om å etablere et anlegg for karbonfangst. Men på grunn av avgiften vi betaler til staten, har vi ikke råd til dette, sier Lekve.
Mindre konkurransedyktige
Flere forskere på Norsk institutt for bærekraftsforskning er også negative til avgiften.
– Denne avgiften er kontraproduktiv, sier seniorforsker Ole Jørgen Hanssen.
– Klimakostnadene fører til at de mest energieffektive energigjenvinningsanleggene blir mindre konkurransedyktige – mot for eksempel anlegg i Sverige. Dette kan føre til økt klimagassutslipp, sier han.
Ønsker omstilling
Finansdepartementet sier at formålet med avgiften er å redusere klimagassutslippene fra forbrenningsanlegg.
– Når forbrenningsanleggene må betale for utslipp, belønnes anlegg som omstiller seg, sier Ole Berthelsen, spesialrådgiver i kommunikasjonsenheten til Finansdepartementet.
Hvordan de mener anleggene skal omstille seg – all den tid mye av avfallet i dag verken kan gjenbrukes eller resirkuleres og derfor må brennes – sier ikke departementet noe om.
De svarer heller ikke på om de er bekymret for økte utslipp knyttet til lastebillass med søppel som sendes fra Norge til Sverige.
Til øremerking av grønne tiltak, skriver Berthelsen at et hovedprinsipp i skattesystemet er at skatter og avgifter ikke skal øremerkes. Men understreker at regjeringens klimasatsinger er ambisiøse.
– Regjeringen har satt ned en ekspertgruppe for å redusere ressursbruken og bidra til en mer sirkulær økonomi. Det vil være naturlig at de ser nærmere på disse problemstillingene, sier Berthelsen.
Kan bli dyrere
– Kan ikke avgiften være et godt insentiv for å slippe ut mindre?
– Dette er avfall vi uansett må brenne, og håndteringen av dette er en samfunnsoppgave, konserndirektør Lekve.
Hun påpeker at norske kommuner og avfallsbesittere kjøper forbrenningstjenester der det er billigst. Med økt forbrenningsavgift må renovasjonsselskapene øke prisene, en utgift som i verste fall kan lande på meg og deg ved økte kommunale avgifter.
– Slik det er nå, kan det fort bli færre forbrenningsanlegg i fremtidig, fordi det ikke er økonomiske levedyktig.