Skal overvåke valget: – Jeg er spent

3 weeks ago 17



Saken oppsummert

  • To attentatforsøk mot tidligere president Donald Trump har preget valgkampen i USA i år.
  • Visepresident Kamala Harris har blitt omtalt som «brat», og en debatt mellom kandidatene endte med at Trump nektet å delta videre.
  • Norske valgobservatører, inkludert førstegangs langtidsobservatør Karoline Foss, forbereder seg til å reise til USA for å observere valget.
  • Valgobservatørene skal gjøre en uavhengig vurdering av valgprosessen i forhold til landets lover og internasjonale demokratistandarder.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Valgkampen i USA har vært preget av flere hendelser dette året. Blant annet to attentatforsøk mot tidligere president Donald Trump. 

I tillegg har Kamala Harris blitt omtalt som «brat», og vi har hatt en debatt mellom kandidatene, som endte med at Trump nekter å møte henne i flere debatter fremover. 

Og dette er bare et fåtall av overskriftene vi har sett hittil i valgkampen.

Forlater hverdagen

Noen som skal få oppleve dette på nært hold er ti utvalgte nordmenn. De forlater sine helt vanlige liv for å sikre at valgkampen går lovlig for seg.

Karoline Foss er en av de som skal observere det amerikanske valget for første gang. Hun var på korttidsoppdrag i 2021 og 2023, men dette er første gang hun skal være langtidsobservatør. 

 Tommy Storhaug / TV 2
FØRSTE GANG: Karoline Foss har aldri vært på langtidsoppdrag før. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Jeg gleder meg veldig til å reise til USA. Det er faktisk første gang jeg er der. Jeg tror jeg kommer til å lære utrolig mye, siden det er mitt første langtidsoppdrag, sier Karoline Foss til TV 2.

Foss skal til Louisiana og Arkansas. På oppdrag er man alltid to personer fra to ulike land. Ofte en mann og en kvinne. Foss har fått vite at hun skal være valgobservatør sammen med en mann fra Sveits.

– Som langtidsobservatør er vi der i seks uker, og får følge valget igjennom alle prosessene. Både valgkampen, på valgdagen men også litt av det som skjer etter valget.

Skal være helt uavhengig

Når det holdes valg i et land, er det slett ikke uvanlig at det kommer valgobservatører fra utlandet.

Nå drar snart de ti norske valgobservatørene til ulike steder i USA. Til sammen er det 64 internasjonale valgobservatører som sendes. 

Noen har vært på flere langtidsoppdrag tidligere, og for andre er det første gang. 

Anne Sofie Molandsveen er fagansvarlig for valgobservatørene. 

– Jobben din er å gjøre en uavhengig vurdering av en valgprosess opp mot landets egne lover og internasjonale standarder for et demokratisk valg, sier Anne Sofie Molandsveen til TV 2. 

 Tommy Storhaug / TV 2
ANSVARLIG: Anne Sofie Molandsveen er fagansvarlig for valgobservatørene. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Noen egenskaper er ekstra viktig

Valgobservatørene drar ikke bare til USA. Det har også blitt sendt observatører til Norge under våre valg. 

– De finner alltid noe som de synes det er interessant å kommentere på.

Molandsveen mener det er viktig å observere valg, både i etablerte demokratier og i demokratier under utvikling. Hun synes det er viktig med et blikk utenfra.

Molandsveen forteller at de har rundt 150 kvalifiserte valgobservatører fra hele landet. I tillegg har de vært på et ukelangt kurs i hvordan man jobber med langtids valgobservasjon. 

Dessuten er det noen egenskaper som det egner seg å ha for å være valgobservatør.

 Tommy Storhaug / TV 2
MØTE: De ti valgobservatørene fra Norge møttes før avreisen til USA. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Du må være analytisk, ha evne til å stille de riktige spørsmålene, kunne sette deg inn i kompliserte lovverk, skrive gode rapporter, være god i språk, også må du være en god samarbeidspartner. 

Som valgobservatør jobber man nemlig ofte to og to. Da jobber man med en fra et annet land. det gjøres for å ha to ulike perspektiver på valget.

– Jobben er egentlig å intervjue så mange aktører som mulig. Alt fra valgadministrasjonen, til kandidater, velgere og sivilsamfunnsorganisasjoner. De skal også kryssjekke denne informasjonen, og da gjøre en analyse av valget.

– Dette er veldig spennende

Blant de ti observatørene som skal til USA, finner vi også Dag Hellesund. Han har vært på langtidsoppdrag i Kasakhstan og Gambia før, men det er første gang han skal observere et valg i USA. 

 Tommy Storhaug / TV 2
TIDLIGERE: Dag Hellesund har vært langtidsobservatør før. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Jeg er aller mest spent på hvordan valget blir gjennomført, og ikke så spent hvem som vinner. Det har vi ikke noen synspunkter om, sier Dag Hellesund til TV 2. 

Denne jobben skal han gjøre sammen med en kvinne fra Serbia, og de skal til Ohio. 

– For oss som er interessert i politikk, er dette veldig spennende å følge med på. Vi får sett valget på nært hold, og får et unikt innblikk i hva som skjer i det amerikanske valget på akkurat det stedet vi observerer. 

Han trekker frem at det er en annerledes politisk hverdag i USA sammenliknet med her i Norge.

– Det blir veldig spennende å bli kjent med aktørene i det amerikanske valget. Ikke minst også velgerne, og høre hvordan de ser på valget og valgordningen.

– Jeg gleder meg veldig 

Karoline Foss har gjort flere forberedelser i forkant av avreisen denne uken. Blant annet har hun lest seg opp på valget.

 Tommy Storhaug / TV 2
GLEDER SEG: Karoline Foss ser frem til oppholdet i USA. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Men jeg har også vært på en trening i langtidsobservasjon. 

Nå forventer hun at ukene i USA blir spennende. 

– Det blir sikkert mye kjøring rundt i delstaten jeg skal være i. Det blir rapportskriving, men også mye nye inntrykk. Jeg gleder meg veldig til det.

Det amerikanske valget holdes 5. november.

Read Entire Article